Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Savunma Teknolojileri Kulübü (SAVTEK) canlı yayınına katıldı.
SAVTEK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Otluoğlu ve Genel Sekreter Umut Kemal Ekinci’nin sorularını cevaplandıran Gürdeniz, “Türkiye, Doğu Akdeniz’deki hakları kapsamında uluslararası mahkemeye gitse ne olur?” şeklindeki soruya karşılık, “Türkiye uluslararası mahkemeye gitmez çünkü bu hukuki değil, siyasi bir konu” dedi.
1975-1976 yıllarında Türkiye ve Yunanistan’ın savaşın eşiğine geldiğini kaydeden Cem Gürdeniz, konunun o dönemde önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ardından Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanına gittiğini; Adalet Divanının “bu konu hukuki değil, siyasidir; oturun, anlaşın” dediğini hatırlattı.
Gürdeniz şöyle devam etti:
“Yunanistan’la Türkiye arasındaki bu siyasi konu Lozan’la birlikte yani Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan itibaren başlamıştı çünkü her yerde söylüyoruz, Lozan imzalanırken güçlü bir donanma olsaydı, zaten bu harita olmazdı.“
Cem Gürdeniz, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de bir şey iddia edemeyeceğini ve Türkiye’nin muhatabı olmadığını ifade etti.
EMEKLİ TÜMAMİRAL CEM GÜRDENİZ
“Yunanistan Girit, Kaşot, Kerpe, Rodos hattını ana kıtasının uzantısı gibi gösterip seksek taşı gibi ‘ben buraya da çiziyorum, kıta sahanlığıma alıyorum’ diyemez. Zaten Adalar Denizi’nin neredeyse tamamını, kendi iddialarına göre kıta sahanlıkları içinde gösteriyorlar ki Türkiye buna her zaman karşı çıktı.”
“Türkiye o yıllarda NATO’nun sadık bir hizmetkârıydı” diyen Cem Gürdeniz, yine o yıllarda ülkenin gücünün de çok zayıf olduğuna dikkat çekti.
Gürdeniz, Amerika Birleşik Devletleri’nin, Sovyetler Birliği tehdidi güçlü bir şekilde sürerken NATO’nun güney kanadını çökertebilecek bir Türk-Yunan çatışmasına izin vermediğini ve baskıyla iki ülkeyi masaya oturttuğunu kaydetti.
Gürdeniz, “Bern’de iki taraf bir araya geldi ve sorunu dondurdu” dedi.
Cem Gürdeniz, Adalar Denizi’nde pek çok ada, adacık ve kayalığın Yunanistan’a devredilmediğini söyledi ve çok önemli bir hususa dikkat çekti:
“Her ne kadar Lozan 3 milin dışındaki adalar Yunanistan’a bırakılmış diyorsa da biliyorsunuz bir toprak devri, bir ada devri mutlak suretle ismen yapılmalı, tarif edilmeli. Kaldı ki Boğazönü, Adalar Denizi doğusundaki adalar ismen devredilerek transfer edilmiş. Türkiye’nin argümanları çok ama çok güçlüdür.”
Cem Gürdeniz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında çekilen bir fotoğraf hakkındaki soruya da yanıt verdi.
Milli Savunma Bakanı Akar’ın komutanlığa düzenlediği ziyaret esnasında çekilen fotoğrafta bir ayrıntı dikkat çekmişti.
Odada bulunan bir tablodaki görsel, “Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıkları (EGAYDAAK)” vurguluyordu.
Cem Gürdeniz Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çok uzun yıllardır bu haritayı kabul ettiğini ve o yönde davrandığını belirtti.
“ADALAR ALMANLARIN ELİNE GEÇECEĞİNE TÜRKLERİN ELİNE GEÇSİN”
Cem Gürdeniz, Adalar’da İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan bir hikayeyi de anlattı.
Buna göre, İngilizler İkinci Dünya Savaşı sırasında Yunanistan’ı işgal eden Almanların Adalar Denizi’ndeki adaları ele geçirmesini istemiyordu.
Cem Gürdeniz, Almanların Ege Adaları’nı işgal etmemesi için İngilizlerin bir plan yaptığını ve Türkiye’ye bir teklif götürdüğünü aktardı.
Cem Gürdeniz o dönem yaşanan olayı aktardı:
“İngilizler, adaların Almanlar tarafından işgal edilmesinden korkuyordu. Bunun için Türkiye’ye bir teklifte bulundular. Teklif Yunan adalarına Türkiye’nin saldırması ve adaların tamamını egemenlik altına almasıydı. İngilizler Türklere ‘Bu ada/adacıklar sizin, buraları işgal edin’ demişlerdi. Böylelikle Almanlar bu adaları işgal edemeyecekti. Ancak Almanlar Trakya’ya bir milyon asker yığmış ve bölgede konuşlanmıştı. Türkiye bölgede ve denizde Almanlarla karşı karşıya gelmeyi tercih etmedi, bu plan gerçekleşmedi.“
“TCG UFUK TÜRK DONANMASININ GÜCÜNÜN VE KABİLİYETİNİN GÖSTERGESİ”
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk hakkındaki soruya da yanıt verdi.
Ufuk’un önemli bir güç çarpanı olduğunu vurgulayan Gürdeniz, pek çok gelişmiş donanmanın bu tip gemilere sahip olduğunu hatırlattı.
Gürdeniz, böyle bir geminin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız.