TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, C4Defence Genel Yayın Yönetmeni Özgür Ekşi’nin Instagram canlı yayınına konuk oldu.
TÜBİTAK SAGE’nin projelerindeki son durumu açıklayan Okumuş, takipçilerden gelen soruları da cevapladı.
Okumuş, Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerinin yer atışları safhasının tamamlandığını, projenin F-16 uçaklarından atış safhasıyla devam edeceğini belirtti.
COVID-19 virüs salgını nedeni ile gecikmelerin yaşandığını vurgulayan Okumuş, atışlı testlerin 2021 yılında tamamlanmasıyla mühimmatların seri üretime hazır hale geleceğini açıkladı.
“TOGAN TAMAMLANMAK ÜZERE”
Togan’ın Hürkuş’a entegrasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Gürcan Okumuş, atışlı test safhasının başladığını belirtti.
Okumuş, yakın gelecekte test atışlarının yapılarak kalifikasyon sürecinin tamamlanacağını açıkladı.
“G-40’LARDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”
TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, Gökdoğan füzesinin satıhtan fırlatılan modeli olan G-40’larda 40 kilometre menzil, 40 bin fit irtifa hedefiyle çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Okumuş, ilerleyen süreçte halihazırda testleri süren yerli soğuk fırlatma sisteminin kullanımına yeşil ışık yakıldığını da belirtti ve ayrıca ABD menşeli NASAMS hava savunma sistemlerine muadil bir platform üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
“EN BÜYÜK HAYALİM TÜRKİYE’YE HİPERSONİK FÜZE KAZANDIRMAK”
Okumuş, en büyük hayali olarak nitelendirdiği projeyi açıkladı.
Gürcan Okumuş, “Hipersonik bir füze. Ramjet, scramjetli; 6-7-8 Mach süratlere erişen bir füzenin geliştirilmesi, seri üretime girmesi ve envantere alınması sürecini en büyük hayalim olarak söyleyebilirim.” dedi.
Okumuş ayrıca Ar-Ge Projeleri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.
Okumuş, yerli güdümlü topçu mühimmatı üzerine TÜBİTAK SAGE ve MKEK iş birliğiyle bir çalışmanın mevcut olduğunu belirtirken detay vermek için henüz erken olduğunu söyledi.
“SOM SEYİR FÜZESİ MOTORU KJ-3200 ÖNÜMÜZDEKİ YIL SERİ ÜRETİME GİRECEK”
SOM Seyir Füzesi hakkında da önemli açıklamalar yapan Genel Müdür Gürcan Okumuş, hâlihazırda geliştirme süreci devam eden füzelerin SOM B-2 modelinin atışlarının yapıldığını ve envantere yakında gireceğini belirtti.
Okumuş, C-1 ve C-2 varyantları için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Gürcan Okumuş, yeni elektronik bileşenlerin gelecekte öncül modellere entegrasyonunun da gündeme gelebileceğinin altını çizdi.
Okumuş, SOM’dan elde edilen tecrübeyle yeni seyir füzesi çalışmalarının bulunduğunu, kiminin olgunluk seviyesine ulaştığını, bazılarının ise henüz konsept seviyesinde olduğunu belirtti.
TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, KJ-3200’ün 2021 yılında seri üretime alınacağını da söyledi.
Nihai testlerin ardından motor, 2021’de seri üretim safhasına geçecek.
LHGK-84 VE MK84 SERİSİ MÜHİMMATLARDA MÜJDE
Gürcan Okumuş HGK-82, 83 ve 84 ailesinin tamamlandığını belirtti.
Ek yetenek kazanımı ve karıştırmaya dayanıklılık alanında çalışmaların sürdürüldüğünü açıklayan Okumuş bir de müjde verdi.
Genel Müdür Okumuş, SAGE’nin geliştirdiği ve ASELSAN bünyesinde üretilen LHGK-84’ün iki gün önce kabul atışının yapıldığının müjdesini verdi.
Okumuş ayrıca dünyada ilk defa MK 84 serisi 2000 librelik hava-yer mühimmatlarında kullanım için bir Kanatlı Güdüm Kiti geliştirme ve KGK’lara itki eklenmesi için çalışmaların sürdüğünü de aktardı.