Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, CNN Türk televizyonunda canlı yayınlanan “Ne Oluyor” programına konuk oldu ve program sunucusu Göksu Öngören Özgür, Posta gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik ve Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Çelik’in sorularını cevaplandırdı.
Temel Kotil, Milli Muharip Uçak projesi hakkında da bilgi verdi.
Bu projeyle Türkiye’ye sadece uçak kazandırmadıklarını ifade eden Kotil, şöyle dedi:
“Biz Türkiye’ye yalnız uçak kazandırmıyoruz, aynı zamanda biz insanlar kazandıracağız. Bu uçak projesinde 6 bin tane mühendis MMU projesinde 6 bin mühendis savaş uçağı tecrübeli olacak. Şu anda dünyadan tek tek topluyoruz tecrübeli. Bizim kendi portföyümüzde 5’inci nesil savaş uçağı yapmış 6 bin kişimiz olacak. 6 bin mühendis olacak; bir o kadar da teknisyen. Şimdi bunun binasını yaptık, mühendisleri çok özel yere koyduk, hangarını yapıyoruz, bu yıl sonunda bitecek. İşte bunun bütün test imkânlarını, rüzgâr tüneli yapıyoruz şu anda. Avrupa’nın en iyi ikinci tünelini biz Türkiye’de yapıyoruz (Almanya’dan sonra). Fransa’da yok, İngiltere’de yok. Bizde olacak.”
Temel Kotil, Aksungur’un ilk atış testine (KGK-SİHA-82 Bombası) ilişkin olarak da bilgi verdi.
“Aslında her şey üst üste eklenerek yapılıyor.” diyen Kotil, şöyle devam etti:
“ANKA’mız, yıllarca ekibimiz çalıştı, aviyonikleri de ASELSAN’dan geldi. Motoru şu anda TEI’den geliyor; ANKA’dan bahsediyorum. Aksungur onun iki motorlusu. Onu oraya transfer ettik; 18 ayda yaptık. Başlamasıyla uçuşu 18 ay. Şu anda 5’inciyi yaptık ama yıl sonu itibarıyla ayda iki tane iki tane gidecekler. Birbirine eklenerek geldiği için çabuk çabuk oldu. Yani ANKA’nın içindeki uçuş kontrol sistemleri; onları kullanarak daha böyle güçlüsünü, iki motorlusunu; Aksungur 750 kg taşıyor, Anka 300 kilogram taşıyor. Şimdi, yapılan şuydu: Aksungur’un kaldırma yeteneği yüksek olduğu için işte güdüm kitini yukarıdan bırakıp 30 kilometrede tam hedefi vurdu. 45 km gidebiliyor. İlk atışımızdı zaten bu bizim. Şimdi bu İHA’ları şöyle düşünmeniz gerekiyor; belirli bir noktaya otonom olarak uçabiliyor yani dışarıdan pilot bunu kontrol etmiyor; diyor ki bak şuraya şuraya şöyle git; bir yörünge veriyor,uçak o görevi yapıyor; oraya gidiyor. Ondan sonra yer istasyonundan yer gözetleniyor; gece-gündüz görüş kamerası var. İşte CATS, ASELSAN’ın yaptığı kamera, onda bir de lazer işaretleyici var, lazer ışığı tutuyor. Tuttuğu zaman hedefe, kendi silahını bırakıyor, o lazer ışığını takip ederek bomba orada patlıyor. 12 tane MAM-L taşıyabiliyor. 12 hedefi vurabiliyor. Mühimmatla beraber 30 saat havada kalabiliyor. Mühimmatsız 50 saat. Maksimum irtifa 30.000 fit. Sonuçta dünya klasında otonom uçun bir uçak bu.”
Temel Kotil, Milli Muharip Uçak projesine önem veren özellikle Müslüman kökenli insanların harekete geçtiğini belirtti.
“En büyük enerjimiz bu. İngiltere’den bize yüzlerce Türk olmayan ama (güvenilir), savaş uçağı tecrübeli kişiler gelecek bize şu anda mesela.” diyen Kotil, “Herkesin kendi dinamikleri var, iç ve dış dinamikleri. Onları harekete geçirirsek bu projeler öyle gerçekleşecek yoksa kolay olduğunu söylemiyorum.” ifadesini kullandı.
Kotil, ”Peki atılan bu mühimmatın yakalanması, etkisiz hale getirilmesi mümkün mü?” şeklindeki soru üzerine, “Yerde bir savunma sistemi olsa vurabilir onu ama biz gördük ki Suriye’de de Azerbaycan’da da pek vuramadılar yani.” şeklinde cevap verdi.