TÜBİTAK, gıda güvenliği konusunda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM ile gücünü birleştiriyor.
TÜBİTAK ile TAGEM arasında, “Geleceğin Tarımı“nı araştırmak üzere İş Birliği Protokolü imzalandı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, haberi “Tarımsal Ar-Ge ve yenilik süreçlerinin, çıktı ve etki odağında bütüncül bir yaklaşımla TÜBİTAK ve TAGEM birlikteliğiyle yönetilmesi seferberliğimizi güçlendiriyoruz.” diye duyurdu.
Mandal, “Türkiye’nin gıda güvenliği için” TAGEM ile bir etki oluşturacaklarını söyledi.
Mandal, geçen hafta online olarak katıldığı 3. Savunma Sanayi Buluşmalarında, “Bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi için gıda arzının güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bütün dünya görüyor.” demişti.
TAGEM, bitkisel ve hayvansal üretimde verim ve kaliteyi artırmak, yeni tür, ırk ve teknoloji geliştirmek, doğal kaynakları korumak (toprak, su, mera ve genetik kaynaklar) ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak için araştırmalar yürütüyor.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde ise tarım zararlılarıyla organik tarıma uygun biyoteknik ürünler, gübre geliştirilmesi ve bitki hastalıklarıyla mücadele gibi konular üzerinde araştırmalar yapılıyor.
Dünyada nüfus artarken; küresel ısınma, kuraklık, sel ve fırtınaların da artışı dolayısıyla tarımsal alanlar tehdit altında.
Gıda üretiminin düşeceği endişesi ile yeni protein kaynakları araştırılıyor.
Bir yandan laboratuvar ortamında kök hücreden geliştirilen yapay et menülerde yerini almaya başlarken, bir yandan da dikey tarım, topraksız tarım, LED ışıklarıyla bitki üretimi gibi konularda önemli ilerlemeler kaydedilmiş durumda.
Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Dairesi geçen ay un kurdu ve çekirge dahil bazı böceklerin yenebileceği kararı almıştı.