Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı Antalya Belek’te yapıldı.
Savunma sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konferansın ardından TİM Başkanı İsmail Gülle ve SSI Yönetim kurulu Başkanı Naki Polat ile birlikte basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Prof. Dr. İsmail Demir, bir soru üzerine, F-35 uçaklarıyla ilgili son durum hakkında şu bilgileri verdi:
“F-35 Görüşmeler CAATSA yaptırımlarından dolayı bizimle yapılmıyor, bizimle hiçbir şekilde görüşmüyor ABD tarafı. Denklemde biz yokuz. Görüşmeler MSB kanalıyla yürütülüyor. F-35 konusunda ABD’nin çok net açıklamaları var Türkiye’nin programdan çıkarıldığı konusunda. Genelde programa ortaklık bazında Türkiye’nin belirli menfaatleri vardı; bunun belli kısmı gerçekleşti. Programa ortaklık bedeli veya uçakların bedeliyle ilgili nasıl bir hal yolu bulunur; bunun görüşmeleri yapılıyor. Görüşmelerin kapsamı bu.”
Prof. Dr. Demir, F-16’lar konusunda ise taleplerin zaten bilindiğini ifade ederek, “Ama F-16 modernizasyonu konusunda Türkiye’nin çok önemli yetkinlikleri olduğunu da belirtmek isteriz.” dedi.
Bir başka soru, Siper Hava ve Füze Savunma Sisteminin menzil ve irtifasına ilişkindi.
Prof. Dr. Demir, gizlilik nedeniyle bu konuda detaylı bilgi veremeyeceğini ve nihai Siper’e adım adım gidileceğini kaydederek şu bilgileri verdi:
“İlk aşama, şu anda en iyi ürünümüz Hisar-O+’dan çok çok daha iyi. Nihai siper çok daha iyi olacak. Adım adım, S-400 veya daha ileri aşamadaki bir sisteme doğru gideceğiz.”
Prof. Dr. İsmail Demir, Hürkuş Temel Eğitim Uçağı ile ilgili bir soru üzerine, “Evet, Hürkuş kesinlikle Azerbaycan’dan ilgi görüyor, orada da inşallah yakında önemli gelişmeleri göreceğiz.” dedi.
Prof. Dr. İsmail Demir, Rusya Federasyonu ile yürütülen iş birliği konusundaki soruya karşılık da, “Rusya Federasyonu ile görüşmelerimizde çok sayıda iş birliği kalemi var. Bunlar MMU ile ilgili bazı konuları da içeriyor.” dedi.
Prof. Dr. Demir şunları söyledi: “MMU blok blok çıkacak bir uçak. 2023’te hangardan çıkaracağımız bir uçak için seçtiğimiz bir motor tipi var, belirli sistemler var ama zaman geçtikçe belirli sistemlerin değiştirilerek, geliştirilerek yenilenmesi ve yerlileştirilmesi gibi adım adım bir süreç olacak. O süreçte de belirli yerlileştirilecek sistemlerle ilgili Rusya tarafıyla görüşmeler olabilir. Bu sadece şu anda başlıklardan birisi. Çok fazla detay yok şu anda.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Polonya dışındaki bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de Türkiye’den SİHA alacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
Potansiyel gelişme ve ön görüşmeler konusunda çok fazla konuşmanın doğru olmadığını düşünüyoruz ve bu konularda söylenecek söz ve herhangi bir açıklamanın da iki ülkenin mutabakatıyla olması gerektiğine inanıyoruz. Onun için mesele olgunlaşmadan, kesin bir sonuca bağlanmadan iki taraf da bunun duyurulması ile ilgili mutabık kalmadan bu konuda bir şey konuşmak istemiyoruz. Hem strateji olarak doğru değil hem de iş ve iş geliştirme açısından çok doğru değil. Dünyada da bunu görürsünüz yani açık basında çıkan haberler, unsurların çoğu zaten hemen hemen bitmiş işlerle ilgilidir. Onun dışında başka haber çıkıyorsa ya spekülasyon ya da belirli algı oluşturma amaçlıdır. Bizim amacımız burada size doğru bilgileri vermek ama olgunlaşıp, gerçekleşme düzlemine çıkan ve karşılıklı mutabakatla, açıklanmasında sakınca olmadığı üzerine mutabık kalınan bilgilerdir.
Prof. Dr. Demir’e, Ukrayna’nın Türkiye’den yeni SİHA’lar alacağına ilişkin haberler de hatırlatıldı:
“Onu şöyle almayın; Ukrayna’ya bir parti SİHA sattık, Rusya ile bir gerilim var, ikinci partiyi inadına satıyoruz gibi bir şey değil. Bu bir süreç idi, parti anlaşmaları vardı ve Ukrayna’da da belli bir üretim ve yatırım gibi bir proje vardı. Daha baştan konuşulan toptan projenin ilerlemesi bu. Son gelişmelerle alakası yok. Başta oturulmuş firmayla, Ukrayna tarafının masada anlaştığı konuların adım adım hayata geçmesi. Şu anda işte şu kadar daha İHA gönderiyoruz, öyle yapıyoruz diye bir denklem değil. Daha önceki anlaşmaların gereği olarak, orada belirli üretimleri de içeren bir kavram var, onun devamı. Yoksa, son gerginlik var, Türkiye tekrar bu gerginlik üzerine İHA, SİHA gönderiyor gibi bir anlayış olmasın.“
Bir diğer soru da Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeniden başlayan görüşmelerin savunma sanayii alanındaki iş birliğine nasıl yansıyacağına ilişkindi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayisinin, potansiyel olarak büyük iş birliği oluşturulacak alanlardan birisi olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Demir şöyle devam etti:
“Savunma sanayii ihracat rakamlarımıza baktığımızda da kriz döneminde dahi belirli ilişkilerin devam ettiğini görebileceğiniz rakamlar var. O açıdan, bu da potansiyel bir alan. Türkiye’nin geldiği konum ve seviyenin onların ilgisini çektiğini biliyoruz. İlişkiler daha da normale girdiğinde bu temasın daha ileri seviyede olacağını, önemli ölçüde ihracat imkânlarımız olacağını belirtmek isterim. Daha çok erken aşamalardayız ama gelişmeler oldukça bunları göreceğiz inşallah.“