SARSILMAZ, silah sanayisinde 143 yıllık bir geçmişe sahip.
143 yılda elde edilen tecrübe, SARSILMAZ’ı çok daha teknolojik silahlar üretmeye; dolayısıyla savunma sanayisine yönlendirdi.
“Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi” kapsamında geliştirdiği SAR9 METE ile bu alanda atılıma başlayan firma, otomatik tabancalardan piyade tüfeklerine, makineli ve ağır makineli tüfeklerden 20 ve 25 milimetre toplara uzanan geniş bir ürün çeşitliliğine ulaştı.
SARSILMAZ, 2013 yılında askeri silah üretim izni aldıktan sonra ileri teknolojiye sahip farklı kalibrelerde askeri silahlar geliştirmesine imkân sağlayan Sarsılmaz Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi.
SAR9 METE, Türkiye’de ve farklı ülkelerde çok beğenilince bu adım, SAR9 ailesini ortaya çıkardı.
Serinin özel ve askeri görevler için geliştirilen farklı modelleri, uluslararası pazarda birçok ülkenin silahlı kuvvetleri ve kolluk güçleri tarafından kullanılıyor.
SARSILMAZ daha sonra tamamen yerli olanaklar ve mühendislik çalışmaları ile milli piyade tüfeği MPT 76’yı üretti.
Türk Silahlı Kuvvetleri isterleri çerçevesinde özel olarak geliştirilen bu önemli silahın üretimini üstlenen SARSILMAZ, elde ettiği deneyim ve bilgi birikimiyle üstün teknolojik askeri silah geliştirme noktasına geldi.
Otomatik tabanca modeli SAR 109T, piyade tüfekleri SAR 56 ve MPT 76’nın SARSILMAZ mühendisleri tarafından hafifletilmiş versiyonu MPT 76 SH, makineli tüfek SAR 762 MT ve kara, hava ve deniz versiyonlarıyla önemli bir ateş gücü sağlayan, tüm teknik veri paketi Türkiye’de SARSILMAZ mühendisleri tarafından geliştirilen ağır makineli tüfek SAR 127 MT…
SARSILMAZ, TUSAŞ ortaklığında kurulan TR Mekatronik firmasıyla da 20 ve 25 mm top üretiminin yanı sıra, geliştirdiği silahların farklı platformlara entegrasyonunu sağlayan teknolojiler ortaya koyuyor.
TR Mekatronik, özellikle SAR 127 MT’nin hava versiyonunun yerli ve milli Hürkuş C uçaklarının kanat altına entegre edilmesini sağlayan pod geliştirme, tasarım ve üretim faaliyetlerini yürütüyor.
TR Mekatronik, ATAK helikopterine entegre edilen 3 namlulu 20 mm burun topu projesini de sürdürüyor.
Son derece önemli projelere imza atan SARSILMAZ, üretim gücü, mühendislik faaliyetleri ve teknolojik bilgi birikimi çerçevesinde gelecek vizyonunu yeniledi; “savunma sanayisine odaklanan bir teknoloji markası” olma hedefiyle yeni yol haritası çizdi.
SARSILMAZ, bunun sinyalini geçen yıl gerçekleştirilen SAHA Expo Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda ilk kez tanıtılan silahlı robot SARBOT ile verdi.
Tamamen otonom hareket edebilen SARBOT, sahip olduğu ileri teknoloji ürünü donanım ve yazılımlarla önemli bir proje olarak dikkat çekiyor.
SAR 127 MT’nin hava araçlarına entegre edilmek üzere geliştirilen versiyonu SAR 127 MT Air, 7 km’ye ulaşan menzili ve 1,8 km etkili menziliyle havadan güçlü bir ateş desteği sağlamak üzere tasarlandı. NATO standartlarında 12.7×99 mm kalibreye sahip olan silah, Sarsılmaz-TUSAŞ ortaklığında kurulan TR Mekatronik firması tarafından geliştirilen özel bir pod içerisinde Hürkuş C’ye monte ediliyor. SAR 127 MT Air, hızlı soğutma unsurlarıyla donatılmış sabit namlusu ve hafifletilmiş iç parçalar ile kara versiyonuna göre daha yüksek atım kapasitesine sahip. SAR 127 MT Air, mayon beslemeyle dakikada 900-1250 atım yapabiliyor. Namlu çıkış hızı 890 m/s olan ağır makineli tüfek, 1610 milimetre maksimum uzunluğu, 915 milimetre namlu uzunluğu, 160 milimetre yüksekliği ve 33 kilograma kadar düşürülen ağırlığıyla hava desteğini en güçlü noktaya taşıyacak geliştirmelerle diğer versiyonlarından ayrılıyor.
