Roketsan Genel Müdürü Murat ikinci, yapay Zekâ Politikaları Derneğince (AIPA) düzenlenen AI Tomorrow Summit etkinliğine katıldı.
Moderatörlüğünü Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda AIPA Danışma Kurulu Üyesi olan Doç. Dr. Kıvılcım Romya Bilgin’in yaptığı etkinlikte konuşan İkinci, Roketsan olarak harekât alanında ülkenin unsurlarına üstünlük sağlayacak olan sürü teknolojileri, bilgisayarlı görü ve yapay zekâ gibi teknolojileri silah sistemlerine, roket ve füzelere uyguladıklarını söyledi.
“Bu bize ne sağlıyor?” diyen Murat İkinci, “Aslında savunma sektörü, güvenlik sektörü bir yarış. Sizi tehdit eden unsurlardan ne kadar daha üst seviyede teknolojiyi uygulama yeteneğine sahip olursanız, o kadar caydırıcılığınız yükseliyor ve sizi tehdit eden unsurlar, tehdit alanında daha aksiyona geçmeden bu tehdit unsurlarını bertaraf etme yeteneğini kazanabiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
Murat İkinci, Roketsan olarak olarak üzerinde durdukları en önemli noktanın bu olduğunu belirtti.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci şöyle devam etti:
“Biz kendi çocuklarımızı, kendi askerlerimizi, müttefik kuvvetleri tehlikeye atmadan, bize karşı tehdit oluşturabilecek unsurları, bu yeni teknolojileri adapte ettiğimiz sistemlerle bertaraf edebilecek ve ülkemizin güvenliği başta olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin de güvenliğini sağlayacak çözümleri, savaş alanına, harekât alanına, güvenlik alanına bir an önce indirmek gayreti içerisindeyiz.”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, bu gayretin sonuçlarının son zamanlarda çok hızlı bir şekilde görüldüğünü ifade etti.
Bunların bir çoğunun kamuoyuyla paylaşılmadığını kaydeden İkinci, bu teknolojilerin çoğunun karşı teknolojilerinin de oluşturulduğu, bu konuda ülkeler arasında bir yarış olduğunu ve bu yarışta Türkiye’yi ön plana çıkartmak için mühendis arkadaşlarıyla birlikte önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Murat İkinci, heyecan veren bir haberi de şu sözlerle paylaştı:
“Bizim en önemli aslında sahada büyüklüğüyle mütenasip olmayan üne sahip bir mühimmatımız var; MAM-L, MAM-C Ailesi. Bunlar mini akıllı mühimmatlar. SİHA’larımızın etkinliğini en üst seviyeye çıkartan mühimmatlar. Bunların üzerinde şu anda çok sürpriz teknolojiler çalışılıyor. Yani olduğunuz yerde kaldığınız zaman, bu yarışta, ‘artık biz iyi bir noktadayız, burada duralım’ dediğiniz zaman yarışta geriye düşme ihtimaliniz yüksek oluyor. Onun için bu teknolojilerin adapte edildiği ve o yarışta daha da hızlı koşmaya başlayabileceğiniz teknolojileri hızla adapte etmeye çalışıyoruz. Yakın zamanda da inşallah bunların sonuçlarını, sürpriz sonuçlarını da harekât alanında görmeye devam edeceğiz.”