Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, CNN Türk televizyonunda Gazeteci Hakan Çelik’in canlı yayın konuğu oldu.
Programda soruları cevaplandıran İkinci, Roketsan’ın 4 bine yakın çalışanı, %30’u ihracattan olmak üzere yıllık 750 milyon dolar cirosu olduğu bilgisini verdi.
İkinci, ihracat gelirlerinin hemen hemen tamamını 2 bin mühendisle yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını ve Roketsan’ın Türkiye’deki üç büyük Ar-Ge kuruluşundan bini olduğunu kaydetti.
Roketsan’ın kritik sistemlerde yurt dışı bağımlılığının neredeyse kalmadığını söyleyen Murat İkinci şöyle devam etti:
“Roketsan yaptırımlardan, kısıtlamalardan en fazla etkilenen kurumlardan bir tanesi. Bizler de kendi çözümümüzü kendimiz bulmak üzere bütün alt sistemleri; navigasyon üniteler, elektronik üniteler dahil olmak üzere kendi çabamızla kendi kurumumuzda, bizimle beraber hareket eden iş ortaklarımızla beraber ve kardeş savunma sanayi şirketlerimizle beraber çözüyoruz. Bu açıdan baktığımızda kullandığımız malzemenin çoğu, %90 üzerindeki kısmı yerli-milli sanayi tarafından oluşturulan malzemeler, alt sistemler diye söyleyebiliriz. Mühimmat üretimi konusunda; akıllı sistemler, akıllı mühimmatlar konusunda yurt içinden ihtiyacımızı karşılayarak biz yolumuza devam edebiliyoruz. Bu aslında Roketsan’ın en büyük artılarından, en büyük avantajlarından bir tanesi.”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Türkiye’nin SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve mühimmatları konusunda bazı segmentlerde dünya liderliğini yakaladığını ifade etti.
İkinci, “Dünya pazarında Türk SİHA’larına ve mühimmatlarına olan ilgi bunu kanıtlar nitelikte. Giderek de pazar payını artıran ve dünyada da müşteri portföyünü genişleten bir alan olarak düşünebiliriz.” dedi.
Murat İkinci, “Roketsan’da yabancı mühendis çalışıyor mu?” şeklindeki soruya karşılık şu cevabı verdi.
“Roketsan’da yabancı mühendis yok, bu alana açık değiliz. Bizim geliştirmiş olduğumuz sistemler hassas sistemlerdir. Bunlarla ilgili mümkün olduğunca bilginin içeride tutulması bizim için çok önemli. Bu kabiliyetin Roketsan bünyesinde, kendi iş ortaklarımızla beraber muhafaza edilmesi çok önemli bir şey. Onun için biz şu ana kadar yabancı çalıştırmadık, çalıştırmayı da düşünmüyoruz açıkçası.”
“Beyin Göçü” ile ilgili bir soruyu da cevaplandıran İkinci, Roketsan’dan ayrılan her takım arkadaşlarını bir kayıp olarak gördüklerini ve takımın bir bireyini kaybetmenin kendilerini üzdüğünü ifade etti.
İkinci şöyle devam etti:
“Ama artık Türk savunma sanayii bu kayıplar dolayısıyla çok büyük sıkıntıya düşecek noktadan uzak bir yerde. Binlerce çalışanın beraber ortaya koydukları hizmetler var. Bu bizim için bir sıkıntı, evet. Yani Türkiye’nin genelinde beyin göçü bir sıkıntı olabilir ama faaliyetleri etkileyen, bizim için çok ciddi sonuçları doğuran bir noktada değil. Biz bunu yönetmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Roketsan da, savunma sanayii de çok ciddi talep gören, kaliteli insan kaynağının, ülkemizdeki yeni mezun arkadaşlarımızın da çok ciddi bir şekilde çalışmak istediği kurumlar. Bu açıdan baktığımızda çok güçlü bir kadro ve çok güçlü bir birikim de bu sektöre aktarılıyor ama her bir yetiştirdiğimiz arkadaşımız, her bir yetiştirdiğimiz mühendisimiz bizim için çok kıymetli.”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, omuzdan atılan ve MANPADS olarak ifade edilen hava savunma ve tanksavar sistemlere ilişkin soru üzerine, SUNGUR Hava Savunma sisteminin seri üretim faaliyetlerinin sürdüğünü, KARAOK Tanksavar Füzesi’nin ise seri üretim aşamasına çok yakın bir noktada olduğunu ifade etti.