Yonca-Onuk firmasının Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için ürettiği Kaan sınıfı ani müdahale botları dünyada efsane oldu.
Firma, farklı ihtiyaçlar için farklı büyüklüklerde tasarlayıp ürettiği bu botları, pek çok ülkeye de ihraç etti.
UMMAN KRALİYET SAHİL GÜVENLİK POLİSİ BOT İHALESİNİ YONCA-ONUK KAZANDI
Yonca-Onuk, Umman Kraliyet Sahil Güvenlik Polisi için açılan ihalede İtalyanlara havlu attırdı ve ilk iki botun üretimine devam ediyor.
18 metre uzunluğunda, Kaan MRTP-16 sınıfındaki bu botlar, denizde saatte 80 knot yani yaklaşık 150 kilometre süratin üzerine çıkabilecek.
Asıl bomba haberi ise Yonca-Onuk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ekber Onuk şu sözlerle verdi:
“BÖYLE BİR ŞEYİ DÜNYADA DÜŞÜNEN BİLE OLMADI”
“Yine Umman için düşündüğümüz ikinci bir proje var. Bunu da onlarla konuşuyoruz. Daha bir şey imzalanmadı ama olabilecek herhalde. Bu da 26 metre, 90 knotı (170 km/s) geçebilecek bir platform. Daha böyle bir şeyi kimse düşünmedi bile. Ama biz konfigürasyonu yaptık. Şu anda hesaplarını yapmakla uğraşıyoruz.”
Dr. Ekber Onuk’un da belirttiği gibi, dünyada denizde saatte 170 kilometre sürate çıkabilecek 26 metrelik bir platform üretme girişimi bile olmadı bugüne kadar.
Pekiyi denizde bu kadar yüksek süratin karşılığı ne olacak?
Dr. Ekber Onuk:
“BİZ MÜHENDİSİZ, BİZDEN İSTENENİ YAPARIZ”
“Şöyle söyleyeyim, tabii bu kadar yüksek sürate ihtiyaç var mı yok mu bunu bilmiyorum. Bu kadar yüksek sürat ancak intihar görevlerinde geçerli olabilecek bir şey ama müşteri bizden böyle bir şey istiyor ve Sultanlığın korumasının bahsettiği bir spesifikasyon bu. Biz mühendisiz. Bizden isteneni yaparız. Bunu en iyi şekilde yapmak görevimiz.”
Denizde böylesine yüksek sürat yapabilecek bir platformun ve içindekilerin güvenliği konusu geliyor akıllara elbette.
Dr. Ekber Onuk:
“ÖNCELİĞİMİZ, PERSONELİN EVİNE SAĞ SALİM DÖNEBİLMESİ”
“Bu platformu kullanan, bununla göreve giden insanların emniyeti ve sağ salim eve dönmeleri önceliğine dokunmaksızın; yani eski yarış arabaları gibi ‘adam ölse de olur’ diye düşünmüyoruz. Onları eve sağ salim döndürebilecek iddialı çözümlerin üzerinde çalışmak bizim de hoşumuza gidiyor.”
Yonca-Onuk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ekber Onuk, Adalar Denizi’nde (Ege Denizi) Türkiye’ye çok ciddi hareket ve harekât üstünlüğü sağlayabilecek bir hususa da şu sözlerle dikkat çekti:
40 METREDEN KÜÇÜK GÜDÜMLÜ MERMİ TAŞIYABİLEN PLATFORMLAR
“Biz inanıyoruz ki Ege gibi bir denizde biraz büyük platformlar yerine 40 metreden küçük, çok hareketli ama güdümlü mermi taşıyan platformlar çok daha düşük maliyet ve siluet oranına sahip. Elimizde böyle platformlar var. Türk Sahil Güvenlik bunları kullanıyor. Biz MRTP 34’lerin çok ciddi bir hücumbot olacağına inanıyoruz. Kanıtlanmış bir platform.”