ÖZEL HABER
Askeri tesisler, havaalanları, elektrik santralleri, rafineriler, limanlar ve stratejik değeri yüksek daha pek çok bölge…
Kritik tesisler, gelişen teknoloji ile boyutu küçülen ancak etkisi büyüyen dronların tehdidi altında.
Bu bölgeleri Drone tehdidinden korumak için ise önce Dronların uzak mesafelerden tespit edilmesi gerekiyor.
Meteksan Savunma tam da bu konuda yerli ve milli ürünü FAR-AD Dron Tespit Radarını geliştirdi.
FAR-AD Dron Tespit Radarı, stratejik değeri yüksek bölgelere yaklaşan Drone’ları tespit edip gerekli önlemlerin erkenden alınmasına yardımcı oluyor.
Savunmasanayi.org ekibi olarak Meteksan Savunma Proje Yöneticisi Gül Hocaoğlu ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Meteksan Savunma Proje Yöneticisi Gül Hocaoğlu, yakın zamanda FAR-AD’ın kalifikasyon testlerinin tamamlandığını aktardı.
Meteksan Çevre Gözetleme Radar Sistemleri ürün ailesinin son ürünü Retinar FAR-AD (Anti Drone), mini/mikro İHA tespit ve talkibinde kullanılıyor.
FAR-AD, askeri standartlara göre elektromanyetik uyumluluğu ve çevre koşullarını karşılayan bir sistem.
Çeşitli elektro-optik veya soft/hard kill gerçekleştirebilen sistemler ile entegre olabilen FAR-AD, karıştırıcı, lazer ve diğer sistemler ile entegre olma şansına sahip.
“İNSAN VE ARAÇ TESPİTİ DE GERÇEKLEŞTİREBİLİYOR”
Gül Hocaoğlu, FAR-AD’ın Drone tespiti gerçekleştirebilmesinin yanında insan ve araç tespiti için de kullanılabildiğini aktardı.
Hedef bölgeyi 360 derece tarayabilen sistem, farklı ihtiyaçlara göre farklı açılarda da tarama yapabiliyor.
Bu duruma “sektörel tarama” dendiğini belirten Gül Hocaoğlu, bu sayede güvenilen bir bölgeyi tarama dışı bırakarak sistemi belirli bir açıya odaklayabildiklerini söyledi.
Çeşitli sınıf seçenekleri bulunan tarama hızları, 1 RPM’den 30 RPM’ye kadar farklı seçenekleri barındırıyor.
Dönme hızı maksimum olduğunda her iki saniyde bir tur atabilen FAR-AD, bu hızda çevresini tarayabiliyor.
Otomatik sınıflandırma gerçekleştiren FAR-AD, Dron ile kuşları ayırma kabiliyetine de sahip.
Retinar FAR-AD, daha detaylı bir hedef takip tespiti istenildiği takdirde spektrogram analiz kabiliyeti sayesinde radar izini yorumlayabiliyor.
Gül Hocaoğlu, bu analiz kabiliyeti ile sistemin kullanıcıya “hedef böyle bir drondur, böyle bir araçtır, sürünen bir insandır veya dört ayak üstünde bir canlıdır” gibi tespitleri gerçekleştirebilmesine imkan sağladığına dikkat çekti.
FAR-AD ASKERİ SEKTÖRÜN YANI SIRA SİVİL SEKTÖRDE DE KULLANILABİLİYOR
Meteksan Savunma Proje Yöneticisi Gül Hocaoğlu, FAR-AD’ın daha çok askeri üs bölgelerinde kullanıldığını ancak sivil kullanımda da faydalı bir ürün olduğunu söyledi.
Gül Hocaoğlu “Bir rafinerinin, havaalanının veya nükleer enerji santralin korunmasında kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün.” dedi.
Kullanıcı arayüzü ile sistemin operatöre kolaylıklar sunduğuna dikkat çeken Hocaoğlu, FAR-AD’ın kullanıcı dostu olduğunu söyledi.
Meteksan yazılım mühendisleri, FAR-AD’a özel bir uygulama geliştirdi.
AKILLI TELEFON KULLANICISININ RAHATLIKLA KULLANABİLECEĞİ BİR SİSTEM
Gül Hocaoğlu, akıllı telefon kullanabilen bir kullanıcının sistemi rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.
Hocaoğlu, “Akıllı telefon kullanan herhangi bir kullanıcı çok kısa bir eğitimin ardından kolaylıkla sistemi kullanabilir hale geliyor. Bu sebeple FAR-AD, sadece askeri değil sivil kullanımda da kolaylıkla kullanılabilir bir sistem.” dedi.
7 km menzilde insan tespiti yapabilen FAR-AD, çok düşük radar kesit alanına sahip Dronları dahi algılayabiliyor.
Mini/mikro İHA denilen 0.01 metrekarelik radar kesit alanına sahip Dronlar, FAR-AD ile 2.3 km menzilde tespit ve takip edilebiliyor.
HER HAVA KOŞULUNDA ÜSTÜN PERFORMANS
Her türlü hava koşulunda çalışabilen radar sistemlerinin elektro-optik sistemlerden daha üstün olduğunu vurgulayan Gül Hocaoğlu, FAR-AD’ın bu konudaki önemine dikkat çekti.
Gül Hocaoğlu “Özellikle sisli havalarda radar, üs birliklerinin eli ayağı olabiliyor. Bu kapsamda biz çok olumlu geri dönüşler alıyoruz: ‘Hava çok kötüydü, elektro-optik ile düşmanı tespit edemiyorduk ancak Meteksan Savunma radarı sayesinde düşmanı tespit edebildik ve saldırıları engelleyebildik’ şeklinde.”
Radarların elektro-optik sistemler ile kullanıldığında etkisinin çok daha arttığını söyleyen Gül Hocaoğlu, radarın kıymetli olduğunu ve tek başına katma değerinin yüksek olduğunu aktardı.
“YABANCI ÜLKELER BİZE ANTI-DRON ÇÖZÜMÜMÜZÜ SORUYOR”
Meteksan Savunma Proje Yöneticisi Gül Hocaoğlu, FAR-AD’ın ihracat potansiyeli çok yüksek bir ürün olduğuna dikkat çekti.
Gül Hocaoğlu, pek çok yabancı ülkenin Meteksan’a anti-drone çözümünü sorduğunu ve varsa almak istediklerini, bunun için teklif talebi gönderdiklerini söyledi.
Gül Hocaoğlu, Retinar FAR-AD’ı ilgili ülkelerin talebi doğrultusunda tekliflere eklediklerini de aktardı.
“YIL SONUNA DOĞRU RETİNAR FAR-AD’IN BİR ÜST VERSİYONUNU PİYASAYA SÜRÜYORUZ”
Gül Hocaoğlu, Meteksan Savunmanın bu yıl yaz sonuna doğru FAR-AD’ın bir katman daha özellik eklenmiş yeni nesil versiyonunu piyasaya süreceğini söyledi.
Anteni üç boyutlu hale gelecek olan FAR-AD, 3D tarama da yapabilecek.
Böylelikle irtifa bilgisini de kullanıcıya iletebilecek sistem elektro-optik sistemler ile birlikte kullanıldığı zaman hedefi nokta atışı tespit edebilecek hale gelecek.
Gül Hocaoğlu, gelişen anten ile sistemin tespit menzilinin artacağını da kaydetti.
HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN: