Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak, söz verilen tarihte pist başı yaptı.
Gelişmeyi Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sosyal medya hesabından şu ifadelerle duyurdu:
“Şehitlerimizin aziz hatırasına! Milli Muharip Uçak’ımızı 18 Mart’ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında!”
Milli Muharip Uçak’ın Nisan ayında büyük bir törenle taksi yapması bekleniyor.
Türk Hava Kuvvetleri için yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi’nde TUSAŞ ana yüklenici konumunda.
Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kazanılacak kabiliyetlerle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin vb. 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacak.
MMU’nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil yakın zaman önce savunma sektör basınının temsilcileri ile savunma sanayii araştırmacılarını TUSAŞ’ta konuk etmişti.
Prof. Dr. Kotil, Milli Muharip Uçağın tek kişilik, dijital kontrollü, otonom bir uçak olduğunu belirtmiş ve “Entegre bilgisayar sistemi tüm uçağın kontrolünü alabiliyor. Bu uçağı hem ‘insanlı’ hem ‘insansız’ bir uçak olarak değerlendirmek mümkün. Tamamen insansıza dönüştürmek çok kolay.” demişti.
MMU Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanlığı ile 5 Ağustos 2016 tarihinde imzalandı.
TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik “Ana İlkeler Sözleşmesi” (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde; anlaşma tutanağı ise 10 Mayıs 2017’de imzalandı.
TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki iş birliği sözleşmesi 25 Ağustos 20177de imzalandı.
TUSAŞ, projenin ana hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin muharip uçak tasarımı, üretimi, entegrasyonu, sertifikasyonu, bakım ve idamesine yönelik bilgi ve tecrübesini artırmak için tüm milli imkânlardan yararlanma yönünde azami gayret gösteriyor.
MMU Projesi kapsamında özgün Motor Geliştirme Projesi de yürütülüyor.
MMU, Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanıncaya kadar F-16’larda da kullanılan General Electric üretimi F110’u ile uçacak.
5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetlere sahip olacak.
Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırıldı.
Kokpit ortamı, pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak şekilde geliştiriliyor.
Milli Muharip Uçak üstün hava hâkimiyetini,
– Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili
– Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş
– Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlayacak.