Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, Şırnak ve Şanlıurfa’da Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikleri ve modüler üs bölgelerini ziyaret etti.
Prof. Dr. İsmail Demir ile beraberindeki Jandarma Genel Komutanlığı ve SSB heyeti tarafından gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı için planlanan, kurulumları devam eden ve kullanımda olan üs bölgeleri ile güvenlik kulelerinde incelemelerde bulunuldu.
Birliklerin alan kontrolü, bekâ, keşif-gözetleme ve harekât yeteneklerine önemli katkılar sağlayan modüler üs bölgelerinde Türk savunma sanayisinin geliştirdiği silah sistemleri, İHASAVAR’lar, radar sistemleri, karıştırma, keşif-gözetleme, kamera, sensör ve yazılım sistemleri incelendi.
Jandarma Genel Komutanlığı İHAS Birliği de ziyaret edilerek, birliklerce icra edilen harekâtın en önemli kuvvet çarpanlarından biri olan Bayraktar TB2 İnsanız Hava Araçları ve Yer Kontrol İstasyonları yerinde görüldü.
SSB Başkanı Demir, burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Ziyaretlerimizde Jandarma Genel Komutanlığınca terörle mücadele harekât bölgelerinde icra edilen faaliyetler hakkında bilgi aldık, savunma sanayimizin geliştirdiği ve ürettiği sistemleri yerinde inceledik, kullanıcı personel ile görüşmeler yaparak sistemlerin kullanılmasında ortaya çıkan hususları, geri bildirimleri ve geliştirilmesine ihtiyaç duyulan konuları görüşerek istişarelerde bulunduk. Ziyaret süresince, terörle mücadele harekâtını kahramanca sürdüren birliklerimizin azmi, gayreti ve iradesi sayesinde gelinen aşamayı yerinde gördük. Bu önemli temaslarımız için İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, başta Jandarma Genel Komutanımız Org. Arif Çetin olmak üzere bütün Jandarma teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Tüm devlet kurumlarımızın gösterdiği dayanışma ve gayret birliğinin sonuçları memnuniyet vericidir. Bu kapsamda yerli savunma sanayimizin icra edilen faaliyetlere olan katkısı bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır. Geliştirdiğimiz projeler, ürettiğimiz yerli ve milli sistemlerle güvenlik güçlerimizin sahada gücüne güç katmaya devam edeceğiz.”
Ziyarette ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı birliklerince operasyonlarda yoğun bir şekilde kullanılan yerli üretim personel koruyucu teçhizat, tüfek ve keskin nişancı silahları, optik sistemler, mağara operasyonlarına yönelik ekipman, yerli mikro İHA ve insansız kara araçları incelendi; Jandarma Komando timlerince icra edilen tatbikat izlenerek sistemlerin kullanımları hakkında ve elde edilen tecrübelere yönelik bilgiler alındı.
Ziyaret kapsamında ayrıca SSB tarafından yürütülen projelerden; küresel konumlama sistemlerine alternatif bir navigasyon sistemi olarak geliştirilen TRNAV bölgesel navigasyon sisteminin saha çalışmaları izlendi; ziyaret süresince helikopterle yapılan intikallerde Helikopter Engel Tespit Sistemi uygulaması takip edildi.
HETS (Helikopter Engel Tespit Sistemi)
“Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS), 400 helikopter için platforma entegre ve tablet donanımı üzerinde çalışan Sayısal Harita Sistemi (SHS) ve Görev Planlama Yer İstasyonu (GPYİ) ürünlerinin geliştirilmesini kapsamaktadır. HETS projesi kapsamındaki çözümlerimiz STM’nin ATAK ve JHM Sayısal Harita Projeleri kapsamında elde ettiği yıllara sâri bilgi birikiminin Helikopter Engel Tespit ihtiyaçları doğrultusunda havacılık standartlarına göre uyarlanması ile ortaya çıkmıştır. Böylelikle, operasyonel olarak denenmiş ve pilotların süzgecinden geçmiş işlev ve özellikler bu yazılımlara aktarılmıştır. Tablet donanımı üzerinde çalışan SHS yazılımı yedi farklı müşterinin (Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü) sahip olduğu 200 helikopterde kullanılmak üzere ASELSAN’a teslim edilmiş, eğitim ve kurulum faaliyetlerinin ardından platformlara entegre edilerek kullanıma alınmıştır. Entegre HETS sistemi kapsamında SHS ve GPYİ geliştirilmesi tamamlanmış, ASELSAN tarafından üretilecek yeni donanıma entegrasyon çalışmalarına başlanmıştır. Entegre HETS ürünümüzün platform entegrasyon süreçlerinin ardından kullanıma alınması beklenmektedir. (Bilgiler STM’nin resmi web sayfasından alınmıştır)
Birlikler tarafından terörle mücadele operasyonlarında yoğun bir şekilde kullanılan taktik tekerlekli zırhlı araçlar, bu araçlar üzerinde bulunan uzaktan komutalı silah sistemleri, otomatik havan sistemi ile elle yapılmış patlayıcılar ve insansız hava araçlarına karşı kullanılmakta olan karıştırma teçhizatı tanıtımları yapıldı; kullanıcı personelden geliştirilen ürünlere ilişkin geri bildirimler alındı.
Devam eden diğer proje çalışmaları kapsamında, muhabere sistemleri, haberleşme cihazları, jandarma akıllı devriye uygulamaları, İHA önleme sistemleri hakkında kullanıcı personel ile istişarelerde bulunuldu.