Roketsan, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında Aksaray Tuz Gölü’nde yapılan roket yarışmasının bu yıl da destekçisi oldu.
544 takımın başvuru yaptığı yarışmada “Orta İrtifa” kategorisinde 296, “Lise” kategorisinde 223, “Yüksek İrtifa” kategorisinde 21, bu yıl ilk kez açılan “Zorlu Görev” kategorisinde ise 4 takım yarıştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geleceğin bilim insanlarını ve başarılı mühendislerini bu tarz yarışmalarla yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.
Varank şöyle dedi:
“TEKNOFEST’in en önemli ayaklarından biri, farklı kategorilerde gerçekleşen teknoloji yarışmaları. Roket yarışmaları da kategoriler arasındaki en heyecanlı ve zor olanlarından bir tanesi. Dünyada roket yarışmaları çok sık yapılmıyor, Türkiye ise bu yarışmalar 4 sene önce düzenlemeye başladı. Biz burada gençlerimizin sıfırdan kendi roketlerini tasarlayıp, geliştirip, üretip, montajını yapıp daha sonra rampadan fırlatmalarının önünü açmış oluyoruz. Roket teknolojisi hem sivil hem de askeri alanda kullanılabilen bir teknoloji ve uzay çalışmalarının temelini roket teknolojisi oluşturuyor. Biz de Türkiye’nin gelecek hedeflerine de hizmet edecek şekilde geleceğin başarılı mühendislerini ve bilim insanlarını yetiştirmek için bu yarışmaları düzenliyoruz. En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, yarışmayı şu sözlerle değerlendirdi:
“Ayakları yere basmayan festival TEKNOFEST’te daha da ayakları yere basmayan zirveye çıkacak bir ortamdayız. Malum gençlerimizin de heyecanı zirvede. Umarız gençler de roketlerini zirveye çıkaracak ve başarılara imza atacaklar. Onların heyecanının, roketlerin ve TEKNOFEST’in ulaştığı zirveyi, hep beraber Türkiye’yi zirveye taşıyacak yolculuğun bir işareti olarak görüyoruz. Bu işaret giderek kendini daha kuvvetli şekilde hissettiriyor. Bunun sonuçlarını da alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Türkiye’yi bu alanda zirvelere çıkarana kadar yolumuza devam edeceğiz.”
TEKNOFEST’in açık ara dünyadaki en büyük teknoloji yarışma platformu olduğunu belirten T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da “Yarışmalara gelen başvurulardan gençlerin her yıl yarışmaya olan ilgilerinin arttığını görüyoruz. İlk yıl 20 bin, ikinci yıl 50 bin ve pandemi şartlarına rağmen üçüncü yıl 100 bin olan başvuru sayısı bu yıl 200 bine ulaştı. TEKNOFEST açık ara dünyadaki en büyük teknoloji yarışma platformudur. Bu yıl tüm tedbirler alınarak 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kamuya açık olarak gerçekleştirilecek. 111 ülkeden hem yarışmalarımıza hem girişim zirvelerimize katılım var. Bu yıl tüm ülkemizi ve teknolojisinin uzandığı tüm coğrafyaları büyük şovlar, ödüller, girişim zirvesi ve teknoloji etkinlik alanları da olacak TEKNOFEST’e bekliyoruz” dedi.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ise bulundukları alanda, gençlerin pratiğe çevirdikleri deneyimleri yakından gözlemle şansı bulduklarını söyledi.
İkinci, şöyle devam etti:
“Hem mühendis hem danışman hem de insan kaynakları uzmanlarımız burada ter döken ve yarışma heyecanıyla bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşlarımızı desteklemeye gayret ediyorlar. Burada ter döken bütün arkadaşlarımızı gelecekte sanayimize güç verecek, teknoloji hamlesini destekleyecek, milli teknolojinin daha üst noktalara taşınmasına yardımcı olacak taze güç olarak görüyoruz. Roketsan da bu güçten faydalanacak bir kurum. Roketsan hem askeri hem sivil alanda uzay çalışmalarıyla füze ve roket çalışmalarıyla ülkemizi uluslararası alanda temsil ediyor. Buradan aldığımız güç ve heyecanla çok daha büyük hedeflere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Gençlerin buradaki heyecanı, yarışmada göstermiş oldukları gayretleri bunun en büyük göstergesi. Biz bu ruha, buradaki bu heyecana ortak olmaktan ve desteklemekten çok büyük gurur ve kıvanç duyuyoruz.”
Her geçen gün daha profesyonel, daha deneyimli ekiplerin sahada olduğunu görmenin ve gelişimlerini izlemenin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Murat İkinci, şöyle devam etti:
“Ayrıca biz burada, gelecekte Roketsan’daki ağabeylerinden bayrağı devralacak mühendis arkadaşları da belirlemek istiyoruz. Başarılı olsa da olmasa da bu sahadaki deneyimi özümseyenler bunun karşılığını mutlaka alacaktır. Bizler insan kaynağı olarak şu ana kadar bu sahada yaklaşık 20 arkadaşımızı kendi takım arkadaşımız olarak aramıza kattık ve 25 arkadaşımıza da staj imkanı sağladık. Bundan sonra bu sayının katlanarak artacağını düşünüyorum çünkü burada yaptıkları iş bizim Roketsan’da yaptığımız işlerin küçük ölçekli örneği sayılabilir. ”
Yarışmada, kategorisinde birinci gelen takım 60 bin lira, ikinci gelen takım 50 bin lira, üçüncü gelen takım ise 40 bin lira ödül kazanacak.
Zorlu Görev kategorisinde ise birinci takım 75 bin lira, ikinci takım 60 bin lira, üçüncü takım ise 50 bin liralık ödülü alacak.
T3 Vakfı çatısı altında, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde gerçekleştirilen roket yarışmasında dereceye giren takımlar, 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST’te duyurulacak.