12,7×99 mm milli ağır makineli tüfek SAR 127 MT hem tam otomatik olarak çalışabiliyor hem de tek tek atış yapabiliyor. Uzaktan komutalı silah sistemlerine (UKSS) de entegre edilebilen SAR 127 MT, ayrıca gerekli arayüz bağlantıları yapılarak kara, deniz ve hava platformlarına da takılabiliyor. Kalifikasyon testleri tamamlanan 12.7×99 mm ağır makineli tüfeğin hızlı namlu değiştirme sistemine sahip kara versiyonu, tüm zırhlı kara araçlarında ve platformlarda kullanılabiliyor. Yaklaşık 38 kilogram ağırlığındaki silahın, üç ayaklı sehpa ile kullanıldığında bölge hedefleri için etkili menzili 1.830 metreye ulaşıyor.
Sarsılmaz, 7,62×51 mm çapındaki SAR 762 MT makineli tüfeğin teslimatını sürdürüyor. Silahın ilk teslimatı Jandarma Genel Komutanlığına yapıldı ve silahlar 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araçlar üzerindeki uzaktan komutalı silah sistemlerine entegre edildi. SAR 762 MT’nin A, B, C, D ve E olmak üzere beş farklı sürümü bulunuyor. Bunlardan SAR 762 MT-A, Uzaktan Kumandalı Silah Sistemlerinde (UKSS) kullanılabiliyor. Piyadenin kullanımı için geliştirilen SAR 762 MT-B modeli ise hem çatal ayak ile hem de üç ayaklı sehpa üzerinden ateşlenebiliyor. SAR 762 MT-C’nin gerek tekerlekli gerekse paletli zırhlı araçlarda eş eksenli (co-axial) makineli tüfek olarak kullanılması hedefleniyor. SAR 762 MT-B ile benzer özelliklere sahip olan SAR 762 MT-D’nin de dakikadaki atım hızı 3 konumlu gaz valfi sayesinde değiştirilebiliyor. Serinin son üyesi SAR 762 MT-E ise korozyona dayanıklı yapısı ile deniz araçlarında kullanılabiliyor. Bölge hedefleri için etkili menzili 1.100 metre olan makineli tüfeğin azami menzili ise 3.725 metre. Silahın farklı modellerinin ortalama ağırlığı ise 12 kilogram.
“Sarsılmaz’ın piyade tüfekleri alanında elde ettiği birikimi sahadaki uzman personelden aldığı geri bildirimle harmanlayarak geliştirdiği SAR 56 piyade tüfeği, en çok ilgi gören modellerden biri. Kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olan 5,56×45 mm çapındaki SAR 56 beş konumlu, yanak destekli dipçiği ve sökülebilir el kundağının yanı sıra açılı el tutamağıyla da her türlü saha koşuluna adapte olabiliyor. Kısa vuruşlu gaz piston tahrik sistemi sayesinde yüksek performans sağlayan SAR 56; 7,5 inç, 11 inç ve 14,5 inç olmak üzere üç farklı namlu boyu seçeneği sunuyor. SAR 56, bu özelliğiyle yakın mesafeden uzak menzile kadar farklı koşullarda gerçekleşebilecek tüm görevlere uyum sağlayabiliyor. Sarsılmaz’ın SAR 56’da kullandığı gaz tüpü çok ince ve hafif yapılı olduğundan namlunun doğal rezonansını etkilemiyor ve bu sayede daha isabetli atışlar yapılabiliyor. Tüfekte hareketli mekanik aksamın namluyla aynı hizada oluşu, tüfeğin tepme ve şahlanmasını minimuma indiriyor. Üzerinde Picatinny ray bulunan tüfeğe pek çok farklı optik sistem takılabiliyor. Kurulu değilken de emniyete alınabilen SAR 56, güvenliği ön plana alırken çift taraflı mandal grubuyla da taktik kullanıma uyumlu bir yapı barındırıyor.”
“Sarsılmaz, Milli Piyade Tüfeği Projesi kapsamında üretimini üstlendiği Türkiye’nin ilk yerli ve milli piyade tüfeği MPT 76’yı kendi mühendis ve teknisyenlerinin çalışmaları sonucunda 470 gram kadar hafifleterek MPT 76 SH modelini geliştirdi. 7.62×51 mm NATO standartlarında mühimmat kullanan MPT 76 SH, 20 mermi kapasiteli şarjörle besleniyor. Dakikada 700 atım ve saniyede 800 metre namlu çıkış hızına ulaşabilen, etkili menzili 600 metreyi bulan MPT 76 SH, modüler raylı el kundağı sayesinde her türlü aksesuarla geliştirilebilme özelliği taşıyor. Sarsılmaz’ın geliştirdiği MPT 76 SH piyade tüfekleriTürk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından güvenle kullanılıyor.”
