Temelleri 1949 yılında atılan NATO’nun 12 kurucu ülkesinden biri Fransa.
Kurucu üye ancak NATO’nun ABD’nin kontrolünde olduğu algısı Fransa’yı sürekli rahatsız etti.
1960’lı yılların başından itibaren giderek NATO’ya uzaklaşan Fransa, genel üyeliğini devam ettirerek 1966’da NATO’nun askeri kanadından çekildi ve NATO harekâtlarına asker desteği sağlamadı.
Amerika Birleşik Devletleri, bu durum karşısında NATO’nun Paris’te yerleşik genel karargahının Belçika’nın başkenti Brüksel’e taşınmasını sağladı.
Yunanistan ise ittifaka 1952 yılında Türkiye ile birlikte katıldı ancak bir farkla…
Türkiye, NATO üyesi olabilmek için Kore Savaşı’nda Amerika Birleşik Devletleri Ordusu ile omuz omuza çarpıştı ve ağır bir bedel ödedi.
Yunanistan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından NATO’nun askeri kanadından ayrıldı.
Bugün (03.12.2019) başlayacak NATO’nun 70. yıl zirvesinde Fransa ve Yunanistan Türkiye’yi zor durumda bırakmak için çaba sarf edecek.
Hatta Fransa, Türkiye’yi NATO’da istemiyor.
Oysa hem Fransa’nın hem de Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına dönüşünde Türkiye önemli rol oynadı.
Tüm üyeler gibi elinde güçlü bir “veto” kartı bulunan Türkiye, 1980 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye birtakım sözler vermesi üzerine Yunanistan’ın askeri kanata dönüşünü veto etmedi ve Yunanistan bu tarihte tekrar NATO’nun askeri kanadına dahil oldu.
Fransa’nın askeri kanata dönüşü ise NATO’nun 3-4 Nisan 2009 tarihinde yapılan 60. Yıl Strasbourg (Fransa)-Kehl (Almanya) Zirvesi’nde gerçekleşti.
Türkiye zirvede, bölücü terör örgütünün televizyon kanalını ülkesinde barındıran Danimarka Başbakanı Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri seçilmesini ve yine o dönemde de iyi ilişkiler içinde olmadığı Fransa’nın askeri kanata dönüşünü veto etmedi. Rasmussen NATO Genel Sekreterliği görevine gelirken, Fransa da askeri kanata geri döndü.
NATO’ya girmek için ağır bir bedel ödeyen Türkiye, NATO’nun hemen hemen tüm harekâtlarında “elini taşın altına koyan” ve önemli destek sağlayan bir ülke oldu.
NATO’da bir üyenin kendi isteği dışında üyelikten çıkartılması gibi bir durum söz konusu değil.
Sonuçta gözler bugün (03.12.2019) İngiltere’nin başkenti Londra’da başlayacak 70. Yıl zirvesinde ve alınacak kararlarda olacak…
Şu bir gerçek ki, Türkiye NATO ittifakındaki istikrarlı duruşuyla özellikle Fransa ve Yunanistan’dan “çok daha güvenilir” bir üye olduğunu defalarca kanıtladı.
Zaman zaman ittifaktan beklediği, hakkı olan desteği alamamasına ve hayati konularda bazı üye ülkelerin Türkiye’yi yaralayan tutumuna rağmen…