1914 yılında üretilen ilk uçak gemisi HMS Ark Royal Birleşik Krallık tarafından yapılmış ve İngiliz gemilerinden sonra bu üretimi Abd ile Japonya takip etmiştir. Özellikle de uçakların önem kazanmasıyla birlikte uçak gemilerine ihtiyaç duyulmuş ve etkili olacağı düşüncesiyle üretime geçilmiştir. Uçakları taşımakla birlikte düşman gemilerine karşı koymak amacıyla icat edilmiştir.
Uçak gemileri gelişmiş her ülkede sınırlı sayıda bulunmaktadır. Üretimi zaman aldığı ve maliyeti yüksek olduğu için seri üretime elverişli değildir. Uçak gemilerinin pistlerinin 300-350 m gibi genişliklerde olması fazla sayıda uçağın rahatlıkla iniş ve kalkış yapabilmesi açısından avantaj sağlamaktadır. Ortalama olarak 80-85 uçak taşıyabilmesi de uçak gemisini daha kullanışlı hale getirmektedir. Ancak bunların içinde 10-15 kadar uçak taşıyan ufak ebatlarda uçak gemileri de bulunmaktadır. Uçak gemisinin büyüklüğü ve özelliklerine göre maliyetleri 10-15 milyar doları bulabilmektedir.
Uçak gemilerini nükleer ve dizel motor olmak üzere iki temel kategoriye ayırabilmek mümkündür. Dizel olanların etkili bir performans için oldukça güçlü motorlara ihtiyaç duyduğunu da belirtmekte fayda var. Nükleer enerjinin kullanıldığı gemilerde ise yakıtın uzun vadeli kullanımı (20 seneden fazla) büyük bir avantaj sağlamaktadır. Elbette tüm bu avantajlardan yararlanabilmek amacıyla Türkiye, mevcut mekanize birliklerini geliştirebilmek ve güçlendirebilmek açısından uçak gemisi üretimine başlamış durumda. Milli uçak gemisi için tahmini bitiş tarihinin 2021 olacağı düşünülüyor.
Bahsi geçen geminin yerli üretim olması da Türkiye’nin askeri alanlarda ne denli büyük projelere imza atacağını açıkça göstermektedir. 1 tabur komando (1000) kişi, yaklaşık 50 tank, 60’tan fazla zırhlı araç, 7-8 savaş uçağı, 10 civarı saldırı helikopteri taşıyabilecek kapasiteye sahip olacağı düşünülüyor. Tamamen çelik olacak gemi, 20-21 knot (37-39 kilometre) sürat yapabilecek. Tam yüküyle 28 bin ton ağırlığa ulaşacak gemi, 225 metre boy ve 32 metre eninde olacak.
Gemide F-35B tipi uçakların operasyonu için özel kalkış rampası da yer alıyor. Türkiye, Lockheed Martin firmasına F-35‘in hava kuvvetleri için üretilen F-35A için sipariş vermişti. Uzmanlar, önümüzdeki zaman diliminde gerektiğinde donanma versiyonu F-35B için de sipariş verilebileceğine dikkat çekiyor.
Donanmamızın ana gemisi olarak hizmet verecek TCG Anadolu, dönebilen motorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak kapasitede bir uçuş güvertesine de sahip olacak. Osprey, helikopter olmasına rağmen uçakların yapabileceği pek çok manevrayı yaparken barındırdığı pek çok özellikle biliniyor
Bu sürecin ülkeler arasındaki güçler dengesini değiştireceği ve Türkiye’yi daha güçlü bir konuma getireceği, diplomatik alanda tartışma konusu haline gelmiştir.