TCG Anadolu başta olmak üzere benzeri amfibi çıkarma gemileriyle birlikte görev yapacak olan Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’ların üretimi tamamlanan ilk 9 adedi, Ankara Gölbaşı’ndaki FNSS tesislerinde düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.
Törene Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de katıldı.
Törende Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı (GZPT) Modernizasyon Projesi için imzalar da atıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, törendeki konuşmasına projelerde emeği geçen Başkanlık personeline, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerine ve FNSS firması yönetimi ile çalışanlarına ve diğer paydaşlara teşekkür ederek başladı.
Türkiye’nin küresel güç olma vizyonunun ayrılmaz parçasının, savunma sanayinde güçlü olması ve yerli/milli projelerin büyük bir teknolojik yetkinlikle alanda başarıyla hizmet verebilmesi olduğunun altını çizen Demir, “Bu anlamda savunma sanayi ekosistemimizi inşa etmek ana yüklenicileri geniş bir alt yüklenici aile donatılmış şekilde çalıştırmak ve teknolojik yetkinlik ve derinliklerin de sürekli artırarak yola devam etmelerini sağlamak ana prensibimiz.” dedi.
Prof. Dr. Demir şöyle devam etti:
“Burada sürekli gelişim ve sürekli katma değer oluşturmanın önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Zırhlı araçlar konusunda aslında ülkemizde gerçekten çok yetkin firmalarımız var ve çok yetkin ürünler ortaya koymaktalar. Taktik tekerlekli zırhlı araçlar, mayına karşı korumalı araçlar, fırtına obüsleri, farklı kalibrede silah ve silah kulelere sahip muharip araçlar, silah taşıyıcı araçlar, amfibi hücum araçları, sınır güvenliğine yönelik araçlar, zırhlı istihkâm ve destek araçları, taşıyıcı ve kurtarıcı araçlar gibi sanayimiz tarafından geliştirilen çok sayıda kabiliyet ve araç var. Tabii kara platformlarında eksik kaldığımız birkaç konuyu da tamamlamak üzere yola devam ediyoruz. Bir konumuz zırh çeliği idi. Orada belirli adımlar atıldı. Motor ve aktarma sistemlerinde de yerli faaliyetler devam ediyor. Bir kısmının zırhlı araçlarımıza entegrasyonu başlatıldı ve burada da yine yeni bir alan olarak insansız kara araçları ve onların üzerinde çok çeşitli kabiliyetlerin oluşturulması; gerek uzaktan kumandalı, gerekse otonom sürüşe müsait araçlarımızın sahaya verilmesiyle ilgili de çok sayıda şirketimiz çalışmaya devam ediyor.”
Prof. Dr. İsmail Demir, kara harekât ortamının her geçen gün daha da karmaşık hale geldiğini gözlemlediklerini, harekâtların kapsamları ve görevlerin değişkenliği gibi parametrelerin zırhlı araçlar üzerinde geliştirmeler ve iyileştirmeler yapılmasını kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etti.
FNSS tarafından üretilen ZAHA aracının dünyada belki de şu anda sınıfındaki en iyi araç olarak lanse edilebileceğini kaydeden Demir, “Çünkü çok çok az ülkede, bizden başka belki bir veya iki ülkede maksimum var. Ama bizim aracımızın son modern gelişmelerle en iyisi olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz.” dedi.
Prof. Dr. Demir, 23 adet amfibi hücum personel aracı, 2 adet amfibi hücum komuta aracı, 2 adet de amfibi kurtarma aracı olmak üzere toplam 27 adet ZAHA’nın tedarik edilmesinin planlandığını belirtti.
FNSS Genel Müdürü Nail Kurt da törende, 2017 tarihinde imzaladıkları ZAHA projesi kapsamında ürettikleri araçların, şu anda dünyadaki en güncel amfibi hücum aracı niteliğinde olduğunun altını çizdi.
