Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 07.05.20 (bugün) tarihinde YouTube üzerinden ortak canlı yayında savunma sanayi dergileri temsilcilerinin sorularını cevaplandırdı.
Prof. Dr. Demir, Covid-19 pandemisinden Türk savunma sektörünün minimum derece etkilendiğini ve kritik projelerin devam ettiğini söyledi.
Demir, COVID-19 sürecinde iller bazında bazı savunma firmaları için özel izinler alındığını böylece sokağa çıkma yasağı ve diğer kısıtlamalardan muaf tutulan firmaların kritik projeleri sürdürebildiğini kaydetti.
COVID-19 ile birlikte gelen seyahat kısıtlaması ve yurt dışına çıkış yasaklarının sektöre etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Demir, kara, hava ve deniz projelerinin yanı sıra JEMUS, İHA, helikopter, kriminal araç ve Milli Muharip Uçak (MMU) süreçlerinde gecikme olmadığını ifade etti.
Sıfır etkinin söz konusu olmadığını belirten Prof. Dr. İsmail Demir, yaşanan gecikmelerin genellikle yurt dışı kaynaklı olduğunu, özellikle İtalya’nın COVID-19’dan çok ciddi derece etkilenmesinin, T-129 Atak teslimatlarını da etkilediğini belirtti.
“BU SÜREÇ SONLANDIĞINDA AVANTAJ BİZDE OLABİLİR”
Prof. Dr. İsmail Demir, COVID-19 sonrası yeni dönemin avantajları kendi içinde barındırdığını, sektörün salgın döneminde aldığı pozisyonun algı yönünden avantaj getirebileceğini vurguladı.
“TÜRK FİRMALARI F-35 PARÇALARINI ÜRETMEYE VE TESLİM ETMEYE DEVAM EDİYOR”
Prof. Dr. İsmail Demir, F-35 programına dair önemli bilgiler paylaştı.
Demir, Türkiye’nin F-35 programındaki mevcut durumuna ilişkin soruya şöyle cevap verdi:
“Türk firmaları 5’inci nesil savaş uçağı programı F-35 için parçaları üretmeye ve teslim etmeye devam ediyor. 2020 yılının Mart ayında Türk firmaların üretim hattından çıkarılacağı düşüncesi bu günlerde yok denecek kadar azaldı. COVID-19 döneminde Türk firmalarının değeri çok daha iyi anlaşıldı. Üretim ve teslimat devam ediyor.”
“HİSAR HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİN TESLİMATI KISMEN BAŞLADI”
Hava savunma sistemlerindeki son durum hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demir, edinilen tecrübelerde, alçak irtifadan ziyade özellikle orta irtifa hava savunma sistemi ihtiyacının ön plana çıktığını belirtti.
Son tecrübelerin hava savunma sistemlerinin önemini yeniden ortaya koyduğunu ifade eden Demir, şöyle devam etti:
“HİSAR-O belirli unsurlar ile sahada. Ancak bunun tamamlanması gerekiyor. Mesele teknolojik olduğu için detayına giremiyorum ancak gerek Hisar-A gerek Hisar-O çalışmaları devam ediyor. Hisar’ların teslimatı bir anlamda başladı diyebiliriz çünkü bazı parçaları sahada yerleştiriliyor. Bu sistemlerin sahada entegrasyonlarının yapılması bir süreçtir, bu devam ediyor.“
Prof. Dr. Demir, İtalya, Fransa ve Türkiye’nin ortak hava savunma sistemi tanımlama çalışmasının sonuçlandırıldığını da açıkladı.
Prof. Dr. Demir, süreçte gerekli metinlerin farklı dillere çevrilmesinin tamamlandığını ve daha spesifik konularda görüşmelerin gündemde olduğunu belirtti.
Siper hava savunma sisteminde çalışmaların devam ettiğini de söyleyen Prof. Dr. Demir, daha uzun menzilli radar sistemi ve farklı füze başlıkları konusunda çalıştıklarını aktardı.
