Milli Savunma Bakanlığı (MSB) son gelişmelere ilişkin bir basın açıklaması yaptı.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Deniz Yarbay Nadide Şebnem Aktop’un yaptığı bilgilendirmede, bakanlığın Koronavirüs salgını nedeniyle gerekli tedbirleri aldığı vurgulandı.
Koranvirüsle Mücadele Merkezinin kurulduğunu hatırlatan Deniz Yarbay Aktop, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak çalışıldığını, risk ve durum değerlendirilmesi yapıldığını belirtti.
Deniz Yarbay Şebnem Aktop, MSB’nin imkân ve kabiliyetleri kullanılarak çeşitli tipte maske, tulum ve hijyenik malzeme üretimine hız kazandırıldığını ifade ederek, “Bu kapsamda Dikimevi Müdürlüklerince maske üretiminin haftada toplam 3 milyona, tulum üretiminin 10 bine; İlaç Fabrikası Müdürlüğünce alkol bazlı dezenfektan üretiminin haftada 10 bin litreye, Makine Kimya Endüstrisi Kurumunca, maske üretiminin haftada 7 milyon, tulumun 100 bin adete, dezenfektan üretiminin ise 30 bin litreye çıkartılması planlanmaktadır” dedi.
COVID-19 hastalarına müdahale kapsamında bazı ilaçların tedarik ve üretimi için yurt dışı ham madde ve ilaç tedarik faaliyetlerinin devam etmekte olduğunu kaydeden Deniz Yarbay Aktop, numune ham madde ile AR-GE çalışmaları başlatıldığını, ilaç geliştirme projesinin ise TÜBİTAK’a iletildiğini aktardı.
Tasarım ve üretimi tamamen yerli ve milli olan sahra mekanik solunum cihazının prototip üretiminin tamamlandığını söyleyen Yarbay Aktop, Türkiye’nin dost ve müttefiki olan İtalya, İspanya, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova ve İngiltere’ye Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M uçağı ile sağlık malzemesi yardımı gönderildiğini de hatırlattı.
Deniz Yarbay Aktop, celp ve terhislerle ilgili olarak, Mehmetçiğin görev değişiminin yurt çapında çok geniş kapsamlı bir hareketliliğe sebebiyet vereceğini belirterek, “Daha önce kritik dönemlerde uyguladığımız gibi Nisan ayında askere alınacak 53 bin yükümlü gencimizin silah altına alınmasının ertelenmesine, 16 Nisan 2020 tarihli ve 2414 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 01 Kasım – 01 Aralık 2019 tarihleri arasında silah altına alınan erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresinin 1 ay uzatılmasına 7179 saylı Asker Alma Kanunun 5’inci maddesinin 2’inci fıkrası gereğince karar verilmiştir” dedi.
Konuşmasında İdlib’e de değinen Aktop; Adana, Astana, Soçi ve Moskova mutabakat ve protokollerine uygun olarak ateşkesi sağlamak, ihlalleri engellemek ve insani yardımın ulaştırılmasını temin amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgedeki varlığının devam ettiğini kaydetti.
Aktop, ayrıca Rusya Federasyonu ile 5 Mart’ta varılan Moskova Mutabakatı kapsamında sonuncusu 15 Nisan’da olmak üzere toplamda 4 Türk-Rus birleşik kara devriyesi icra edildiğini, Soçi Mutabakatı kapsamında da sonuncusu 16 Nisan’da olmak üzere toplamda 42 devriyenin gerçekleştiğini dile getirdi.
Aktop, son 15 gün içerisinde Barış Pınarı Bölgesinde 53 PKK/YPG’li terörist, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekât Bölgesinde 10 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi.
Terörle mücadele harekâtı kapsamında yurt içinde ve sınır ötesinde operasyonların aralıksız sürdürüldüğünü ve son 15 gün içerisinde 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydeden Aktop, “Operasyonlar sırasında; çok sayıda hafif silah ve mühimmat, bol miktarda havan mühimmatı, 2 adet AT-5 güdümlü tanksavar silahı, 58 adet RPG-7 tanksavar silahı ve mühimmatı, 47 adet el bombası, bol miktarda C-3 patlayıcı madde ile amonyum nitrat, 161 adet fünye, 34 adet el yapımı patlayıcı madde, 3 adet mayın ele geçirilmiştir. Teröristler tarafından kullanıldığı tespit edilen 19 mevzi, sığınak, mağara ve depo tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilmiştir” dedi.
Aktop, hudutlarda alınan tedbirlerin artırılması sonucunda yasa dışı hudut geçiş teşebbüsünde bulunan 3 DEAŞ’lı ve 1 PKK/KCK’lı teröristin teslim olduğu bilgisini de verdi.
Libya’da eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin yürütüldüğünü hatırlatan Deniz Yarbay Şentop, “Libya’daki ana gayemiz; Libya’nın toprak bütünlüğünün korunması, kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Bölgedeki gelişmeler yakinen takip edilmektedir” ifadelerini kullandı.
“Türk Silahlı Kuvvetleri Ege’de, Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam etmektedir” diyen Deniz Yarbay Aktop, Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine devam eden Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruçreis araştırma gemileri ile Fatih ve Yavuz sondaj gemilerine ; faaliyetleri boyunca denizden ve havadan güvenlik desteği verilmekte olduğunu hatırlattı.
Deniz Yarbay Şebnem Aktop, Deniz Kuvvetleri tarafından Akdeniz ve Ege Denizi’nde “Harekata Hazırlık Eğitimleri”, Hava Kuvvetlerine ait uçakların ise Akdeniz’de Deniz Kuvvetleri ile müşterek eğitim faaliyetleri icra ettiğini belirtti.