NATO, Rusya’nın askeri faaliyetlerini izlenerek istihbarat toplamak amacıyla Romanya’ya üç adet AWACS E-3A (Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi) uçağı konuşlandırdı.
AWACS’lar Romanya semalarında devriye uçuşları yapıyor.
Havadan Uyarı ve Kontrol Uçakları yüzlerce kilometre uzaklıktan diğer uçakları tespit edip, izleyebiliyor.
NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı harekâtın ardından yeni çok uluslu muharebe grupları oluşturdu; gelişmiş hava savunma sistemlerinin yanı sıra ilave savaş uçakları, gözetleme uçakları ve tankerlerin konuşlandırılması da dahil olmak üzere Doğu Avrupa’daki varlığını güçlendirdi.
AWACS’lar bir kriz durumunda, savaş uçaklarına durumsal farkındalık sağlayarak Müttefik ülke topraklarının savunmasına katkı sağlayacak.
Uçaklar Romanya’ya Almanya Geilenkirchen’deki üsten gönderildi.
Üste 14 adet NATO AWACS uçağından oluşan bir filo konuşlu.
NATO, Romanya üzerinde devriye uçuşu yapan AWACS uçağının içinden görseller paylaştı.
Uçakta görev yapan Alman Hava Kuvvetlerinden Halkla İlişkiler Subayı Binbaşı Christian Brett, 2014’te Kırım’ın yasa dışı ilhakından bu yana NATO’nun doğu kanadı üzerinde bu tür gözetleme uçuşları yaptıklarını belirtti.
Hava Binbaşı Brett, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasından bu yana NATO kakargâhına karada ve havada olup bitenler hakkında mümkün olan en iyi istihbaratı sağlamak için uçuş saatlerimizi artırdıklarını ifade ederek, “Bu, NATO’nun ihtiyatlılığının ve NATO topraklarının her bir santimini savunmaya hazır olduğunun bir işaretidir.” dedi.
Yine uçakta görev yapan Belçika Hava Kuvvetlerinden AWACS Taktik Subayı Hava Yarbay Denis ise AWACS’ın temelde uçan bir komuta ve kontrol istasyonu olduğunu söyledi.
Uçağın güçlü radar ve birçok algılama kabiliyetine ve çok sayıda muhabere sistemine sahip olduğunu hatırlatan Hava Yarbay Denis, “Yani temel olarak çok fazla bilgi toplayabilir ve bu bilgiyi sahip olduğumuz ortaklara dağıtabiliriz. Bu havadaki ortaklar olabilir, ama aynı zamanda yerdeki ortaklar hakkında da olabilir.” diye konuştu.
Hava Yarbay Denis şöyle devam etti:
“Yani radarımızla uzağı tespit edebiliyoruz ve tanınan bir radar resmi oluşturmuş oluyoruz. Neye benziyor? O radar resmi, temelde bizim sorumluluk alanımızda uçan her şeyi tanımlayacak bir resim. Bu, tespit edilen unsurun kim olduğunu, kimin uçtuğunu bildiğimiz anlamına geliyor. Ve o radar resmini elde ettikten sonra, onu veri bağlantılarını kullanarak ortaklarımıza dağıtırız ama aynı zamanda uçaktaki telsizleri kullanarak ortaklarla iletişim kurarız. Ayrıca gemileri tespit edip bir yüzey resmi oluşturma ve bu yüzey resmini yer ile paylaşma yeteneğine de sahibiz. AWACS’ın stratejik önemi, uzun bir tespit menziline sahip olması ve temel olarak havadan erken uyarı sağlayarak, bir tehdit tespit edildiğinde alarm halinde bekleyen savaş uçaklarının havalanması için çok zaman kazandırması.”