Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Malatya’daki 2’nci Ordu Komutanlığını ziyaret etti.
İnönü Kışlasına gelişinde 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak tarafından karşılanan Akar tören kıtasını selamladı, ardından ziyaretin anısına TSK Komuta Kademesi ile birlikte ağaç dikti.
Hulusi Akar, hudut hattı ve ötesindeki birliklerin komutanlarıyla video konferans yöntemi ile görüştü, sahadaki son duruma ilişkin bilgi aldı, talimatlar verdi.
Akar ve Komutanlar daha sonra karargâhta görevli personelle bir araya geldi.
“İçimizden hainler temizlendikçe Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlendiğini herkes gördü.” diyen Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Cumhuriyet tarihinin en yoğun günlerinden geçtiğini ifade etti.
Mehmetçiğin yoğun faaliyetlerine değinen Akar, “Bir pilot beş pilotun işini yapıyor. Gemilerimiz 2020’de 200 bin saat görev yaptı. Bütün zamanların en yüksek değeri bu. Eskiden iki komando tugayımız vardı, şimdi 17 komando tugayımız var; bunun 17’si de angaje durumda, görevinin başında.” diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK personelinin, ülkesinin egemenlik ve bağımsızlığı için karada, denizde ve havada büyük bir kahramanlık ve fedakârlıkla görevini yerine getirdiğini; sadece terör örgütleriyle değil her türlü tehdit ve tehlikeye karşı da mücadelenin devam ettiğini belirtti.
24 Temmuz 2015’ten itibaren terörle mücadelede yeni bir sürecin başlatıldığını hatırlatan Akar, “Gerçekleştirilen başarılı operasyonların sonunda 24 Temmuz’dan bugüne kadar 18 bin 220 terörist etkisiz hale getirildi. 1 Ocak’tan itibaren ise 1.366 terörist etkisiz hâle getirildi. Bu mücadele en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın.” diye konuştu.
Hulusi Akar, Türkiye’nin faaliyetlerini başta Irak olmak üzere tüm komşularının toprak bütünlüğüne, egemenliği ve sınırlarına saygılı olarak sürdürdüğünü vurgulayarek, “Kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında asla gözümüz yok fakat diğer taraftan muhataplarımızın da aynı şekilde düşünüp, aynı şekilde davranmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, terör örgütü PKK ile YPG arasında bir fark olmadığını da vurgulayarak, “Kimse aklımızla alay etmesin.” dedi.
Hulusi Akar şöyle devam etti:
“Dinlemeler, raporlar, fotoğraflar ve her şey açık bir şekilde ortada iken hâlâ bazı müttefiklerimizin YPG ile iş birliği yapmaları, onlara silah, araç, gereç destek sağlamaları hiçbir şekilde kabul edilemez. Bunlar Cumhurbaşkanı, Bakan ve Genelkurmay Başkanı düzeyinde yapılan her türlü temas ve konuşmada dile getiriliyor ve bunun mücadelesi veriliyor.“
Türkiye’nin, düzenlediği harekâtlarla Güneydoğu sınırında bir terör koridoru kurulmasına engel olduğunu belirten Bakan Akar, “Eğer Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı olmasaydı çok daha farklı, çok daha zor bir takım oluşumlarla karşı karşıya kalır, çok daha sıkıntılı durumlara girerdik.” diye konuştu.
Hulusi Akar, Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyindeki mücadelenin devam ettiğini, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki hak, alaka ve menfaatleri korumak için de çalıştıklarını da belirtti.
“Türkiye’nin, her zaman kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğu Afganistanlı kardeşlerimizin barış, güven ve istikrar içerisinde yaşaması için büyük gayret sarf ediyoruz.” diyen Akar, 2002’de ilk göreve başlandığı andan itibaren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti‘ne (ISAF / International Security Assistance Force), 2015’ten itibaren de NATO’nun Kararlı Destek Misyonu‘na (RSM / Resolute Support Mission) katkı sağlamayı sürdürdüklerini aktardı.
TSK’nın hâlihazırda Kabil Eğitim Yardım Danışma Komutanlığı (TAAC-C / Train, Assist and Advise Command-Capital) görevini de yürüttüğünü ifade eden Akar, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar elde edilen kazanımların korunması ve bu kapsamda altı yıldır sürdürdüğümüz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi sorumluluğunun gerekli şartlar sağlanırsa tarafımızdan devam ettirilmesi söz konusu. Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı Afganistan için hayati öneme sahip, tüm ülkenin dışa açılan kapısı olma özelliği taşıyor. Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu diğer ülkelerle beraber nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz. Şu an için alınmış bir karar yok. Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir.”