Deniz Astsubay Okullarının Kuruluşunun 133’üncü Yıl Dönümü Töreni; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Dr. Ercüment Tatlıoğlu, Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız ve protokole mensup diğer davetliler ile 700 emekli mezunun katılımıyla Yalova Karamürselbey’deki MSÜ Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanlığında yapıldı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, törendeki konuşmasında, Karadeniz’de bazı sıkıntılar olduğunu, NATO’nun bu bölgede bazı tedbirler almaya çalıştığını ifade etti.
“Ancak Karadeniz’de bu tedbirleri biz kendimiz alacağımızı ifade edip NATO’yu veya Amerika’yı Karadeniz’de istemediğimizi beyan ediyoruz.” diyen Oramiral Tatlıoğlu, Türkiye’nin Karadeniz’de güvenliği sağladığını belirterek, amaçlarının Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne uyulması olduğunu kaydetti.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, donanmanın önemini vurgularken, “Osmanlı İmparatorluğu’nun en kuvvetli olduğu dönem, denizciliğin en kuvvetli olduğu dönemdi. Osmanlı denize ve denizcilere verdiği önemi azalttığı için toprak kayıpları başlamış oldu. Güçsüz bir donanma olduğu için tek bir kurşun atmadan Ege’de adalarımız Yunanistan’a verilmiş oldu.” dedi.
Yunanistan’ın bugün bunlarla da yetinmek istemediğinin altını çizen Oramiral Tatlıoğlu, şöyle devam etti:
“Kendi haritalarından ‘Bizimdir’ diye gösterdikleri yerler bizim bölgeleri de kapsıyor. Yunanistan’la aramızda 8 temel sorun var. Bunların 7 tanesi bizimle ilgili. Denizcilikle ilgili. Yunanistan, bunların çözülmesiyle ilgili çaba harcamak yerine sürekli olarak gerginliği tırmandırıcı faaliyetlerde bulunuyor. 23 tane gayri askeri statüde ada var. Bunların 19 tanesini silahlandırdılar. Egemenliği, aidiyeti tartışmalı adalarımız ve kayalıklarımız var. Bunlara kendi adalarıymış gibi ziyaretler tertipleyerek, kendilerininmiş gibi göstermeye çalışıyorlar. Bir taraftan uygun ortam bulunca kendi stratejilerini dikte etmeye çalışıyorlar. Örneğin Yunanistan, batısındaki kara sularını 2020 yılında 12 mile çıkardı. Şu mesajı vermeye çalışıyorlar; ‘Fırsatını bulursam karasularımı Ege’de de 12 mile çıkaracağım’. Avrupa Birliği’ni arkasına alarak Ege’deki adaları ve kayaları sahiplenmeye çalışıyor. Özetle Yunanistan’ın amacı bölgesel liderlik rolünü ele almak.”
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, donanmanın daha fazla güçlendirilmesi, geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Türk donanmasının 25 İHA, 12 deniz karakol uçağı, 3 genel maksat uçağı ve 41 helikopter olmak üzere iyi bir deniz hava gücü olduğuna işaret eden Oramiral Tatlıoğlu, “Yunanistan gemi sayısı olarak bizden daha düşük bir seviyedeyken şu an neredeyse aynı seviyeye geldik. Dolayısıyla gemi ihtiyaçlarımız var, çeşitli platform ihtiyaçlarımız var.” dedi.
Oramiral Tatlıoğlu, şöyle devam etti:
“Ama İnsansız Deniz Araçları’nda da çok iyiyiz. Bu yılın sonunda 4 tipini teslim alacağız. Salvo İDA da önümüzdeki sene envantere katılacak. Kamikaze İDA’lar üzerinde de çalışıyoruz. TB2’ler, ANKA’lar, AKSUNGUR’lar şu anda kullanımda. Anadolu gemisinde kullanacağımız TB3’ler de bu yılın sonunda hazır olacak. Uçuşlarından olumlu sonuçlar alındığını öğrendik. Parasını verdiğimiz halde güdümlü mermi vermiyorlar. Biz de kendi güdümlü mermimizi kendimiz yaptık. Atmaca güdümlü mermimiz, Harpoon güdümlü mermisinden çok daha iyi ve envantere aldık. Seri üretim devam ediyor.”