İ SINIFI FIRKATEYN ÜRETİMİNDE ÖZEL SEKTÖR TERSANELERİ DE GÜNDEMDE
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, deniz sistemleri projelerine ilişkin bilgiler de verdi.
Prof. Dr. İsmail Demir “TF-2000, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda evrimleşiyor ve olgunlaşıyor. MİLDEN ile ilgili olarak ise temaslarımız devam ediyor. İ sınıfı fırkateynde ilk gemi üretilmeye devam ediyor, diğer 3’ü için gerekli olan altyapı ve hazırlıklar ise tamamlandı. Hem özel sektör tersaneleri hem de Deniz Kuvvetleri tersaneleri (Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğüne bağlı tersaneler) gündemde. İnşa sürecinin paralel ve hızlı yürümesi adına yol haritası net. Bize yeşil ışık yakıldığı anda ihaleye çıkarız.” dedi.
Yerli silah sistemlerinin üretilen gemilere entegre edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Savunma Sanayi Başkanı, bu konuda kullanıcıların ve kurumların da istekli olduğunu belirtti.
Prof. Dr. İsmail Demir açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Savaş gemilerinde kullanılacak silahların mümkün olduğunca yerli olması hedefimiz. İ sınıfına belki bir yerli sistem yetişir, belki Gökdeniz CIWS’i koyarız, Atmaca anti-gemi füzesini koyarız. İthal VLS yani dikey fırlatma sisteminin entegrasyonunu da ROKETSAN yapar. Kalan 3 gemi ve TF-2000 için yerli VLS sistemini kullanırız. Aynı şekilde torpidolar için de geçerli. Burada kurum ve kullanıcıların yerli sistemlere fırsat vermesi önemli. Yoksa yerli sistemler küçümsenirse, kullanılmazsa gelişemez. Bu konuda kullanıcılarımız, kurumlarımız istekli.”
Prof. Dr. İsmail Demir, Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nin kardeşi olarak nitelendirilebilecek Trakya gemisiyle ilgili olarak ise Savunma Sanayii Başkanlığında halihazırda bir proje bulunmadığını söyledi.
Savunma Sanayi Başkanı “Talep gelirse üretiriz. Tersanelerimiz buna hazır, kabiliyetimiz hazır. Gündemimizde 2’nci bir LHD projesi yok. Anadolu gemisinin inşası gayet iyi gidiyor. Proje, takvimine uygun şekilde yürüyor” dedi.
“F-4E 2020 SAVAŞ UÇAKLARININ UÇUŞ ÖMÜRLERİ ARTIRILABİLİR”
Prof. Dr. İsmail Demir, SSB’ye talep gelmesi durumunda F-4E 2020’lere yapısal ve aviyonik modernizasyon uygulanabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Demir “Bu konuda henüz resmi bir bilgi SSB’ye iletilmedi ancak hazırlıklarımız sürüyor. Yapısal ve aviyonik modernizasyon konusunda kabiliyetimiz mevcut” dedi.
C-130 aviyonik modernizasyonunun da devam ettiğini belirten Prof. Dr. Demir, F-16 savaş uçaklarının ise mümkün olduğunca yerli sistemler ile donatılması için çalışmaların sürdüğü bilgisini verdi.
Savunma Sanayi Başkanı, ayrıca F-16 savaş uçaklarına AESA radar entegrasyonunun masada olduğunu belirtti.
“S-400 SİSTEMLERİNİN BAKIMINI TÜRK PERSONEL GERÇEKLEŞTİRECEK”
Prof. Dr. Demir, S-400 sistemlerinin bakımlarının Türk personel tarafından gerçekleştirileceğini ve Rus personel ile iç içelik olmayacağını söyledi.