Nail Kurt şöyle devam etti:
“2018 tarihinde yine Başkanlığımız ile imzaladığımız Özel Kuvvetler Komutanlığımız için geliştirdiğimiz 6×6 PARS Özel Operasyon Araçları bir diğer örnek. Bu araçların kendi sınıfında mayın koruma, balistik ve EYP koruması anlamında ve görev ekipmanları anlamında dünyada bir eşi, benzeri olmadığını buradan özellikle vurgulamak istiyorum. Halen daha bu araçlarımız teslim edilmiş ve kullanımda. Başarılı bir şekilde görevlerini yapmaktadır. Yine Mayıs 2019 tarihine geldiğimizde, Başkanlığımızla imzaladığımız Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli araçlar ki 6×6 ve 8×8 konfigürasyondadır. Kara Kuvvetlerimize ve düşük bir miktar da olsa jandarmamıza teslimatları yapılacaktır. Bu araçlarımızın geliştirilmesi halen devam etmekte olup önümüzdeki yıl içinde teslim edilmesi hedeflenmektedir. Sanırım bugüne kadar yapılmış araçlar içinde en yüksek yerlilik oranına sahip araçlar da olacaklar.”
Törende daha sonra 9 adet ZAHA’nın teslimatı yapıldı ve Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcıların (GZPT) FNSS tarafından modernize edilmesine ilişkin imzalar atıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, FNSS Genel Müdürü Nail Kurt ile birlikte bir ZAHA’ya binerek araçla Amfibik Araç Test Havuzuna girdi.
FNSS ana yükleniciliğinde yürütülecek olan proje kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 305 beygir güç grubuna ve amfibi kabiliyete sahip 52 adet GZPT, yeni teknoloji alt sistemler ile donatılarak modernize edilecek.
GZPT Modernizasyon Projesi ile FNSS’nin 2000’li yılların başında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiği ve birçok operasyonda görev yapmış olan GZPT’lerin en az 20 yıl daha yüksek performansla görev yapmasının önünün açılması hedefleniyor.
Değişen tehdit ortamı, teknolojik gelişmeler ve başta ZMA modernizasyonu olmak üzere modernizasyon projelerinde elde edilen bilgi birikimi sayesinde kullanıcı geri bildirimleri ile FNSS tarafından hazırlanan çözüm paketi ile GZPT-T1’lerin yeni teknoloji alt sistemler sayesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı muharip gücüne katkı sağlaması amaçlanıyor.
FNSS tarafından uygulanacak modernizasyon paketi sayesinde, GZPT-T1’ler uzatılmış kullanım ömrü ve yeni nesil görev donanımları ile güncel tehditlere karşı modern bir araç olacak.
Modernizasyon Sözleşmesi kapsamında motor ve transmisyonu da kapsayan, araç geneli revizyon işlemleri gerçekleştirilerek, GZPT-T1’lerin hareket kabiliyetinin uzun yıllar sürdürülebilirliği hedeflenecek.
Ayrıca, Proje kapsamında, kullanıcı gereksinimine göre iklimlendirme sistemi, yeni nesil araç elektroniği, insansız çift silahlı kule ve atış tespit sistemi ile konumlama seyrüsefer sistemi entegre edilecek.
ZAHA Projesi kapsamında üretilen araçlarda ise FNSS tarafından tasarlanan çift silahlı ÇAKA Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, ZAHA personeline zırh koruması altında ateş gücü sağlaması bakımından amfibi birliklere önemli bir yetenek kazandıracak.
Silahlı Kuvvetler envanterinde bulunan hem deniz hem de kara için tasarlanmış ilk ve tek personel taşıyıcı araç olan, aynı zamanda alabora olma durumunda kendini düzeltme ve zorlu deniz şartlarında operasyon kabiliyetlerine sahip dünyadaki ikinci araç; Türkiye’deki ise ilk ve tek yerli amfibi araç olan ZAHA, Türk kara araçların tasarım kabiliyetlerinin sergilenmesi açısından önemli bir noktayı temsil ediyor.