İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Hava Uzay Çok Disiplinli Tasarım Optimizasyon Laboratuvarı AeroMDO Lab (Aerospace Multidisciplinary Design Optimization) Rektör Prof. Mehmet Karaca’nın katıldığı törenle açıldı.
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Melike Nikbay’ın sorumluluğunda kurulan laboratuvarda bursiyer olarak görev alan araştırmacı öğrenciler, ağırlıklı olarak “Ses-Üstü Uçak Tasarımı için Sonik Patlama, Aeroelastisite ve İtki Sistemini Bütünleştiren Çok Doğruluklu ve Çok Disiplinli Yöntemlerin Geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında çalışmalar yapacak.
Ayrıca Glasgow Üniversitesi ortaklığı ile yürütülen “Düzlemsel Olmayan Taşıma Sistemleri için Türbülans ve Aerodinamik Optimizasyon” başlıklı NATO projesi kapsamında sağlanan destekle de çalışmalar sürdürülecek.
Prof. Dr. Melike Nikbay, laboratuvarın önemi ve yapılacak çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:
“Havacılık, uzay ve savunma sanayi sektöründe ihtiyaç duyulan teknolojik kabiliyetlerin en ileri ve güvenilir bir şekilde sağlanabilmesi, en yüksek performanslı sivil ve askeri platformların geliştirilebilmesi ve tedarik edilebilmesi için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uçak ve uzay teknolojileri alanında yoğun ve ileri seviyede araştırma çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu ileri seviye araştırmalardan biri de günümüzde hızla gelişen hesaplamalı mekanik bilimlerini ve yüksek başarımlı hesaplama kabiliyetlerini kullanarak, hava uzay araçlarına ait yapısal karakteristikleri ve uçuş yüklerini sanal ortamda mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde modelleyerek, uçuş şartlarında etkileşimli birden fazla fiziksel alanı eş zamanlı olarak çözümleyen çok disiplinli analiz ve optimizasyon süreçlerinin geliştirilmesidir.”
“ÖNCELİKLER İHTİYAÇ DUYULAN SİSTEMLER OLACAK”
Nikbay şöyle devam etti:
”Hava uzay sistemleri çok disiplinli tasarım optimizasyon araştırmaları çatısı altında, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, sonlu elemanlar analizleri, aeroelastisite, hesaplamalı aeroakustik gibi ihtiyaç duyulan alanlarda açık kaynaklı kodların entegrasyonu ve kurum içi yazılım kabiliyetlerinin geliştirilmesi, ülkemizde MDO alanında hem sanayide hem akademik alanda görev alacak araştırmacıların yetiştirilmesi, ulusal ve uluslararası destekli projelerde çalışarak birikim kazanılması ve teknoloji üretilmesi, sanayideki araştırmalara destek olunması gibi hedefler AeroMDO ekibinin öncelikleri arasında yer alıyor.”