İlki 19-22 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı İGEF, gelecek yıl 18-20 Eylül tarihleri arasında yapılacak.
Gelecek yılki Fuarın tanıtımına yönelik olarak Ankara’da basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı (TPTGV) Genel Müdürü Emekli 1’inci Sınıf Emniyet Müdürü İzzet Tuna, Jandarma Asayiş Vakfı (JAV) Genel Müdür Yardımcısı Emekli Albay Atilla Önal, Silah Sanayicileri ve Patlayıcı Maddeler İş Adamları Derneği (SİSİAD) Başkanı Dr.Mehmet Cafer Sayılır ve Expolink Fuarcılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan katıldı.
Zeki Erdoğan, toplantıda Eylül ayında gerçekleştirilen fuara ilişkin bilgileri aktardı.
Buna göre, İGEF’24’te 72 firma yer aldı.
Fuarı, 25 ülkeden 84’ü resmi olmak üzere 282 yabancı katılımcı ziyaret etti.
Zeki Erdoğan, bazı önemli hususların altını şu ifadelerle çizdi:
“Savunma sanayinin bir dış tehditlere karşı Milli Savunma Bakanlığının ihtiyaçları var, iç tehditlere karşı da İçişleri Bakanlığının ihtiyaçları var. Dünyanın birçok ülkesindeki emniyet ve jandarma teşkilatlarının, içişleri bakanlıklarının yetkililerinin bizzat gelmek suretiyle ürünleri gördüğü ve bağlantılar yaptığı bir fuar organizasyonu İçişleri Bakanlığı için de ihtiyaçtı. Malumunuz, İDEF ve SAHA Expo; yine iki tane savunma fuarımız var Milli Savunma Bakanlığı ihtiyaçları için. Maalesef İçişleri Bakanlığımızın ihtiyaçlarının tamamını kapsayan kapsamlı bir fuarımız yoktu. Bu hem savunma sanayi sektörünün tamamlayıcı bir fuarı hem de fuarcılık sektörü açısından ihtiyaç duyulan bir fuardı. Malumunuz Avrupa’da vize sorunları nedeniyle gerek ülkelerin bürokratları gerek firmaları gerekse ziyaretçileri Avrupa’da yapılan fuarlara katılamıyorlar. Kısıtlı bir katılım gerçekleştirmiş oluyorlar. Türkiye olarak hep ‘coğrafyamız kaderdir’ deriz. Böyle güzel bir coğrafyada hem gönül coğrafyamız hem de etki alanımızdaki ülkelerle bir araya geldiğimizde –bunlar yaklaşık 50 ülke eder– biz herkesin Paris’teki Milipol fuarına iki yılda bir gitmesine gerek yok; ülkemizde de bu kapsamda, bu çaplı bir organizasyonu gerçekleştirebileceğimizi, oraya gidemeyen gerek ülkelerin gerek firmaların, gerek ziyaretçilerin de bürokratların da ülkemize gelip bu fuarı ziyaret etmesiyle sanayimiz için büyük emek veren –üretmek çok zordur– üretim yapan ve tedarik yapan savunma sanayi firmalarımızın da ihracatını destekleyecek, sağlayacak platformu oluşturma hedefiyle yola çıktık. Bu millî bir proje, 5 yıllık zaman dilimi içerisinde bu bölgenin en önemli fuarı haline gelmiş olacak... 2025 hedefleriniz nedir diye soracak olursanız, ATO Congresium’un tamamını dolduracak sayıda 200’e yakın firmanın fuara katılmasını –daha önce 83 ülkeyi davet etmiştik Dışişleri bakanlığımızın oluruyla– yine 83 ülkeyi resmi olarak İçişleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz ve Jandarma Genel Komutanlığımız aracılığıyla davet ettirmiş olacağız. Tahminim 50 ülkenin üzerinde bir katılım gerçekleşecek.”
Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı (TPTGV) Genel Müdürü Emekli 1’inci Sınıf Emniyet Müdürü İzzet Tuna da bu fuarı millî bir proje olarak kabul ederek organizasyonuna katıldıklarını ifade etti.
Jandarma Asayiş Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Atilla Önal ise suç çeşitlerinin arttığına dikkat çekerek “Bizim de teknolojimizi, imkânlarımızı geliştirmemiz gerekiyor. Burada, bu fuarda önemli bir nokta da kullanıcı ile üreticinin buluşması ve silahların veya teçhizatların buna göre (ihtiyaca göre) geliştirilmesi.” dedi.
Silah Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Cafer Sayılır da Türkiye’de özellikle savunma sanayiinde çok büyük işler yapıldığını, aynı zamanda iç güvenlik ekipmanları işinde de çok ciddi branşlaşmalar olduğunu ifade etti.
Hâlihazırda gerek Emniyet Genel Müdürlüğünün gerek Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyacı olan ekipmanların %80, 85’ini iç piyasadan karşıladıklarını söyleyen Sayılır, artık ithalata bağlı bir sistem kalmadığını kaydetti.