Türk Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları kapsamında üretildi; Türkiye’nin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşıladı.
Geçen zaman içinde hem önemli ihracat başarıları yakaladı hem de “Dünyanın En İyisi” olarak anılmaya başlandı.
Yonca-Onuk Tersanesi üretimi Kaan MRTP Ani Müdahale Botları ve İleri Kompozit Hücumbotlar…
KAAN botların hikayesi, içinde çok büyük bir acıyı; çok büyük başarıları ve gururu barındırıyor…
Hikâye, 1985 yılında başladı.
Aslında bir uçak mühendisi olan Dr. Ekber Onuk, ortağı Şakir Yılmaztürk’le birlikte 1985 yılında Yonca-Onuk Tersanesini kurma ve tekne imalatı işine girme kararı aldı.
1987 yılının sonlarında YONtech 45 isimli tekneyi üreten ve oldukça başarılı bir sonuç elde eden Yonca Onuk Tersanesi, önemli bir tecrübeye sahip oldu.
1990 yılında bir dostları, yurt dışından almayı düşündüğü 30 metrelik tekne konusunda kendilerine danıştığında, “Bu tekneyi size biz yapalım” dediler; teklifleri kabul edildi.
Ekber Onuk, proje adı YONtech 105 olan teknenin imalat aşamasına 16 yaşındaki oğlu Kaan’ı da dahil etti.
Teknenin tasarım aşamasında dünyanın farklı ülkelerinden farklı uzmanlarla çalışıldı.
Dış tasarım aşamasında Nissan firmasınca sunulan alternatifler arasından Kaan’ın seçtiği tasarım üzerinde çalışılmaya başlandı.
YONtech 105, dünyada o güne kadar yapılmış teknelerin herhangi bir ayrıntısı hiçbir şekilde kopya edilmemiş tek mega yat olarak ortaya çıktı.
Bu mega yat, 1992 yılında Amerikan Endüstriyel Tasarımcılar Birliğince düzenlenen “Endüstriyel Tasarım Mükemmelliği” yarışmasında üçüncülük ödülünü kazandı.
Kaan bir gün elinde Amerikalılara ait askeri bir botun fotoğrafıyla babasının yanına gelir ve “bu tekne üzerinde ciddi bir düşünce hatası var” der.
Tekne üzerindeki makineli tüfeğin, ön kısımda olmasının yanlış olduğunu zira babasının kendisine öğrettikleri çerçevesinde bu silahın, teknenin ağırlık merkezine yerleştirilmesi gerektiğini söyler.
Kaan babasına, çok önemli bir tasarımcı olan merhum Erdoğan Ertekin’le birlikte yeni konseptler üzerinde çalışmak istediğini ifade eder.
Ekber Onuk, oğlunun düşüncelerinden etkilenir ve büyük para ve kaynak gerektiren bu çalışmaya izin verir.
Çizimlerin ardından bir ilk olarak bir maket yapıldı.
Bu maket çok beğenilince bu tasarım üzerinde çalışma kararı alındı.
Kaan, merhum Ertekin ve Kaan’ın uçak mühendisliği bölümündeki sınıf arkadaşlarının çalışmalarının sonucunda ortaya MRTP15 (Multiple Role Tactical Platform-Çok Amaçlı Taktik Platform) adı verilen bir tekne ortaya çıktı.
Daha sonra bunun bir tekne ailesi olarak geliştirilmesi kararı alındı ve MRTP-21, 25, 29 ve 38’in çizimleri yapıldı.
Kaan, çizimlerin yanına şu notu düşmüştü:
“Soğuk Savaşın sona ermesiyle, dünyadaki deniz kuvvetleri yeniden yapılandırılacak. Kıyı koruma önem kazanacak. Kıyıları uyuşturucu kaçakçılarına, kanunsuz giriş çıkış yapanlara, korsanlara karşı korumak için küçük ve hızlı teknelere ihtiyaç duyulacak.”
Maket, Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilmiş; teknenin özellikleri ve görev profili hakkında bilgi verilmişti.
