DUNKER yani Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma Simülatörü.
Meteksan Savunma tarafından Savunma Sanayii Başkanlığı projesi kapsamında geliştirilip üretilen ve yeni, ileri bir teknolojiye sahip olan DUNKER Türk Deniz Kuvvetlerinde kullanılmaya başlandı.
DUNKER, aynı zamanda alanında Türkiye’nin ilk yerli ve milli simülatörü oldu.
Gelişmeyi Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir sosyal medya hesabından duyurdu.
Prof. Dr. Demir, mesajında “Ordumuza yeni bir kabiliyet daha kazandırdık. Başkanlığımızın projesi olan, Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma Simülatörü #DUNKER’i Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettik. Emeği geçen herkesi tebrik ederim. Hayırlı olsun.” dedi.
DUNKER ile
DUNKER, dünyadaki benzer tesislere göre daha gelişmiş özellikler ile donatıldı.
Bu gelişmiş özellikler sayesinde NATO ile kardeş/dost ve müttefik ülkelere de ihraç edilebilecek.
DUNKER, Deniz Hava Komutanlığında konuşlandırıldı.
DUNKER Simülatörü Projesi sayesinde, askeri ve sivil personele modern tesislerde gerçekçiliği artırılmış, uluslararası standartlarda eğitim verilecek.
Denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapan uçaktan kurtulma eğitimleri, askeri personel kadar, petrol tesisleri gibi denizde konuşlu alanlarda görev yapan sivil personel açısından da önemli ve uzmanlık gerektiren yetenekler arasında gösteriliyor.
Meteksan Savunma daha önce Yara Savunma ve Yangın Eğitim Simülatörleri ile alanında güncel ve modern çözümler ortaya koymuş ve bu ürünleri ihraç ederek yurt dışında da tanınmıştı.
DUNKER simülatör sistemi vinç(ler), platformlar ve yan sistemlerden oluşuyor.
Bunun tamamlayıcı bileşeni olarak havuz, havuz tesisatı ve teknik oda ile idari ve sosyal mahallerden oluşan bina yer alıyor.
Havuzda çevresel etkilerin oluşturulabilmesi için tesiste şiddeti ayarlanabilir dalga ve yağmurlama sistemi, gündüz/gece ayrımı imkânı sağlayan aydınlatma ve ses sistemi ile rüzgâr ve helikopter pal etkisi benzetimi için fanlar bulunuyor.
Eğitimler, bir havuz içerisinde helikopter benzetiminin havuza indirilerek, kontrollü şekilde her iki yönde de 180 dereceye kadar döndürülebilmesi, içindeki personelin bu durumdaki helikopterden çıkması şeklinde gerçekleştiriliyor.
Buna ek olarak DUNKER’da birbirinden bağımsız veya koordineli olarak şu eğitimler de verilebiliyor:
Meteksan Savunmadan yapılan açıklamada, DUNKER Simülatörü sayesinde Türkiye’nin hem çağdaş bir ürüne hem de (yurt dışındaki benzer tesislerin bir çoğunun eskimiş veya eski teknoloji içerdiği belirtilerek) dünya pazarında ihracat potansiyeli yüksek bir simülatör sistemine kavuştuğu kaydedildi.