Su Altı Akustiği alanında ortaya koyduğu çözümlerle Türkiye’nin su altı güvenliğine önemli katkılar sağlayan KoçSavunma (Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ) dost ve müttefik ülkelere de katkı sağlıyor.
Firmanın geliştirip ürettiği Su Altı Telefonu, tümü mikro işlemci kontrollü, su üstü / su altı gemileri arasındaki iletişimi, su altı akustik dalgaları aracılığı ile sağlayan bir haberleşme sistemi.
Özellikle denizaltılar açısından son derece kritik olan sistem, geçen yıl dost/müttefik bir ülkenin deniz kuvvetleri bağlısı bir gemide kullanılmaya başladı.
Firma, bu yılın başında da ismi açıklanmayan bir ülkeyle yine İngilizce menülü Su Altı Telefonu satışına ilişkin sözleşme imzaladı.
KoçSavunma Mühendislik Yöneticisi Hakan Öktem, stratejik yol haritasını farklı sektörlere açılmak ve yurt dışı pazarlarda büyümek olarak belirlediklerini kaydetti.
Geçen yılın da bir değerlendirmesini yapan Öktem, KoçSavunmanın 2020 yılı teslimatlarının tamamını taahhütler çerçevesinde ve tam zamanında yaptığını ifade etti.
Hakan Öktem, pandeminin ortaya çıkardığı zorlu koşullara rağmen, bu dönemde yerli ve milli bir savunma şirketi olarak Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine ağırlık verdiklerini, bu kapsamda yurt içi ve yurt dışından önemli siparişler aldıklarını ve birçok firma ile yurt dışı temsilcilik sözleşmesi imzaladıklarını söyledi.
“Böylece 2020 yılını hem yurt içinde hem yurt dışında savunma şirketleri tarafından aranılan çözüm ortağı olarak kapatmanın gururunu yaşıyoruz” diyen Öktem, “Bu verimli dönemin önümüzdeki süreçte de istikrarını koruyacağına inancımız tam.” ifadesini kullandı.
KoçSavunma Mühendislik Yöneticisi Hakan Öktem şöyle devam etti:
“KoçSavunma gerek yurt içi faaliyetleri gerekse ihracat fırsatları açısından 2020’yi verimli bir şekilde değerlendirdi. Bu dönemde çeşitli bakanlık ve kurumlarla ürünlerimizin tanıtımına ve çözüm üretmeye yönelik süreçleri başarıyla başlattık.”
Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) daha önce tanıtılan KoçSavunma Echorium Dalgıç Tespit Sonarı Ailesi, Su Altı Tespit ve Konumlandırma Sistemi, Mermi Tarassut Sistemi (MTS), Akustik İzleme ve Yakalama Sistemi (AİYS), Su Altı Ortam Modeli (SORTAM) ve Su Altı Telefonu büyük ilgi görmüştü.
KoçSavunma, 2021 stratejik hedefleri doğrultusunda bu yıl farklı sektörlerdeki açılımlara öncelik verecek ve küresel pazarlarda markanın öne çıkması için fuar katılımları gibi faaliyetlerini de artıracak.
Milli firma, geçen yıl bu anlamda önemli mesafeler kat etti.
KoçSavunma akıllı şamandıraları, TURMEPA ile Smartium Blue sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Türkiye’nin önemli turistik bölgelerinden Fethiye Körfezi’ndeki deniz suyu temizlik kalitesini düzenli olarak izlemeye başladı.
Firma, IALA’nın (Uluslararası Seyir Yardımcıları ve Fenerler Otoriteleri Birliği) ve SAHA İstanbul (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) üyelik işlemlerini tamamladı.
KoçSavunma, özellikle IALA üyeliğinin onaylanmasından hemen sonra Filipinler Sahil Güvenliği için talep edilen seyir yardımcısı şamandıra tedarik ihalesine davet edildi.
Anayurt ve kritik tesislerin su altı güvenliği için vazgeçilmez olan Dalgıç Tespit Sonarı ile ilgili olarak yurt dışı açılım fırsatlarını dikkatle takip eden firma, Su Altı Telefonu, Dalgıç Tespit Sonarı ve Gemi Entegre Bilgi Sistemi gibi ürünlere yönelik potansiyel ihracat fırsatlarını 2021 yılı içinde hayata geçmeyi hedefliyor.