Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Karadeniz’in kuzeyindeki Odesa limanı açıklarına döşenen mayın hatlarında kopma yaşandığını belirtti.
FSB, 420 mayının Karadeniz’de sürüklendiğini belirterek bölgedeki gemilerin dikkatli olması gerekliliğini vurguladı.
Türk donanmasında mayın tarama gemisi komutanlığı yapan Emekli Albay Alp Kırıkkanat, gelişmeleri Milliyet Gazetesi için değerlendirdi.
Emekli Albay Kırıkkanat, Ukrayna’nın 420 adet demirli mayını dökebilecek imkânının kısıtlı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“50 metre derinliğe kadar atılabilen YM tipi ve 20 kg TNT tipi patlayıcıyı barındıran demirli mayınların döküldüğü ancak tellerinden koparak sürüklendiği yönünde haberler var. Ukrayna’nın 420 adet demirli mayını dökebilecek imkânı kısıtlı. Ukrayna’nın an itibarıyla mayınlara karşı tarama harekâtı yapması mümkün gözükmüyor. Ters giden olumsuz bir durum Ukrayna’nın üzerine mi atılmaya çalışılıyor? Ukrayna kıyılarını savunmak için döktüyse, amfibi harekâta engel olabilecek çoğunlukla Rus AMD serisi sığ suya da dökülebilen manyetik ve/veya akustik dip mayınları tercih etmiştir. Ama dip mayınlarının 1-1.5 ton ağırlıkları nedeniyle sürüklenmeleri mümkün değil. Sığ suya dökülen Batı kaynaklı hafif dip mayınları da olabilir.”
Emekli Albay Kırıkkanat, bölgede gece saatlerinde yapılacak seyirlerin daha riskli olduğunu vurguladı.
“Gerçek ya da değil, Ukrayna kaynaklıysa NATO Daimî Mayın Deniz Görev Grubu’nu bölgeye çekmek için yapmış olabilirler. Ancak bunun politik ve askeri riski çok yüksek” diyen Emekli Albay Kırıkkanat, sözlerine şu şekilde devam etti:
“NATO desteğini bu şekilde almaları zor. Haber doğruysa o zaman sürüklenen demirli mayınlar özellikle gece seyirleri açısından riskli. Sürüklenen demirli mayınlar gündüz şartlarında zor da olsa havadan ve denizden görülebilir. Gemilerce hafif silahlarla uzaktan imha etme yoluna gidilebilir. Uzman ekiplerle yedeklenerek sahile emniyetli yere götürülebilir. Rusya kaynaklı resmi haberler, limanlara askeri ve ticari gemi trafiğini zorlaştırma ve caydırma amacı taşıyabilir ancak dikkate alınmalı.”