İlk olarak uçaksavar bataryası olarak üretilen ve daha sonra füze savunma sistemine evrilen Amerika Birleşik Devletleri menşeli bir füze savunma sistemidir. Savunma menzili sebebiyle uzun menzilli hava savunma sistemi olarak adlandırılmaktadır.
Birinci Körfez Savaşında Amerika Birleşik Devletleri üslerinin Irak Ordusu elinde bulunan SCUD füzelerinden korunması amacıyla çeşitli ülkelerdeki NATO ve Amerika Birleşik Devletleri üslerine yerleştirilmiştir. Savaş esnasında başlıca kurulan ülkeler Suudi Arabistan, Kuveyt, Türkiye ve İsrail Devletleridir. Halihazırda Türkiye ve İsrail Patriot Füze Savunma Sistemini hala kullanmaktadır.
Patriot Füze Savunma Sistemleri, Rus S-400 Füze Savunma Sistemleri yanında adeta oyuncak gibi kalkmaktadır. Performansı istenilen düzeyde değildir ve gerekli Arge çalışmaları yapılmaz ise yakında bütün Pazar payını S-400 füze savunma sistemlerine kaptıracaktır.
Başarı oranı özellikle kısa menzilli füzelerde neredeyse yok gibidir. Bunun en iyi örneğini Gaziantep’e yerleştirilen Patriot füze bataryaları ile görebiliriz. Bataryalar yanı başındaki Kilis’i kısa menzilli roketlerden koruyamamıştı. Bunda mürettebatın hatası olduğu gibi Patriot Füze Savunma Sistemlerinin bazı eksiklikleri olduğu belirlenmiştir.
Ayrıca İsrail Devleti MIM-104 Patriot uzun menzilli füze sistemi ile Demir Kubbe Savunma sistemini bir arada kullanmasına rağmen hala kısa menzilli roketlerin hedefinde olmaktadır.
Türkiye’deki uzmanların da başarı oranlarını gördükten sonra Patriot Füze Savunma sistemlerine yüz çevirmişlerdir. Bu eksiği Çin veya Rusya ile doldurmaya çalıştığı geçtiğimiz yıllarda, sıkça dillendirilen bir gerçek olarak önümüze gelmişti. Fakat Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı NATO ülkelerinin ısrarla Amerikan Füze Savunma sistemleri kullanabileceğini ve Çin Hava Savunma sistemleri ile Rus Füze Savunma sistemlerinin NATO ile entegrasyon halinde bulunamayacağını iddia etmiştir. Oysa ki Yunanistan da NATO ülkesi olmasına rağmen S-400 füze savunma sistemleri bataryalarına sahiptir, bu iddia oldukça boş ve mesnetsiz olarak Türkiye’nin üzerine konulmuştur.
Her bir bataryasının ortalama maliyeti 3 milyon dolar seviyesindedir. Raytheon firması ana yüklenici durumdadır. Ayrıca Patriot Füze Savunma sistemlerinin maksimum menzili 135 kilometre olarak hesaplanmıştır. Komplike bir bilgisayar tarafından radar izlenerek takip edilen uçaklar, insansız keşif araçları ve füzeler gerekli yakınlığa ulaşmadan vurulamıyor.
Dört çeşit varyantı bulunmaktadır.
Şu an Özellikle Suriye İç Savaşı esnasında Golan Tepeleri, Türkiye Güneyi ve Suudi Arabistan- Irak sınırına yerleştirilmiştir.