Dünyada yeni silahlanma yarışının odağında sesten kat kat hızlı, dolayısıyla radarları devre dışı bırakan hipersonik füzeler var.
Rusya donanması, geçen hafta gemilere karşı geliştirilen hipersonik ve güdümlü Zircon füzesinin 3. testini başarıyla tamamladığını açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, sesten 8 kat hızlı Zircon füzesi, Barent Denizi’nin uzantısı Beyaz Deniz’de bir fırkateynden fırlatıldı, 350 km. uzaklıktaki hedefi başarıyla vurdu.
Zircon füzesi, Ekim ve Kasım aylarında da Beyaz Deniz’de denenmişti.
Füzenin varlığını ilk kez önceki yıl Devlet Başkanı Vladimir Putin duyurmuştu.
Putin, sesin 9 katı hızda gidebilecek, 1000 km. uzaklıktaki hedefi vurabilecek bir hipersonik füze geliştirdiklerini, bir nükleer savaş halinde radara yakalanana kadar bütün Amerikan kentlerini vuracak kapasiteye eriştiklerini açıklamıştı.
Rusya Zircon’u gemi ve denizaltı platformlarında konuşlandırmayı düşünüyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Avustralya, hatta Hindistan ile İsrail’in de hipersonik silahlar üzerinde araştırma yaptıkları biliniyor.
Yarışa geriden katılan ABD, 2021 yılı bütçesinde hipersonik silah araştırmalarına 3 milyar dolardan fazla para ayırdı.
Trump, geliştirmekte olduğu AGM-183 füzesinin, sesten 20 kat daha hızlı olduğunu savunuyor.
ABD, Pasifik’te de Çin’i dengelemek için Avustralya’nın hipersonik füze çalışmalarında da destek veriyor.
Son olarak ABD Savunma Bakanlığı, 4 Aralık’ta New Mexico eyaletindeki Holloman hava üssünde B-B1B Lancher savaş uçağının dışına monte ettiği AGM-158 güdümlü füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu.
Amerikalı yetkililer, bu deneme ile ileride geliştirildiğinde, B-1B’ye hipersonik füze entegre edilmesi yolunun açıldığını belirtti.