ONUR Mühendislik tarafından geliştirilen İHA Ses, Haberleşme (VCS) ve Kayıt Sistemi (VRS) ile Türkiye’nin dünya çapında ses getiren üstün İHA/SİHA kapasitesinde önemli bir yetenek daha ortaya çıktı.
Bahar Kalkanı Harekatı’ndaki başarısı nedeniyle tüm dünyanın konuştuğu Türk SİHA’larından Anka-S, operasyonlar sırasında Onur Mühendislik çözümleri ile havadan gördüğü kara unsurlarıyla doğrudan iletişim kurabildi.
Bu sayede intikallerin güvenli bir şekilde yapılması sağlanırken, TÜBİTAK’ın kriptolu haberleşme sistemiyle de dinleme yapılmasının önüne geçildi.
ONUR Mühendislik Genel Müdürü Noyan Dede, sistemi ve hikayesini anlattı.
Noyan Dede “Her şey 2009’da kendi imkânlarımızla yola çıktığımız bir ARGE projesi ile başladı. 2012 yılında SSB ile imzaladığımız “Hava Savunma Telsiz Ağı (HSTA) Faz-1 Projesi” ile IP tabanlı telsiz erişim, sesli haberleşme (VCS) ve kayıt sistemlerinin (VRS) Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları için adaptasyonu gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN TÜM ASKERİ HAVA SAHASININ SESLİ KOORDİNASYON ALTYAPISI ONUR’A EMANET”
Noyan Dede, Çalışmalarını genişleten Onur Mühendisliğin Türkiye’nin tüm askeri hava sahasının sesli koordinasyon altyapısını geliştirdiğini belirtti.
Genel Müdür Dede, “Devamında bu yeteneğin “HSTA-2 Faz-2 Projesi” ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının askeri Hava Trafik Kontrol Kulelerine yaygınlaştırılması yapıldı. Yetmedi, kapsamı ANKA İHA sistemleri için geliştirdiğimiz sesli haberleşme ve kayıt sistemleri ile genişlettik. Bir de baktık ki ülkemizdeki tüm askeri hava sahasının sesli koordinasyon altyapısı bize emanet. Özellikle ANKA İHA sistemlerine kazandırılan telsiz rölesi gibi katma değerli yeteneklerin HSTA sistemleri ile birleştiğinde taktik sahada nasıl bir kuvvet çarpanı olduğu görüyoruz” dedi.