Havuza çekilme ve ilk kaynak için Gölcük’teki Donanma Komutanlığında tören düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Kritik” olarak nitelendirdiği Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde 30’a yakın yerli firmanın denizaltı platformu ve su altı teknolojisine yönelik tasarım ve üretimleriyle sorumluluk üstlendiğini söyledi.
2027 yılına kadar 6 adet Yeni Tip Denizaltının Donanmaya kazandırılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı, Milli Denizaltı MİLDEN Projesi kapsamında hazırlıkları sürdürdüklerini de belirtti ve “İnşallah MİLDEN’in inşasına 2025 senesinde Gölcük Tersanesinde başlıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Tip Denizaltılara Roketsan üretimi AKYA torpidoları ile ATMACA seyir füzesi de entegre edileceğini söyledi.
Törende daha sonra Selman Reis denizaltısının ilk kaynağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı.
Yapımı süren Hızır Reis denizaltısı ise kızaklardan havuza alındı.
Denizaltıların Ana Boyutları:
• Tam Boy: 68.35 metre
• Mukavim Tekne Dış Çapı: 6.3 metre
• Deplasman: 1850 ton
• Personel: 40
Proje kapmasında Gölcük Tersanesi Komutanlığında yapımı süren ilk denizaltı Piri Reis’in bu yıl içinde hizmete alınması hedefleniyor.
Bugün (23 Mayıs 2022) havuza çekilen Hızır Reis denizaltısı 2023 yılında, Selman Reis’in ise 2027 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
Bu yıldan itibaren her yıl bir denizaltı hizmete alınacak; 2027 yılına kadar 6 adet Yeni Tip Denizaltı Donanmaya kazandırılacak.
PİRİ REİS 2022
HIZIR REİS 2023
MURAT REİS 2024
AYDIN REİS 2025
SEYDİ ALİ REİS 2026
SELMAN REİS 2027
Yeni Tip Denizaltı Projesi aynı zamanda bir program niteliği taşıyor ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kuruluşları ve özel sektörün uyum içinde çalıştığı örnek bir proje olarak kabul ediliyor.
Proje kapsamında SSB tarafından yürütülen faaliyetlerde Milli Savunma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gölcük Tersanesi Komutanlığı gibi birçok devlet kurumu ile koordine içerisinde çalışılıyor.
Diğer taraftan yine proje kapsamında ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, MİLSOFT, AYESAŞ, Koç Bilgi Savunma, İ-Marine gibi birçok özel sektör kuruluşunun denizaltı platformuna ve su altı teknolojisine yönelik tasarımlarını ve üretimlerini gerçekleştirdikleri ürünler kullanılıyor.
Projede yaklaşık 30 yerli firma görev alıyor.
Proje kapsamında birçok yerli firmaya, teknoloji transferleri de yapılarak gelecek yıllarda denizaltı platformları ve su altı araçlarında kullanılacak sistem ve cihazların tasarım, üretim ve testlerini yapabilme kabiliyetleri kazandırıldı.
Projede teknoloji transferi, alt yapı geliştirme ve yerlileşme faaliyetlerinin olumlu sonuçlarından biri, STM firmasının Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait “Agosta 90B” yarı ömür modernizasyonları için açılmış olan uluslararası ihalenin kazanılmasıyla görüldü.
Bu sözleşme ile ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde bir Türk firması ana yüklenici olarak seçildi.
Bu sayede ilk kez denizaltı tasarım, mühendislik hizmetleri ile çeşitli sistemlerin ihracatına kapı aralandı; yerli ve milli imkânlar ile birçok Türk firmasının ürünleri diğer ülkelerin envanterine girdi.
REİS Sınıfı denizaltılarda mevcut sistemlerin geliştirilerek kullanılmasına yönelik Ar-Ge faaliyetlerine de başlandı
Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde yürütülen bu faaliyetler arasında yerli ve milli yakıt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeşitli tipte sonar geliştirilmesi çalışmaları da var.