“Sarsılmaz’ın yeni modellerinden biri olan SAR 15T, askeri silah alanında efsane haline gelen AK-47 platformunun yüzde yüz yerli olarak üretilmiş hali. Üst kapağı ile alt ve üst el kundağı Picatinny raylarla modernize edilen SAR 15T, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alıyor. Çelik parçalarla güçlendirilmiş yüksek dayanımlı polimer şarjörü, dipçiği ve el kundağıyla modern bir görünüm sergileyen silah, benzerlerinden çok daha hafif bir piyade tüfeği. 5 kademeli katlanabilir dipçiği ve tüm iklim koşullarında gösterdiği üstün performansla SAR 15T, kullanıcısına rahat taşıma avantajı sağlıyor. 7.62×39 milimetre kalibreye sahip olan bu piyade tüfeği, gaz piston tahrikli sistemle çalışırken tek ve seri atış seçeneklerini bir arada sunuyor.”
“Sarsılmaz’ın meskûn mahal kullanımı için özgün olarak tasarladığı SAR 109T, yakın muharebe ortamlarının taktik ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirildi. Modüler gövde yapısına sahip olan SAR 109T, gövde üzerinde bulunan raylar sayesinde NATO standartlarına göre tasarlanmış aksesuarların kullanımına olanak sağlıyor. Fonksiyonel prensip olarak geri tepme sistemiyle çalışan SAR 109T, 9×19 mm çapında standart NATO mühimmatı ateşliyor. SAR 109T makineli tabanca, dakikada yaklaşık 900 atım gibi yüksek bir hızda çalışıyor. 220 mm uzunluğunda namluya sahip olan SAR 109T’nin, 30 mermi kapasiteli tam dolu şarjörlü ağırlığı 3.032 gram. SAR 109T, kavramayı kolaylaştıran polimer ray kılıfları ve modern kompakt taktik dipçik gibi geliştirmelerle son dönemde yeni bir görünüme kavuştu. Bu silah, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı (J.Gn.K.lığı) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından sahada aktif olarak kullanılıyor. SAR 109T’nin ayrıca taşıma koluna sahip sürümü de bulunuyor.”
“SAR9 ailesinin yeni üyelerinden biri olan SAR9 SP, Özel Kuvvetler Komutanlığının ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirildi. TSK envanterine giren SAR9 serisinin tüm üstün özelliklerine sahip olan bu yeni model, farklı ve özelleşmiş ihtiyaçlara yanıt veren teknik kabiliyetlerle donatıldı. Diğer SAR9’lar gibi polimer gövde ve alaşımlı dövme çelik namluyla güvenli ve pratik kullanım avantajı sunan tabancada iğne ve tetik emniyetinin yanı sıra yüksek sabit gez ve arpacık bulunuyor. SAR9 SP, ayrıca susturucu bağlantısı, şarjör kılavuzu ve kordon halkasıyla geliştirme seçeneklerini de barındırıyor. SAR9 SP yakın muharebe ortamlarının taktik ihtiyaçlarını karşılayan özellikler taşıyor.”
“Sarsılmaz’ın tamamen yerli tasarım ve mühendislikle ürettiği SAR9 METE, ‘Tabancaların en iyisini üretmek’ felsefesiyle hayata geçirilen bir projenin ürünü. Yeni nesil hafif polimer gövdeli SAR9 METE, yalnızca 750 gram ağırlığa sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Namlu ve kapağı alaşımlı dövme çelikten üretilen tabanca, üç farklı ölçüde değiştirilebilir kabza ve sırtlık seçeneği sunuyor. Optik sabit geze sahip olan SAR9 METE, emniyet mandalının yanı sıra tetik ve iğne emniyetiyle güvenli bir kullanım sağlıyor. SAR9 METE ayrıca gövdesindeki özel ray sistemiyle aksesuar kullanımını da olanaklı kılıyor.”
“SARSILMAZ’ın ‘Savunma sanayine odaklanan bir teknoloji markası olma’ vizyonuyla çizdiği yeni yol haritasının en önemli kilometre taşlarından biri olan SARBOT, ilk kez geçen yıl SAHA Expo Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda kamuoyuyla buluştu. İleri teknolojileri Türkiye’ye kazandırarak katma değerli ürünler geliştirme vizyonuyla bir SARSILMAZ girişimi olarak kurulan “LA2 Dynamics” firması, bacaklı robot geliştirme çalışmalarına ara vermeksizin sürdürüyor. LA2 Dynamics, SARSILMAZ ile iş birliği halinde yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları kapsamında ilk prototip 4 bacaklı robotun yürümesi için gün sayıyor. Çeşitli yüklerle birçok farklı kullanım alanı bulması öngörülen ve ilave yetenekler kazandırmak için geliştirme çalışmaları sürdürülen SARBOT, sahip olduğu ve ihtiyaçlar doğrultusunda güncellemelere deolanak veren ileri teknoloji ürünü donanım ve yazılımlarla kritik bir proje olarak dikkat çekiyor.”
