Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV televizyonunun canlı yayınında soruları cevapladı.
Demir, Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye göndermediği F-35 uçaklarıyla ilgili soruya karşılık, 4 adet F-35A’nın Türk Hava Kuvvetlerine resmi anlamda teslim edildiğini, 2 adet F-35A’nın teslim tarihinin gelmesine rağmen resmi teslimatın yapılmadığını ve uçakların hangarda tutulduğunu söyledi.
Bu uçaklarla ilgili olarak Türkiye’nin birtakım hakları olduğunu belirten Demir, konuya ilişkin bir ön çalışma başlatıldığını belirtti.
Birkaç ay önce Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 5’inci F-35A havalanmış ve test uçuşunu başarıyla tamamlamıştı.
Test uçuşuna ilişkin haber için tıklayınız.
“SU-35 TEKLİFİNİ DEĞERLENDİRİYORUZ”
Prof. Dr. Demir, Rusya’dan alınması gündeme gelen SU-35/SU-57 savaş uçaklarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
“Karşı tarafın bir teklifi var. Bu teklif bizim tarafımızdan değerlendiriliyor” diyen İsmail Demir,
“Bu tip işlerde teklif geldi, hemen yarın siparişini veriyoruz, alıyoruz gibi bir kavram çok mantıklı değil ama tabii ki teklifi değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ HIZLANIYOR
İsmail Demir, Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ (TAI) arasında, projenin 1’inci Dönem, 1’inci aşaması olan “Ön Tasarım” faaliyetleri için sözleşme imzalandığını hatırlattı.
Demir, buradaki 48 aylık sürenin 36 aya çekildiğini ve projenin hızlandırıldığını ifade etti.
MMU projesine ortak olmak için ciddi derecede ilgi gösteren 2-3 ülkenin olduğu kaydeden Demir, bu sayının 4-5 ülkeye çıkabileceğini, ortaklığa açık olduklarını bildirdi.
“İLAVE HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ TEKLİFLERİNE DE AÇIĞIZ”
“İki sistem S-400 alacağız ancak bizim orijinal ihalemiz 4 sistem için açılmıştı. Hatta 4 sistemin bile yeterli olmadığı konuşuluyordu. O açıdan ilave sistemlerle ilgili gelecek tekliflere açığız. Buna PATRIOT da dahil. Milli uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER’i 2022’nin sonunda göreceğiz.”
“HER AMBARGO BİZE MOTİVASYON OLUYOR”
Özellikle Barış Pınarı Harekatı sonrasında Türkiye’ye uygulanan ambargolara değinen İsmail Demir, şöyle dedi:
“Bu ambargolar, envanterdeki silahların yerlilerinin yapılması gerektiğini ortaya koydu. Hisar’ın ardından ATMACA’nın testleri açıklandı. Mesaj şu; ‘tehditlerle bizi durduramazsınız.’ Başka yerlerden sağlayabileceğimiz ticari ürünler bir yana, stratejik ürünlerde çalışma yaparak boşlukları doldurmak önemli. Her ambargo haberi bize motivasyon oluyor. Dün bizle iş birliği yapmak isteyen ülkelerin niyetlerinin ne olduğunu görüyoruz.”
“KARGO İHA PROJESİ BAŞLATTIK”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, yeni bir İHA sistemin geliştirildiğini de söyledi.
“500 kilogramın üzerinde yük taşıması amacıyla ‘KARGO İHA’ projesi başlattık. Su anda prototipler, denemeler yapılıyor. GPS’den bağımsız, yerel konumlama sistemiyle çalışan bir ‘Sürü İHA’ konsepti denemeleri yapılıyor. Bu çalışma dünyada çok az ülkede mevcut.”