Yeni nesil eğitim uçağı projesi kapsamında 2006 yılında başlayan Hürkuş Projesi 3 farklı model ile Türk Ordusu’nun hizmetinde. Bu yazımızda bu 3 modelden biri olan Hürkuş-C modelini yakından inceleyeceğiz. Diğer modeller ile ilgili detaylı bilgiyi buraya tıklayarak alabilirsiniz.
Hürkuş-C milli eğitim uçağı olan Hürkuş’un silahlandırılmış versiyonudur. Genel olarak silahlı keşif ve hafif taarruz görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmektedir. Kamuoyuna lanse edildiği ilk günden bu yana büyük ilgi toplayan Hürkuş-C şimdiden yabancı ülkelerinde dikkatini çekmiştir.
2017 yılında düzenlenen uluslararası IDEF-2017 fuarında ve Paris Air Show’da podyuma çıkmıştır. Bizim de katılımcısı olduğumuz IDEF-2017’de eski Milli Savunma Bakanımız Sayın Fikri Işık’ın katıldığı Tv programında HÜRKUŞ-C’nin ön planda olması projenin önemini anlatır niteliktedir. Projenin ilerleyen süreçlerinde uçağın insansız bir şekilde uçurulması hedeflenmektedir.
Günümüz Türkiye coğrafyasında gerek terörle mücadelede gerek sınır ötesi operasyonlarda hava desteği askerimizin güvencesidir. Bu güvence F-16, F-4 savaş uçaklarımızla sağlanmaktadır. Bu uçakların uçuş ve bakım maliyetleri ciddi bir ekonomik külfettir. Bu noktada aynı görevleri yapabilme kabiliyetine sahip yerli hafif taarruz uçağının önemi açık bir şekilde ortadadır. Ayrıca ülkemizin de öncülerden biri olarak görüldüğü insansız hava araçları teknolojisi yeni alternatifler oluşturmakta ve riskleri en aza indirmektedir.
Dünyadan örnekler
-Brezilyalı Emrbraer Super Tucano
-Amerikan T-6 Texan II
Hürkuş-C yerli mühimmatlar ile daha güçlü daha bağımsız. 1500 kg’lık faydalı yük taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Taşıyabildiği milli mühimmatlar içerisinde Roketsan üretimi Cirit, Umtas-Lumtas füzeleri ile genel maksat bombaları MK-81 MK-82 ve HGK-82 dahil bir çok yerli mühimmat ile uyumludur.
[su_dailymotion url=”http://www.dailymotion.com/video/x5zqmge” width=”240″ height=”240″ background=”#ffffff” quality=”240″][su_dailymotion url=”http://www.dailymotion.com/video/x5yenj4″ background=”#ffffff” quality=”1080″][/su_dailymotion]
Hürkuş-C Jandarma’ya 6+6 adet, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ise 12+12 adet uçağın tedariği planlanıyor. Son olarak TAI Genel Müdürü Temel Kotil Hürkuş’un jet motorlu versiyonu olan Hürjet için ön çalışma başlattıklarını bildirdi.
Sorularla Hürkuş-C
Omuzdan atılan füzelerin hedefi olabilir mi ?
– Yüksek irtifadan operasyon yürütebildikleri için atılan füze menzili dışında kalabilir.
Envantere girdi mi ?
– Evet Jandarma tarafından kullanıma başlanmıştır.
II Dünya savaşından kalma bir teknoloji mi ?
-Hürkuş pervaneli görenlerin ilk tepkisi bu oluyor genelde. Kesinlikle yanlış Hürkuş’ta son teknoloji sistemler kullanılmaktadır.