Aksungur İHA, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirildi.
İlk uçuşunu 20 Mart 2019 tarihinde gerçekleştiren Aksungur İHA, 750 KG harici yük ile 25.000 fitte 12 Saat; 150 KG faydalı yük ile 40.000 fitte 24 saat havada kalabiliyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 22 Ağustos 2019’da Aknungur’un uçuş irtifasının yükseltildiğini duyurmuştu.
Aksungur, 40.000 feet’e kadar uzun süreli operasyonlara imkân veren TEI üretimi iki adet çift turboşarjlı dizel PD-170 motora sahip.
İHA’nın geliştirilme amacı ise kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri.
Farklı konseptlerde de kullanılabilen Aksungur İHA, tam otonom operasyon icra edebiliyor.
Çift yedekli otomatik uçuş kontrol sistemine sahip Aksungur İHA, opsiyonel olarak uydudan kontrol edilebilme kabiliyetine de sahip.
Aksungur İHA bu kabiliyeti burun kısmında bulundurduğu SATCOM ile elde ediyor.
Çift yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemine sahip Aksungur İHA ayrıca çift yedekli elektrik güç üretim sistemine de sahip.
Aksungur İHA’da ANKA İHA Sistemleri ile yer kontrol istasyonu ve veri linki uyumluluğu bulunuyor.
Çift yedekli şifrelenmiş sayısal veri linkini bünyesinde barındıran Aksungur İHA’nın kanat açıklığı 24 metre.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Aralık 2019’da Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada “Bu aracımız 750 kilogram taşıyor. Türkiye 200 kilogram taşıma kapasiteli ‘Anka’larla da çok iş gördü. Aksungur daha da yetenekli. Radar koyabiliyorsunuz, daha büyük kamera koyabiliyorsunuz. Aksungur’u ülkemizdeki kullanıcılara vereceğiz.” demişti.
TEMEL KOTİL:
“Para kazandıran seri üretim. Devlet sipariş versin, biz parayı buluruz problem değil. Önemli olan sipariş. Devlet önce prototipi yaptırıyor, sonra sipariş veriyor. Gökbey’deki durumumuz bu, teşekkür ediyoruz. Aksungur bizim için çok pahalı bir ürün değildi. Anka’nın üzerine konulduğu için çok ucuza geldi.“