NATO Savunma Bakanları toplantısı, video konferans yöntemiyle başladı.
Toplantıda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Dr. Hulusi Akar temsil etti.
Akar, Türkiye’nin NATO’ya katkılarını anlattı; NATO kapsamındaki ve milli nitelikteki faaliyetlere ilişkin olarak Türkiye’nin görüş ve önerilerini iletti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg oturum öncesinde yine video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.
Toplantının ilk gününde NATO’nun Afganistan ve Irak’taki misyonları ele alındı.
İlk günkü oturumun ardından Stoltenberg bir kez daha video konferans yöntemiyle basının karşısındaydı.
Basın toplantısında Türkiye’deki “Savunma Basını“ndan sadece savunmasanayi.org ve C4Defence’i temsilen MİLDATA CEO’su Mahmut Bölükbaş vardı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Irak kuzeyi Gara bölgesinde 13 Türk vatandaşının PKK terör örgütünce şehit edilmesiyle ilgili bir soruya karşılık, Türkiye’ye başsağlığı dileklerini iletti.
Stoltenberg, saldırının sorumlularını şiddetle kınadığını söyledi ve “Müttefikler ile Türkiye dayanışma içerisinde.” dedi.
Bir gazeteci, S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığını hatırlatarak, NATO’da Türkiye’ye yönelik bir karar alınıp alınmayacağını sordu.
Stoltenberg, konunun bugünkü oturumda gündeme gelmediğini ancak NATO müttefikleriyle daha önce bu durumu konuştuklarını söyledi.
Türkiye’nin S-400 sistemi tedarik etmesiyle ilgili endişeleri dile getirdiğini belirten Stoltenberg, Rus hava savunma sistemi yerine NATO müttefiklerinin geliştirdiği Patriot veya Eurosam Samp-T’nin çözüm olarak önerildiğini ifade etti.
Stoltenberg konuşmasında, S-400 meselesiyle ilgili örgüt içinde görüş ayrılıkları bulunduğunu ancak NATO’nun, karşıtlıkların konuşulabileceği bir yer olduğunu belirtti.