Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından bu yıl ocak ayında imzalanan 17 Ar-Ge projesinden biri, İş Birlikçi Robotlar İle Otonom Keşif, Güdüm Ve Seyrüsefer (ROBOTİM) projesiydi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, insansız sistemlere yeni teknolojiler ekleyerek geleceğin harekât ortamlarına hazırlandıklarını belirtti.
Prof. Dr. Demir, ROBOTİM projesiyle yapay zeka destekli insansız hava ve kara araçlarının sürü halinde, GPS olmayan ortamda ve tam otonom olarak görev icra edeceği sistem oluşturacaklarını söyledi.
Projeyle kara ve hava araçlarının kendilerine has operasyonel avantajlarının en verimli şekilde kullanacağını belirten Prof. Dr. Demir, “keşif ve gözetleme görevleri için sürü içerisinde iş paylaşımı, farklı sensör verilerinin birleştirilmesi, ortak taktik ve davranış algoritmaları geliştirilecek” dedi.
Hareketli insansız kara aracı üzerine otonom iniş yapabilen ve araç üzerinde şarj olabilen sistem, TÜBİTAK destekli haberleşme sistemi sayesinde tespit ettiği unsurları hemen bildiriyor.
Akıllı sürü sistemine ve otonom görev atama sistemine sahip ROBOTİM sayesinde mağara ve tünel keşifleri kolayca yapılabilecek.
Sistem, sensör füzyonu ve termal görüntüleme özelliklerini de barındırıyor ve 3 boyutlu haritalandırma yapabiliyor.
ROBOTİM, dost unsurlara koruma da sağlıyor.
ROBOTİM Projesinde Polonom-SelviTech iş ortaklığı ana yüklenici, TÜBİTAK BİLGEM, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi ise alt yüklenici olarak yer alıyor.