Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ilk kez düzenlenen Savunma Sanayine Güç Veren Kadınlar Paneli’ne sanal ortamda ev sahipliği yaptı.
Panel, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in “Fedakârlıkları, emekleri, sevgileri ve mücadeleleri ile dünyamızı güzelleştiren; daha yaşanabilir hale getiren, insanlığın umudunu yeşerten ve ülke savunmasına her zaman omuz veren siz değerli kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” sözleriyle başladı.
Bu özel günde, hiç kimsenin görmek istemediği şiddet görüntüleriyle karşı karşıya kalındığını ifade eden Demir, “Bir insanlık suçu olarak gördüğümüz kadına yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı en sert şekilde kınıyoruz” dedi.
Demir şöyle devam etti:
“Ülkemize hizmetleriyle değer katan; örnek olacak başarılarıyla adından söz ettiren, genç nesillere rehber olan, geleceğimize yönelik tehditler karşısında dimdik duran cesur ve öz güveni yüksek kadınlarımız, geleceğe yürüyüşümüzde en büyük güvencemizdir. Geçmişten bu güne kadınlarımız, bağımsızlık mücadelelerimizde hep en ön cephelerde yer almıştır. Hayatın her alanında önemli roller üstlenen kadınlarımız, savunma sanayimizin ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefleri doğrultusunda yürüyüşünün en önemli aktörlerinden biridir.”
Prof. Dr. İsmail Demir, son 5 yıl içerisinde savunma sanayi sektöründe çalışan kadın sayısının 4 kat arttığını söyledi.
Savunma Sanayii Başkanlığı çalışanlarının yaklaşık %40’ını kadınların oluşturduğu bilgisini veren Prof. Dr. Demir, “Son 5 yıl içerisinde başkanlığımızda çalışan sayımız yaklaşık 2 kat artarken, istihdam edilen kadın personel sayımız da aynı oranda artış göstermiştir” dedi.
İsmail Demir, sektördeki önemli bir iş gücünü, mühendislik ve bilişim alanında uzman personelin oluşturduğunu kaydetti.
“Sektörümüzde görev yapan siz değerli kadınlardan bir isteğim var” diyen Demir, şöyle devam etti:
“Üniversitelerimizin özellikle mühendislik ve bilişim alanında eğitim gören genç kızlarımıza sektörümüzü anlatın. Savunma sanayi sektöründe onlara ihtiyacımız olduğunu bilsinler. Çalışmalarında bu alana yönelmede onlara kılavuz olmanızı rica ediyorum.”
Panelde, sektördeki kadın çalışan sayısının artırılması, sektör şartları ve iyileştirme önerileri Roketsan, Havelsan, Aselsan, Tusaş ve STM personeli kadınlar tarafından konuşuldu.
SSB’de çalışan kadın personel sayısına yönelik bilgi veren Demir, başkanlıkta çalışan kadın sayısının son beş yılda iki kat arttığını ve oranın %40’a ulaştığını dile getirdi.
SSB Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanı Dr. Şaduman Aziz’in moderatör olduğu panelde, Roketsan Operasyonel Enerjetik Sistemler (OES) Direktörü Suzan Koç, firmasındaki kadın çalışan oranına ilişkin bilgi verdi ve bu sayıyı artırmaya yönelik atılması gereken adımlara ilişkin görüşlerini ifade etti. Koç’un açıklamalarına göre Roketsan’da çalışan kadın personel oranı %19, kadın yönetici oranı ise %17. Kadın çalışanların %94’ü lisans ve üstü; erkek çalışanların ise %61’i lisans ve üstü eğitime sahip. Koç, bu verilerin aynı niteliklere sahip adaylar içerisinde erkek adayların işi alma potansiyelinin daha fazla olduğunu gösterdiğini ve diğer adaylarla rekabet ortamında bir kadının işi alabilmesi için daha üstün niteliklere sahip olması gerektiği sonucunun çıktığını dile getirdi.
Havelsan Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri Grup Yöneticisi Yeşim Bayramlı da paneldeki konuşmacılar arasındaydı. Bayramlı, Havelsan çalışanlarının %26’sının kadın; kadın çalışanların %70’inin lisans, %30’unun ise yüksek lisans ve üstü eğitim aldığını söyledi. Havelsan’da çalışan ürün yöneticilerinin %50’si, proje müdürlerinin ise %20’si kadın. Bayramlı, “Sektörde de olduğu gibi yönetici seviyesine geçtikçe kadın sayısının düştüğünü gözlemlemekteyiz” diyerek firmasındaki kadın direktör oranının %13 olduğunu dile getirdi.
İnovasyon ve Başarının Sırrı, Kadın-Erkek Eşitliği
Aselsan Balistik Füze Savunma Sistemleri Program Müdürü Meysun Avcı Özgün, yürütülen çalışmalarda iş ortamındaki başarının ve inovasyonun, kadın-erkek çalışanın eşit olduğu ortamlarda sağlandığını belirtti. Özgün, Aselsan’da çalışan kadın personel oranının %21; bu oranın da %62’sinin mühendis, %21’inin teknisyen olduğunu söyledi. Aselsan’da idari alanda çalışan kadın sayısı %17, yönetici oranı ise %15.
TUSAŞ Uçak Genel Müdür Yardımcılığı Ürün Direktörü Nezaket Güneri Orbay, TUSAŞ’ın çalışan oranlarında kadınların %14 ile mavi yaka ve %24-25 ile beyaz yaka olarak yer aldığını belirtti. Toplamda 1395 mavi yaka, 826 mühendis, 20 müdür, iki direktör ve bir kadın başkan TUSAŞ’ta çalışıyor.
STM İnsan Kaynakları Direktörü Sanem Özsoy, firma olarak eğitim düzeyi yüksek çalışan kadın profiline sahip olduklarını söyledi. Özsoy’un verdiği bilgiye göre, STM’de çalışan kadın personelin %91’i lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Firmada çalışan kadınların %60’ı mühendis olarak görev yapıyor. Özsoy, İstanbul ve Gölcük’te bulunan tersanede birçok kadın mühendisin görev aldığı da belirtti.