Pentagon, uykunun nörolojik etkilerini araştırıyor.
Rochester Üniversitesi tarafından uyku saatlerinin nörolojik sistem üzerindeki etkilerini konu alan araştırmaya, Pentagon’un askerlerin savaşma kapatisesini araştıran ABD Ordusu Araştırma Dairesi de destek verdi.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, insanların uyuduğu saatlerde uykusuz kalmak, uzun vadede nörolojik sistemi tahrip ediyor.
Beyindeki toksik maddeleri temizleyen glimfatik sistem, sadece 2012 yılından beri biliniyor ve tam olarak işleyişi henüz açığa çıkarılmadı.
Nature dergisindeki Pentagon tarafından destek sağlanan makalede, glimfatik (beynin drenaj sistemi) sistemin kardiyovasküler sistemle yakın ilişkisi olduğu belirtiliyor.
Makaleye göre, glumfatik sistemin bir parçası olan serebrospinal sıvısı, uyku sırasında harekete geçiyor ve beyinde biriken toksik maddeleri temizliyor.
Sıvıyı, aynı zamanda kalp ritmini de düzenleyen yıldız şeklindeki astrosit hücreleri kontrol ediyor.
Yani uykuda kalp ritmi azalırken, beyinde harıl harıl bir temizlik faaliyeti başlıyor.
Ama gece nöbet tutup ya da uykusuz kalmak, bu temizlik faaliyetini baltalıyor.
Gündüz uyunsa bile, kardiyovasküler sistem ile bir uyumsuzluk oluştuğundan, beyin sıvısı tam devreye giremiyor, faaliyeti yüzde 53 azalıyor.
Bu da alzheimer hastalığına yol açan amiloid beta dahil toksik maddelerin beyinden temizlenmesine yetmiyor.
Biyolojik saate göre beyin temizliği yapan serebrospinal sıvı, uyanma evresinde ensedeki nodüllere dönüyor.
Bilim insanları, beynin temizlenme işlemindeki aksaklığın, uzun vadede nörolojik hastalıklara davetiye çıkardığını belirtiyor.