Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’tan Atak-2’ye; T129 Atak Helikopterinin Pakistan’a ihracatından Hürjet’e kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Kotil, C4Defence Genel Yayın Yönetmeni Özgür Ekşi’nin bugün (21.04.2020) saat 18.00’de gerçekleşen Instagram canlı yayınına konuk oldu.
TUSAŞ Kompozit Binasına ilişkin bilgi veren Kotil, binanın inşa faaliyetlerinin Temmuz ayında tamamlanmasını ve Eylül’de gerekli teçhizatın kurulumunun planlandığını belirtti.
Otoklav cihazları ve robotların da teslimatının yakında gerçekleşeceğini ifade eden Kotil, tesisin 2020 yılında açılacağını kaydetti.
Kotil’in verdiği bilgiye göre, Hürkuş-B eğitim uçağının Mart ayında teslimi planlanıyordu ancak Koronavirüs nedeniyle nihai teslimatlarda kısmi bir gecikme yaşandı.
TUSAŞ’ın çift motorlu olarak geliştirdiği AKSUNGUR İHA’ya ilişkin çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Kotil, platform için silah entegrasyon sürecine geçildiğini ve sürecin tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Temel Kotil, Hürjet projesinin TUSAŞ’ın öz kaynaklarıyla yürütüldüğünü hatırlatarak, projeye ortak aradıklarını belirtti.
Projede önceliklerinin eğitim uçağı olduğunu vurgulayan TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, AESA radarın ikinci planda kalabileceğini de belirtti.
Milli Muharip Uçağına (MMU) ilişkin çok önemli açıklamalarda bulunan Kotil, MMU’nun ilk uçuşunun ve testlerinin F-16 uçaklarında kullanılan General Electric üretimi F110 motorları ile yapılacağını kaydetti.
MMU’nun hangardan çıkış tarihi olarak belirlenen 2023’ün geçerliliğini koruduğunu söyleyen Kotil, MMU’yu geleceğin gereksinimleri doğrultusunda tasarladıklarını söyleyerek, “MMU’ya neden bir Akıncı entegrasyonu olmasın?” dedi.
Temel Kotil, Pakistan’a ihraç edilecek T129 Atak Helikopteriyle ilgili yaşanan motor sorununa ilişkin ise ABD ile görüşmelerin devam ettiğini ve imza aşamasına yakın olduklarını belirtti.
Ağır Taarruz Helikopteri Atak-2 için tam ölçekli bir modelin üretildiğini söyleyen Kotil, doğrulama uçuşları için daha özgün sistem geliştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini vurguladı.
Kotil, Atak-2’de dahili bir radar sistemi olacağını ancak hangi sistemi kullanacaklarına karar veremediklerini de ifade etti.
Atak-2’de ilk etapta 3000 BG sınıfı ithal bir motorun kullanacağını dile getiren Kotil, projeyle beraber özgün bir motor geliştirmelerinin de gündemlerinde olduğunu kaydetti.
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Kotil, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının deniz karakol uçağı ihtiyacı kapsamında başlatılan Meltem III projesinde ilk ATR-72MPA’nın TUSAŞ tesislerine ulaştığını hatırlatarak, sertifikasyon sürecinin başlayacağını belirtti.
Uzay alanında da önemli bir alt yapıya sahip TUSAŞ için Kotil, bir Arjantin firmasıyla bir yıldan uzun süredir bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Sürecin tamamlanmaması nedeniyle bir açıklama yapılmadığını belirten Kotil, sürecin yakında bir sonuca varacağını da ifade etti.