Ar-Ge Projeleri İmza Töreni, Savunma Sanayii Başkanlığı Nuri Demirağ salonunda yapıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir törendeki konuşmasına, basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başladı.
Prof. Dr. Demir, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ortaya konan hedeflerde ve kritik teknolojilerde %100 milli savunma sanayii vizyonuna ulaşma yolunda Ar-Ge ve teknolojinin büyük bir öneme sahip olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.
“Şüphesiz ki savunma sektörü olarak ülkemizin teknoloji seviyesinin yükseltilmesinde bizlere önemli görevler düşüyor.” diyen Prof. Dr. Demir, kuantum teknolojilerinin savunma sanayiinde çığır açıcı teknolojiler olacağına işaret etti.
Prof. Dr. Demir şöyle dedi:
“Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirdiğimizin haberini ilk kez buradan duyuruyoruz. LİDAR ve KUDAR projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir. Hani her zaman söylüyoruz: ‘Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak’ diye. İşte bu projeler sahada güvenlik güçlerimize bu anlamda çarpan etkisi oluşturacak ürünlerin temelini oluşturacak. Türkiye’nin ilk kuantum projeleri olarak hayata geçirilecek olan, LİDAR ve KUDAR projeleri ile kuantum teknolojilerinde kritik bir eşik aşılmış olacaktır. Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetine başladıktan sonra bu projelere ayrıca güç verecektir. Kuantum teknolojilerinde nihai hedefimiz ise Kuantum Bilgisayarlardır.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail demir, teknolojik bağımsızlık için kritik öneme sahip bir diğer projenin ise Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi Projesi YONCA olduğunu belirtti.
Son yıllarda dünyayı etkisi altına alan ve özellikle teknoloji alanında yavaşlamalara neden olan bir çip krizinin olduğunu hatırlatan Demir, “Bunu aşabilmek için yerli ve milli çözümler geliştirmek gerektiğini çok iyi biliyoruz.” dedi.
Prof. Dr. İsmail demir şöyle devam etti:
“Tek çekirdekli mikroişlemci geliştirilmesine dayanan ÇAKIL projemizi başarıyla tamamladık. YONCA projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz. İnşallah bunu da bitirerek ülkemiz açısından kritik öneme sahip bir teknolojiyi daha yerli ve milli imkânlarla geliştirmiş olacağız.”
Konuşmanın ardından proje aşamasına gelen 8 Ar-Ge Projesi için imzalar atıldı.
İmzalanan Ar-Ge Projeleri şöyle:
1. Proton Değişim Membran PEM Yakıt Hücresi Teknolojisinin geliştirilmesi için ÇAĞIN Projesi,
2. Çığır açıcı kuantum teknoloji ile varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan, sahada oyun değiştirici LİDAR geliştirilmesi için, KUANTUM LİDAR Projesi,
3. Türkiye’nin güvenliği için klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilen radar geliştirilmesi için, KUANTUM RADAR Projesi,
4. Orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemlerine yönelik yarı iletken katmanların ardışık olarak kullanıldığı Süperörgü Kızılötesi Dedektör Takımları’nın millî olarak geliştirilmesi için, SÜPERÖRGÜ Projesi,
5. Hassas navigasyon sistemi ihtiyacı olan deniz platformlarında kullanılmak üzere Ataletsel Sensörlerin millî olduğu Ataletsel Navigasyon Sistemi geliştirilmesi için, MİRA Projesi,
6. Özgün çekirdek ile millî işlemci tasarımı, çevresel arayüzlerin yerlileştirilmesi ve bu alanda ekosistemin büyütülmesi amacıyla Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi YONCA Projesi,
7. Sivil ve Askeri araçlara V2X Haberleşme altyapısının kazandırılması amacıyla KARINCA Projesi,
8. Ultra Geniş Bant Haberleşme ile sürü sistemleri için göreceli konumlandırmanın sağlanması ve sürü formasyonunun oluşturulması için GÖKSU Projesi.