21. yüzyıl dünyasında eğer güçlü, modern ve caydırıcı bir askeri güce sahip olmak istiyorsanız EH ( Elektronik Harp ) ve ET ( Elektronik Taarruz ) anlamında iyi bir konumda olmanız gerekmektedir. Her geçen gün askeri alanda yaşanan teknolojik gelişmeler, ülkeleri savunma alanında daha farklı bir arayış içine sokmaktadır.
Bu gelişmelerden bir tanesi ise; ‘Ağ Merkezli Harekat’ kabiliyetine sahip olmaktır. Ağ Merkezli Harekat Kabiliyeti sayesinde birbirinden bağımsız hava, kara ve deniz unsurları arasındaki iletişim ve senkronizasyon optimum düzeye ulaşıp operasyondan maksimum verim elde edilir.
Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; ABD savaş gemisinden ateşlenen bir seyir füzesini havada bulunan F-35 uçağının kendi hegemonyası altına alıp ve füzeye yeni rota belirleyip füzeyi başka bir hedefe yönlendirmesi diyebiliriz. Fakat bu tür operasyonlar yapılırken radarlar, iletişim ve haberleşme en üst düzeyde kullanılır. Bu da bir anlamda çok fazla elektronik teçhizatın aynı anda kullanılmasına tekabül eder . Eğer saldırıya uğrayan ülke konumunda iseniz bu durumu kendi lehinize çevirmeniz gerekmektedir. Bunu da ancak ve ancak Yerli ve Milli imkanlarla geliştirmiş olduğunuz EH ve ET sistemleri ile başarabilirsiniz .
Çünkü bu kadar önemli bir sistemi dışarıdan satın almak asla güvenli olmayacaktır. Kendi imkanlarınızla geliştirdiğiniz EH ve ET sistemlerine tam anlamıyla hakim olacağınız için istediğiniz frekans genişliğinde kullanabilirsiniz. Tabii sadece ağ merkezli harekatları engellemek için değil radarları kör etmek, iletişimi kesmek ve diğer bilgisayarlı sistemleri işlevinden uzaklaştırmak için EH ve ET sistemlerine sahip olmak bir tercih değil zorunluluk haline gelmiştir. İşte bu sebeple SSM ile ASELSAN arasında 30 Temmuz 2009 tarihinde ‘Kara Konuşlu Elektronik Destek ve Elektronik Taarruz‘ sistemi projesi imzalanmıştır.
Koral Elektronik Harp Sistemi, askeri araçlara entegre edilen ve geniş frekans bandında görev yapabilen bir radar sistemidir. Fakat sistemin geniş frekansta çalışıp taarruza geçebilmesi için tek Elektronik Taarruz Aracı yetersiz olacağından bir Koral Sistemi 1 ED ve 4 ET aracından oluşmaktadır. Elektronik Destek Aracı hedefi çok sıkı bir şekilde takip edip hangi bantta yayın yaptığını bulduktan sonra o banttaki Elektronik Taarruz Aracı’na gereken bilgileri aktarır ve hedef Elektronik Taarruz Aracı tarafından işlevini yapamayacak hale getirilir.
Koral Sistemi‘nin prototipi 22 Şubat 2016 tarihinde Aselsan’ın Gölbaşı tesislerinde yapılan törenle HvKK ‘na teslim edilmiştir. HvKK ‘na 1 adet Elektronik Destek Aracı ve 1 adet Elektronik Taarruz Aracı teslim edilmiştir. Törende konuşan Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, Koral’ın binden fazla teste tabi tutulup ondan sonra teslim edildiğini ifade etmiştir. Bir dönem sıkça basına yansıyan haberlere göre; Koral Sistemi 2015 yılında Ege tarafında Yunan sistemlerine karşı çok kez kullanıldığı yönündedir. Peki o çok sorulan can alıcı soruya gelelim.
Yukarıdaki görsele baktığımız zaman orta bilgisayarda Elektronik Destek Sistemi’ni görmekteyiz. Tahmini olarak bir menzil belirtmek gerekirse; Elektronik Destek Sistemi’nin maksimum menzili yaklaşık olarak 500 km civarındadır. Yani Elektronik Destek Sistemi’nin optimum menzili 350 – 400 km diyebiliriz . Elektronik Destek Sistemi sayesinde Ege ve Karadeniz’in tamamına yakınını izleme şansına sahipken Akdeniz’in de çok önemli bir kısmını izleme şansına sahibiz .
En soldaki bilgisayara baktığımız zaman ise Elektronik Taarruz Sistemi’ni görmekteyiz. Elektronik Taarruz Sistemi’nin maksimum menzili yaklaşık olarak 200 km civarındadır . Elektronik Taarruz Sistemi’nin optimum menzili ise yaklaşık olarak 150 km diyebiliriz. Koral sisteminin menziline baktığımız zaman oldukça iyi bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hedefe bağlı olarak farklılık gösterse de ortalama hedefini 400 km den görebilen ve 150 km den taarruza geçebilen bir sistem olan Koral , ülkemize çok önemli katkılarda bulunacaktır .
Çok stratejik olan bu sisteme yerli imkanlarla sahip olmak ise ayrı bir gurur kaynağıdır. Koral Elektronik Harp Sistemi sayesinde ordumuz ;
yetenek ve kabiliyetlere sahip olmuştur.
Türkiye’nin uçan elektronik harp sistemi hakkında detaylara: Hava SOJ Projesi yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.
Turgut Solmaz