Roketsan, Katar’ın başkenti Doha’da başlayan Uluslararası Denizcilik, Savunma Fuarı ve Konferansı DIMDEX 2022’de dünyanın son dönemde çok konuştuğu ve merak ettiği ürünlerini sergiliyor.
Roketsan; Stand-Off Mühimmatı (SOM), SUNGUR, TEBER Güdüm Kiti, Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS), Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS), Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi (OMTAS), CİRİT, ATMACA Gemisavar Füzesi, AKYA Ağır Sınıf Torpidosu, ORKA Hafif Sınıf Torpidosu, Yakın Hava Savunma Sistemi LEVENT, TRLG-230 Füzesi ve Mini Akıllı Mühimmat ürün ailesiyle (MAM L-C-T) fuarda yer alıyor.
Stand-Off Mühimmatı (SOM) ürün ailesi; SOM-A, SOM-B1, SOM-B2 ve SOM-J versiyonlarından oluşuyor.
SOM, kara ve deniz hedeflerine karşı gerekli operasyonel görevleri destekleyecek modüler tasarıma sahip.
Güncellemeye olanak veren Dost-Düşman Tanıma (IFF) Sistemi’ne sahip olan SUNGUR, atış öncesi hedefe kilitlenme ve at-unut yetenekleri ile kullanıcıya çeşitli avantajlar sunuyor.
SUNGUR, Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS-6) ile entegre olabilmesi sayesinde muharebe sahasında diğer birliklere tam entegre görev icra edebiliyor.
TEBER, MK-81 ve MK-82 Genel Maksat Bombalarının vuruş kabiliyetinin artırılması amacıyla entegre edilen yüksek hassasiyetli bir güdüm kiti.
Kit, genel maksat bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi [AÖB], Küresel Konumlama Sistemi [KKS] ve Aktif Lazer Arayıcı Başlığı [LAB] kullanarak akıllı bir silah sistemi hâline getiriyor.
Seri üretimleri devam eden L-UMTAS 2017’de, UMTAS 2018’de, OMTAS ise 2020’de TSK envanterine girdi.
Lazer güdüm yeteneğine sahip L-UMTAS, yüksek etkinliğe sahip harp başlıkları ile sabit ve hareketli hedeflere karşı etkin bir silah sistemi.
37,5 kilogram ağırlığı ve 8 kilometre azami menzili bulunan UMTAS ise at-unut ve lançer ile füze arasındaki RF veri bağı (data link) sayesinde gelen at-güncelle özellikleri ile de kullanıcıya hassas vuruş yeteneği sağlıyor.
STA Projesi kapsamında KAPLAN STA, PARS 4×4 STA araçlarına entegre edilen OMTAS ise Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı başlık taşıyor.
CİRİT; insanlı ve insansız kara, deniz, hava platformlarından atılabilen, hafif zırhlı veya zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilen, yüksek vuruş hassasiyetine sahip ve maliyet etkin bir çözüm olarak öne çıkıyor.
ATMACA Gemisavar Füzesi, AKYA Ağır Sınıf Torpidosu ve ORKA Hafif Sınıf Torpidosu, deniz kuvvetlerinin sahadaki manevra kabiliyetini ve vuruş üstünlüğünü artırıyor.
LEVENT, hem otonom olarak hem de gemi sensör sistemlerine entegre olarak çalışabilecek.
YHSS LEVENT, SUNGUR füzelerinin yanı sıra yakın hava savunma füzelerini de atabilecek alt yapıya sahip olacak.
Yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 20 ila 70 kilometre menzildeki yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş gücü oluşturulabilen TRLG-230, Roketsan tarafından geliştirilen K+, Sakarya Silah Sistemi ve Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sisteminin yanı sıra uygun arayüzlere sahip farklı tipteki platformlara da entegre edilebiliyor.
Roketsan MAM Ailesi; MAM-L, MAM-C ve MAM-T mühimmatından oluşuyor.
Ailenin ilk üyesi MAM-L, ikinci üyesi MAM-C ve son üyesi ise MAM-T.
Yaklaşık 22 kilogram ağırlığında olan MAM-L, piyade ve zırhlı hedeflere karşı yüksek etki kapasitesine sahip.
Roketsan tarafından CİRİT Füzesi üzerinden geliştirilen MAM-C, özellikle anti-personel görevlerinde yüksek başarı sağlıyor.
Roketsan’ın MAM Ailesi’nin en son ve en büyük üyesi olan MAM-T, TEBER Güdüm Kiti üzerinden geliştirildi.
Yaklaşık 94 kilogram ağırlığa sahip olan MAM-T, Mk81 Genel Maksat Bombası ile benzer çapta.