“IDEF’23 Savunma Sanayi Fuarı’nda ilk kez kamuoyuyla buluşacak olan SAR 2023, firmanın tabiriyle ‘143 yıllık SARSILMAZ deneyiminin ve ikinci yüzyılına giren Cumhuriyet’imizin heyecanını, geleceğe olan inancını, deneyimini, dünya markası olma hedefini ve vizyonunu içinde taşıyan bir sembol.’SARSILMAZ’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne saygı duruşu niteliğinde olduğunu ifade ettiği bu özel tabanca, Türkiye’nin köklü savunma sanayi üreticisi SARSILMAZ’dan Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel bir armağan… SARSILMAZ mühendisleri tarafından Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı onuruna geliştirilen SAR 2023, tasarımında kullanılan çok özel simgesel ögelerle Cumhuriyet’in 100 yıllık geçmişine vurgu yaparken, karakteri ve sınırlı üretim sayısıyla koleksiyon değeri taşıyan bir model olarak dikkat çekiyor.”
“Savunma Sanayi Başkanlığı ile SARSILMAZ-TUSAŞ ortaklığında kurulan TR Mekatronik firması arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen 25 mm Kara Topu Sistemi, NATO standartlarında25×137 mm mühimmat ateşleyecek şekilde tasarlandı. Zincir mekanizmalı sistem, dakikada 200 mermi ateşlemeye olanak sağlayan hızlı ve ayrıca yavaş atış modlarına sahip. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen 25 mm kara topu, insanlı veya uzaktan komutalı, kara ve deniz platformlarındaki silah kulelerinde kullanılabilecek. Silah sisteminin bir parçası olan ‘Top Kontrol Ünitesi’ atılan mermi sayısını, sıkışmayı, ateşlenmeme bilgisini, cihaz içi arıza durumunu bildirecek donanım ve yazılım altyapısına sahip olacak şekilde geliştirildi. Silah sisteminin bağlandığı platform üzerindeki tüm kontroller de yine top kontrol ünitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.”
“Sarsılmaz ve TUSAŞ ortaklığında kurulan TR Mekatronik firmasının diğer bir ürünü de 20 mm Top Sistemi. T-129 Atak helikopterlerinde kullanılmak üzere geliştirilen 20 mm Top Sistemi, Türk mühendisleri tarafından tasarlandı, üretildi ve test edildi. Projede Sarsılmaz başta olmak üzere, çok sayıda yerli alt yüklenicinin de bilgi, tecrübe ve altyapı desteği bulunuyor. Dakikada 750 adet mühimmat ateşleyebilen döner namlulu, taretli top sistemi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin atış gücüne büyük katkı sağlanırken kritik bir sistemde yurt dışı bağımlılığın önüne geçiliyor. 20×102 mm NATO standardı mühimmatları kullanan sistem, 0.01º’ye kadar hassasiyette çalışan servo kontrol sistemi içeriyor. Silah ve taret kontrolü, silahın durumu, atılan mermi sayısı, hata durumları vb. fonksiyonlar için MIL-STD-1553 protokolü kullanarak helikopter ile haberleşme sağlanıyor.”
“Silah Podu ile SAR MT Air, HÜRKUŞ-C’nin kanat altında monte edilerek uçağın belirlenen hedeflere istenen performans kriterlerinde atış yapabilmesini sağlayacak. Silah Podu NATO standardı 14” bağlantı ara yüzüne sahip tüm sabit ve döner kanatlı platformlarda ilave ateş gücü sağlayabilmek amacıyla kullanılabilecek. Sistemin kalifikasyon çalışmaları ve atışlı testleri devam ediyor. Eş zamanlı olarak Hürkuş-C uçaklarında da elektronik entegrasyon ve sertifikasyon uçuş testleri planlanma faaliyetleri başlatıldı. 2023 yılı içerisinde uçuş testleri gerçekleştirilerek Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonunun tamamlanması bekleniyor. Dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek nitelikteki Silah Podu; Farklı tüm 12.7×99 mühimmat tiplerini kullanabilme, hafifletilmiş kompozit gövde, düşük sürüklenme katsayısı, uzaktan kumandalı silah kurma mekanizması, 250 mermi kapasitesi, 0,1º hassasiyetle nişangah ayarı, boş kovan ve mayon toplama sistemi vb özelliklere sahip.”