TÜBİTAK SAGE, üzerinde çalıştığı kritik bir proje kapsamında yüksek ısıya dayanıklı polimerik reçineye ihtiyaç duydu.
Bu ihtiyacı yurt içinden karşılayamayan kuruluş, yurt dışından da eli boş dönünce kuruluş bünyesindeki İleri Malzeme Teknolojileri ekibine görev verildi.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş sosyal medyadaki paylaşımında, ”TÜBİTAK SAGE ileri malzeme teknolojileri ekibinin çalışmaları ile böyle de güzel bir ürün geliştirilmiş oldu. Şimdi TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisi tarafından özel sektöre devredilen bu özel reçine, seri üretime geçtiğinde yurt içinde önemli bir ihtiyacı karşılayacak. Ayrıca bu ürünün dünyadaki pazarına baktığımızda önemli bir ihraç kalemi de olabilecek potansiyele sahip. TÜBİTAK bu ülkenin gurur duyulacak çok önemli değeridir.” dedi.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen millî kritik ileri malzeme niteliğindeki yüksek sıcaklık dayanımlı polimerik reçine teknolojisi; TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Başkanlığı aracılığıyla, İzel Kimya San. Tic. AŞ‘ye basit lisans yöntemiyle, seri üretim yapılacak şekilde transfer edildi.
Hem fenolik hem Bismaleimid (BMI) polimerik reçine özellikleri sergileyen, ablatif özellik gösteren ve yüksek sıcaklık dayanımı olan (mekanik özelliklerini 230°C’de binlerce saat, 300°C’de yüzlerce saat, 540°C’de dakikalarca veya 700°C’lerde saniyeler boyunca koruma) bu fikri ürün için muadil sayılabilecek herhangi başka bir ürün bulunmadığı belirtiliyor.