Airbus tarafından inşa edilen Avrupa’nın okyanus uydusu Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich, ‘Seeing-the-Seas’ (denizleri görmek) misyonuna başladı.
21 Kasım’da Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydu, Çarşamba günü yeryüzünden 1300 km. uzaklıktaki yörüngesine yerleşti.
Airbus firması tarafından yapılan Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich, daha önce fırlatılan diğen Sentinel uyduları ile birlikte okyanusları gözleyecek.
Sentinel 6, her 10 günde bir, dünyadaki okyanusların %95’inin topografik haritasını, yüksek hassasiyetle çıkaracak.
Sentinel 6, küresel deniz seviyesi yükselişi ve okyanus dolaşımınının yanısıra, atmosferik sıcaklık ve nemin dikey profillerini de kaydedecek.
Airbus Dünya Gözlem, Navigasyon ve Bilim Başkanı Philippe Pham, “Misyonun bulguları, hükûmetlerin ve kurumların kıyı bölgelerini etkili bir şekilde korumalarını sağlayacaktır. Bu veriler sadece afet yardım kuruluşları için değil, aynı zamanda şehir planlama, bina güvenliği veya baraj yetkilendirme otoriteleri için de değerli olacak. Veriler ayrıca bilim adamlarının hava durumu tahminlerini ve kasırga tahminlerini daha da geliştirmelerine yardımcı olacak” dedi
Küresel deniz seviyeleri şu anda küresel ısınmanın bir sonucu olarak yılda ortalama 3,3 milimetre yükseliyor.
Küresel ısınmanın bu hızla devam etmesi halinde, pek çok ada ülkesinin sulara gömülmesi, Hollanda kıyıları, Bangladeş gibi yerlerde çok sayıda kenti su basması bekleniyor.
Londra dahil birçok Avrupa kenti, denizlerin yükselmesi halinde etkilenecek yerleşim yerlerinin belirlenmesi ve taşınması için projeler geliştiriyor.
Sentinel-6 misyonu, Avrupa Birliği Copernicus çevre programının bir parçası.
Program çerçevesinde halen 20’den fazla uydu, küresel ısınma konusunda veri topluyor.