1995 yılı Sonbaharında Sahil Güvenlik Komutanlığı, Yonca Onuk Tersanesini arayarak, projeye bütçe tahsisi için İçişleri Bakanlığına bir sunum yapacaklarını ve bu sunumda temel alınabilecek malzemeleri en geç iki gün içinde hazırlamalarını istedi.
O dönemde bilgisayar ortamında çalışılmadığı ve internet de olmadığı için Kaan ve arkadaşları sabaha kadar çalışarak, üstteki fotoğrafta görülen çizimi yaptı.
Bu çizim diyalara aktarıldı, gerekli bilgiler eklendikten sonra APS (Acele Posta Servisi) ile Ankara’ya gönderildi.
Çok başarılı geçen sunumun ardından İçişleri Bakanlığı Ani Müdahale Botu projesini kabul ederek, proje için bütçeye onay verdi.
1996 yılının Ocak ayında Onuk Ailesi’ni kahreden bir gelişme yaşanır.
Kaan, geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeder.
Ekber Onuk, oğlu Kaan’ın acısıyla işlerden elini ayağını çeker.
1996’nın Nisan ayında Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı için MRTP15’in özelliklerinde bir bot alımı ihalesi açar.
Ekber Onuk’un ortağı Şakir Yılmaztürk, “Kaan’ın teknesi” olarak adlandırdığı MTRP15’in ihaleye girmesi için Ekber Onuk’u ikna etmeye çalışır; çok zor da olsa ikna etmeyi başarır.
“Kaan’ın teknesi” MRTP-15 ile ihaleye katılan Yonca Onuk Tersanesi, 6 adet Ani Müdahale Botu alımı için açılan bu ihaleyi kazanır.
1998’in Haziran ayında üretilen ilk MRTP15 suya indirilir.
Bot, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından istenen 54 knotluk hızın ötesinde bir sürate çıkar.
Yonca-Onuk’un başarıları birbirini izler.
Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları kapsamında daha büyük tekneler için açılan ihaleyi de Yonca Onuk Tersanesi, 29 metre uzunluğa, 90 ton deplasmana sahip MRTP29 ile kazanır.
İlk MRTP29, 2000 yılında suya indirilir.
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ekber Onuk’a bir jest yaparak; 15 metre uzunluğundaki MRTP15’e KAAN15; 29 metre uzunluğundaki MRTP29’a da KAAN29 adını verdi.
Daha sonra Yonca Onuk Tersanesi tarafından üretilen MRTP19 botu KAAN 19; MRTP 33 botu KAAN33 adını alarak Sahil Güvenlik Komutanlığında verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirmeye başladı.
Yonca Onuk Tersanesi tarafından üretilen 150 civarında tekne 8 farklı ülkedeki 12 farklı kuruluşta, büyük başarıyla görev yapıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Su Altı Taarruz Komando timlerinin operasyon bölgesine intikalini sağlayacak olan iki adet “SAT Bot”undan ilki 12 Ocak’ta teslim edildi.
İkinci bot ise bu yıl içerisinde teslim edilecek.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Süratli Devriye Projesi kapsamında 8 adet botun 6’ncısı, Ekim 2019’da teslim edildi.
Firmanın kısa vadede gündeme girmesini beklediği projeler ise şunlar:
. Sahil Güvenlik Komutanlığı İçin 105 Adet Kontrol Botu Üretimi, Katar Özel Kuvvetler Komutanlığı İçin 4 Adet Yonca-Onuk MRTP24/U SOC Üretimi,
. Katar Özel Kuvvetler Komutanlığı İçin 4 Adet Yonca-Onuk MRTP24/U FAC Üretimi,
. Umman Sahil Güvenlik Komutanlığı İçin 2 Adet Yonca-Onuk MRTP16 Botu Üretimi,
. Kuveyt Sahil Güvenlik Komutanlığı İçin 17 Adet Yonca-Onuk MRTP24 FPC Üretimi,
. Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İçin 6 Adet Yonca-Onuk MRTP16 MAB (Coastal) Üretimi,
. Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İçin 15 Adet Yonca-Onuk MRTP12 MAB (Creak) Üretimi.