TÜBİTAK SAGE tarafından 2002 yılında ısıl pil teknolojisi geliştirilmeye başlandı.
Güdüm kitleri, tapalar, füzeler, akustik aldatıcı/yanıltıcılar, güdümlü topçu mühimmatları ve uçak koltuk fırlatma sistemlerinde temel güç kaynağı olarak yaygın bir şekilde kullanılan ısıl piller, tek kullanımlık elektrokimyasal güç kaynağı özelliği taşıyor.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ısıl pil geliştiren Almanya dahil olmak üzere 6 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yeni pazarların da gündemde olduğunu belirten Enstitü Müdürü Okumuş, ihraç kısıtlamasına tâbi ısıl pil ürününde yerli sanayinin de ihtiyacının karşılandığını ve bu sayede milyonlarca dolarlık ithalatın önüne geçildiğini kaydetti.
TÜBİTAK SAGE tarafından tamamen yurt içi kaynakları kullanılarak geliştirilen ısıl pilin farklı teknik özelliklere sahip tasarım ve üretimi de yapıldı.
20 yıldan fazla uzun raf ömrü ve bakım gerektirmeme gibi özelliklere sahip ısıl piller zorlu çevresel koşullara karşı da dayanıklı.
Elektriksel ateşleme, mekanik ateşleme ve ataletsel ateşleme gibi alternatif tetikleme yöntemlerine sahip piller eş zamanlı çoklu güç verebiliyor.