Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (TÜBİTAK BİLGEM) bünyesindeki Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarı’nda geliştirilen yapay zekâ ve makine öğrenmesi platformunun dünyada ilk kez bir aviyonik sistemde, Milli Muharip Uçak’ta (MMU) yer alacağını söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde düzenlenen “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ve Yapay Zekâ Enstitüsü Çalıştayı”na katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin iş birliğinde düzenlenen çalıştayda konuşma yapan Varank, çalıştayın yapay zekâ yol haritasını şekillendirirken kritik bir rol oynayacağını belirtti.
Varank ayrıca, çalıştaydan çıkacak fikirlerin Türkiye’nin yıkıcı teknolojilerdeki gelecek dönem planlamalarına hayati katkılar sunacağını da dile getirdi.
Yapay zekânın küresel ekonomiye 16 trilyon dolara yakın katkı sağlanmasının beklendiğini vurgulayan Varank, ülkeler arasında bu pazardan pay kapmak için kıyasıya rekabet olduğunun altını çizdi.
2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında atılımlar yapılacağını da ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu atılımlarda yapay zekânın kilit bir role sahip olduğunu belirterek, “Bu alandaki ulusal politikalarımızı bu çalıştaylar sonrasında yakın bir zamanda açıklayacağız” dedi.
Konuşmasında yapay zeka alanında atılan adımlara da değinen Varank, TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarı’nın konuşma ve doğal dil işleme gereksinimlerinin karşılanması ile görüntü kıymetlendirme çözümlerine ve akıllı sistemlere önemli katkılar sunduğunu dile getirdi.
Varank, konuya ilişkin olarak “Burada geliştirilen yapay zekâ ve makine öğrenmesi platformu dünyada ilk kez bir aviyonik sistemde, Milli Muharip Uçak projesinde yer alacak” açıklamasında bulundu.
Mustafa Varank, elektronik harp alanında da yapay zekâ kullanılarak geliştirilen teknolojilerin ürünleştirme aşamasına geldiklerinin altını çizdi.