SEDM (Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci) 28’inci toplantısını Türkiye’nin ev sahipliğinde, Ankara’da yaptı.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, toplantının yapıldığı Merkez Orduevi Nilüfer Salonu’nda, toplantı için Ankara’ya gelen üye ülke temsilcilerini karşıladı ve teker teker hepsine “Hoşgeldiniz” dedi.
Toplantıya 16 üye ülke ile gözlemci statüsündeki Moldova’dan temsilciler katıldı.
Türkiye, Gürcistan, Karadağ, Moldova ve Romanya’nın bakan düzeyinde temsil edildiği toplantıda Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Sırbistan bakan yardımcısı, İtalya müsteşar, Amerika Birleşik Devletleri maslahatgüzar, Arnavutluk ve Bosna Hersek ise genel müdür seviyesinde temsil edildi.
Toplantıya Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) Tugay Komutanı da katıldı.
Romanya’nın dönem başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gözlemci statüsündeki Moldova, tüm üyelerin imzasıyla üyeliğe kabul edildi.
Toplantının bitiminde aile fotoğrafı çektirildi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, toplantıdan sonra Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ile ortak basın açıklaması yaptı.
Güler, toplantıya ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
“Bugün, ülkemizin ev sahipliğinde ve Romanya’nın Dönem Başkanlığında icra edilen 28’inci Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları (SEDM) Toplantısı’nı verimli ve başarılı bir şekilde tamamladık. Öncelikle mevkidaşım Romanya Savunma Bakanı TILVAR’a ve Başkan COJOCARU’ya teşekkür etmek istiyorum. Toplantımızı; 16 ülke, 3 bölgesel kuruluş ve SEEBRIG’in temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirdik. Toplantımızda, SEDM sürecinin geleceği ve bölgesel gelişmeler hakkında görüşlerimizi paylaştık. Ayrıca, Moldova’nın SEDM Sürecine tam üyeliğini de onayladık. SEDM, 27 yıldır Güneydoğu Avrupa ve ötesinde istikrar, iş birliği ve iyi komşuluk ilişkilerinin desteklenmesine önemli katkılar sunmaktadır. Bölgenin en kapsamlı girişimi olan SEDM, bugün Moldova’nın tam üyeliği ile genişlemesini sürdürmektedir. Bu da, SEDM sürecinin bir barış projesi olarak başarısının açık bir göstergesidir. Toplantımızda ayrıca, SEDM üyesi ülkeler tarafından oluşturulan Güneydoğu Avrupa Tugayı, kısa adıyla SEEBRIG’in faaliyetlerine ve geleceğine ilişkin istişarelerde bulunduk. Mükemmel bir güven artırıcı mekanizma olarak bölgede 24 yıldır hizmet etmeye devam eden SEEBRIG’in güçlendirilmesi ve etkinliğinin artırılması konusunda görüşlerimizi paylaştık. SEDM üyeleri olarak üye ülke Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki toprak bütünlüğüne güçlü desteğimizi bir kez daha vurguladık. Sonuç itibarıyla; SEDM üyeleri olarak, organizasyonun bölgesel rolünün ve etkinliğinin güçlendirilmesi ile Güneydoğu Avrupa ve ötesinde sonuç odaklı görünürlüğünün artırılması yönündeki gayretlerimizi sürdürme konusunda mutabık kaldık. Dolayısıyla SEDM’in, artan bir etkinlikle çalışmalarına devam etmesine yönelik fikir birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek isterim. Bu vesileyle Sayın Başkan’a ve değerli mevkidaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyor; sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”