“Türkiye’nin avantajı, 2000’lerin başında İsrail’den aldıkları Heronlarla başladı. İsrail Türklerin kendi başına dron yapabilir hale gelmesini önlemek için önemli parçalarının tedarikinde sorunlar çıkardı, zamanında vermedi. Türkler de bu dronları defalarca tekrar tekrar onarmak, eksik önemli parçaları kendileri yapmak zorunda kaldılar.”
Rus ordusundan emekli albay Alexei Yahontov, internette soru-cevap platformu olan Quora’da Türkiye’nin dronlarda nasıl başarılı olduğunu anlatan bir yazı kaleme aldı.
Yazıya göre, Türkiye, Heronlardan edindiği tecrübe ile 10 yılda dünyanın sayılı dron güçlerinden biri haline geldi.
Yahontov, Türk dronlarının rüştünü Karabağ, Libya ve Suriye’de ispatladığını belirtti, Azerbaycan’ın elinde Türkiye’den satın aldığı 11 Türk SİHA’sı bulunduğunu ileri sürdü.
Yahontov’a göre SİHA’ların maliyeti 20 bin dolar, Ermenistan’a verdikleri zarar ise 1 milyar dolar.
Yahontov’a göre SİHA’lar düşürülse bile, maliyeti ucuz olduğu için Türkiye seri şekilde hemen yenisini üretebilir.
Dronlar çok pahalı askeri teçhizatı, sahibi kullanma fırsatı bile bulamadan, küçük bir maliyetle imha edebilir.
Yahontov, Türklerin bu taktiği kullanarak cephede oyunun kurallarını değiştirdiğini, pek çok ülkenin de bu taktiğe evrildiğini belirtti, “Ancak Türkiye erken davranıp büyük mesafe kat etti, uzun süre de bu alanda önde olacak” öngörüsünde bulundu.
Yazıda SİHA’lar sayesinde kendi askerinin hayatını riske atmadan, bir milyon dolarlık proje ile karşı tarafa milyonlarca dolar tutarında hasar verilebileceği; dronların, ayda 2 ila 40 bin dolar alan paralı askerlerden, hedeflerini tutturup tutturmayacağı belli olmayan füze ve bombalardan daha üstün olduğu savunuldu.
Yazıda, “hız, menzil, taşıdıkları bomba açısından yeni ve daha gelişmiş dronlar yolda. Daha ucuz ve etkin bir strateji bulunamadığı sürece, dronların cephedeki tehditlerine karşı koyabilmek zor” denildi.
Yazının tamamı için:
https://www.quora.com/How-advanced-are-Turkeys-drone-capabilities/answer/Alexei-Yahontov