Kullanıcı güvenliğinin ön planda tutulduğu Gölge Süvari araç ailesi, yapay zekâ destekli otonomi kiti, karar destek sistemleri, sensör setleri, konumsal ve durumsal farkındalık sistemleri ile muharebe sahasında askerin bilişsel yükünü hafifletilecek ve tehlikeli görevlerde kullanıcıya için kuvvet çarpanı olacak bir sistem çözümü.
FNSS tarafından geliştirilen araç ailesi devriye, takip ve üsse geri dönüş gibi otonom sürüş modlarına sahip otonomi kiti ile güvenli bir sürüş için çeşitli koruma katmanlarına sahip.
Gölge Süvari’nin ateş destek görevleri için tasarlanan silahlı varyantında karar verme sürecinde insan her zaman döngüde yer alıyor ve ateş kararı sistem tarafından verilmiyor.
FNSS Program Müdürü Kerem Kaplan, Gölge Süvari hakkında bilgi aktardı.
Kaplan, “Görmüş olduğunuz aracımız Gölge Süvari’nin ikinci nesli, yeni nesil aracımız. FNSS, 2019 yılında Gölge Süvari’nin ilk neslini görücüye çıkarmıştı. O araç uzaktan kullanım özelliğine sahipti. Bu ise yeni nesil otonom özelliğini kazandırdığımız aracımız. Araç temel olarak M113 platformu üzerine hem bir modernizasyon hem de otonom kabiliyetini ekleme çözümü.” dedi.
Gölge Süvari araç ailesi aynı zamanda opsiyonel olarak insanlı kullanım imkânı da veriyor.
Kerem Kaplan konuya ilişkin olarak, “Aracımız Savunma Sanayii Başkanlığı ile yürüteceğimiz proje kapsamında beş farklı varyanttan oluşacak. Aracın üç farklı sürüş modu var. Araç hem insanlı olarak kullanılabiliyor, opsiyonel olarak, aynı zamanda uzaktan komutalı insansız olarak kullanılabiliyor ve otonom sürüş özelliğine sahip. Otonom sürüş modunda üzerinde gördüğünüz sensörler vasıtasıyla, sensör füzyonu yapma yeteneğine sahip. Bu şekilde önüne çıkan engelleri dinamik olarak algılayabiliyor, engellerden kaçabiliyor ve rotasını çizebiliyor” ifadelerini kullandı.
Gölge Süvari aracında termal kamera başta olmak üzere, farklı kamera sistemleri entegre edebilme opsiyonuna sahip STM TOGAN Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi bulunuyor.
Söz konusu İHA, 50 Metre irtifada otonom olarak Gölge Süvari aracını takip etme kabiliyetine sahip ve takip sırasında alınan gerçek zamanlı olarak görüntüyü yer kontrol istasyonuna aktarabiliyor.
Düz ve asfalt yolda >50 km/s hıza ulaşabilen Gölge Süvari; %60 dik ve %30 yan eğimde hareket edebiliyor, 60 cm yüksekliğinde dik engel ve 160 cm uzunluğunda hendek geçebiliyor.
Kaplan, Gölge Süvari’nin farklı varyantlarda, daha küçük sınıfta insansız kara araçlarıyla da görev yapabileceğinin altını çizdi.
Kaplan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ağır sınıf İKA olmanın getirdiği yüksek hareket kabiliyeti ile her türlü arazi koşulunda gitme özelliğine sahip aracımız. Bu görmüş olduğunuz varyantımız, üzerinde yüksek bir ateş gücüne de sahip aynı zamanda. 25 mm’lik bir silahı var. Yine farklı varyantlarda daha küçük kalibrelerde silahlar, üzerinde araçlarla müşterek olarak hareket edebilecek insansız hava araçları ve daha küçük sınıftaki insansız kara araçlarıyla beraber de görev yapma yeteneğine sahip.”