Prof. Dr. Demir açıklamasını şöyle sürdürdü:
“S-400 tedarik anlaşmasına eğitim, bakım, idame ve teknik destek gibi kalemler dahil olsa da Rus personel S-400 bataryalarına istediği gibi ulaşamayacak. Bakım faaliyetleri Türk firmaları ve Türk Hava Kuvvetlerinde olacak.”
SEYİR FÜZELERİ GELİŞİYOR, KARADAN DENİZE SEYİR FÜZESİ GELİYOR
Daha fazla patlayıcı gücüne ve daha fazla menzile sahip seyir füzelerinin geliştirileceğini belirten Prof. Dr. İsmail Demir, Atmaca anti-gemi füzesi ile ilgili de önemli bir açıklama yaptı.
Savunma Sanayi Başkanı, “Atmaca anti-gemi füzesi ile ilgili karadan denize fırlatma gibi seçenekler olacak.” dedi.
Prof. Dr. Demir, seyir füzesi ailesinin abisi Gezgin kara konuşlu seyir füzesi sisteminde kritik eşiğin motor olduğunu söyledi.
Seyir füzesi teknolojisinin temel unsurlarına sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Demir, Gezgin için motor projelerinin önümüzdeki zamanlarda gündeme geleceğini bildirdi.
JET MOTORLU İHA VE MMU’DA SON DURUM
Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Muharip Uçak (MMU) için geçiş süreci olarak kısmen yabancı bileşenler kullanılsa da bunların önem sırasına göre yerlileştirileceğini belirtti.
Demir, MMU’da Blok sisteminin benimseneceği açıkladı ve MMU-İHA entegrasyonunun olabileceğini söyledi.
İHA yol haritasının geniş olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, İHA alanında TUSAŞ öncülüğünde bazı çalışmaların olduğunu kaydederek, yerli İHA firmalarının önemli bir yetkinliğe eriştiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Demir ayrıca mini İHA’lardan MALE sınıfı platformlara, elektronik harp maksatlı sistemlerden gemi konuşlu İHA’lara kadar farklı birçok alanda Ar-Ge süreçlerinin devam ettiğini açıkladı.
Jet motorlu İHA’ların da çizim masasında olduğunu ifade eden Demir, tasarım faaliyetlerinin planlandığı şekilde sürdüğünü belirtti.
Prof. Dr. İsmail Demir, MMU projesinde prototiplerin motorlarının yurt dışından temin edileceğini, nihai kullanımda ise yerli motor olmasını beklediklerini kaydetti.
Prof. Dr. Demir, motor çalışmalarının sürdüğünü aktardı.
ALTAY, ATAK, ATMACA VE SOM İÇİN MOTOR GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Savunma Sanayi Başkanı, Altay motoru sürecinde yabancı partnerle yürütülen çalışmaların olumlu bir şekilde ilerlediğini açıkladı.
Bir olumsuzluk durumu için B ve C planının da mevcut olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demir, yalnızca motorun tek başına yeterli olmadığını, güç paketi olarak anılan kompleks sistemlerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. İsmail Demir, Atmaca ve SOM füzelerinin motor çalışmalarında çok iyi bir noktada olduklarını söyledi.
“BAZI SÜREÇLERDE MÜTTEFİK ÜLKELER BEKLENMEDİK TEPKİLER VERİYOR”
Bazı süreçlerde dost ve müttefik ülkelerden beklenmeyen tepkilerle karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İsmail Demir, milli çıkarların korunması için atılan adımlarda garip tavırların ortaya çıktığını söyledi.
Bu bakımdan yerlilik vurgusunun sürekli yapıldığını hatırlatan Demir, milli teknoloji hamlesini destekleyen Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkürlerini sundu.
Yerli ürünlerin gelişimi ve olgunlaşması için geri dönüşlerin çok önemli olduğunu özellikle belirten Prof. Dr. Demir, bu konuda TSK’nın desteğinin büyük olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yerli ürünleri kullanmaktan kaçınmadığını ve bu kararlılığı ile milli teknoloji hamlesine de büyük destek verdiğini söyledi.