Muharebe ortamı, simetrik ve asimetrik tehditleri bir arada barındırıyor.
İnsansız Kara Araçları, (İKA) muharebe sahasının hem simetrik hem de asimetrik boyutunda önemli roller üstlenmeye hazırlanıyor.
Gidişat değerlendirildiğinde, muharebe sahasında İKA’lara olan gereksinimin yakın bir gelecekte çok daha fazla artacağı öngörüsünde bulunmak mümkün.
Askeri zırhlı kara araçları alanında çok büyük bir bilgi birikimine sahip olan FNSS, İKA’lar ile ilgili çalışmalarına 2018 yılında başladı.
Firma, M113 Zırhlı Muharebe Aracının platformunu temel alan insansız kara aracı “GÖLGE SÜVARİ” konseptini ilk kez 2019 yılındaki IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında sergiledi.
GÖLGE SÜVARİ, başta opsiyonel insanlı olmak üzere uzaktan komuta veya otonom hareket kabiliyetine sahip bir muharebe sistemi olarak sahaya indi.
Özellikle, 2022 yılında gerçekleştirilen uluslararası askeri müşterek tatbikatta, muharebe sahasında gerçek operasyon koşullarında kanat elemanı konseptinde uzaktan komuta modunda kullanıldı.
FNSS, bu süreçte, yoğun saha testlerinde elde edilen geri bildirimler ışığında araçta pek çok iyileştirme yaptı.
GÖLGE SÜVARİ, göreve uygun faydalı yüklerin entegrasyonuna imkân veren tasarımı ile ateş destek başta olmak üzere her türlü görevi karşılayacak bir otonom insansız kara aracı ailesine evirildi.
FNSS’nin bu konsepti, her türlü zırhlı kara aracına entegre edilebilecek bir kit ile geleneksel bir kara platformuna otonom kabiliyet kazandıran, uygulanabilir ve uyarlanabilir bir çözüm olarak sunuluyor.
Teknolojik hazırlık seviyesi 6-7’lere ulaşan GÖLGE SÜVARİ, Türkiye’nin ilk ağır sınıf insansız kara aracı.
Geçen süre zarfında farklı kullanım amaçlarına uygun olarak GÖLGE SÜVARİ’nin yeni versiyonlarının geliştirilmesine devam edildi.
Her versiyonda, özel kullanım konseptleri oluşturuldu ve buna yönelik detay tasarımlar yapıldı.
İhtiyaç halinde yaralıların taşınması için sedye bulunan ambulans versiyonu, yük taşıma görevleri için gerekli görev ekipmanları entegre edilmesi ile lojistik destek aracı, silah sistemi entegrasyonu ile ateş destek aracı görevlerinde kullanılabileceği gibi komuta aracı, taktik aldatma aracı ve istihkam keşif aracı olarak da kullanılabilecek olan konsept ile İKA-İKA ve İKA-İHA ortak harekât çalışmaları da gerçekleştirildi.
Haberleşme performansı ve limitleri artırılan, algılama algoritmaları olgunlaştırılan GÖLGE SÜVARİ, hız ve yön sabitleme, rota takibi, otonom devriye, konvoy takibi, sürülebilir alan tespiti ve engelden kaçınma gibi alanlarda teknolojik hazırlık seviyesi çok daha yüksek bir noktaya ulaştı.
Güvenlik önlemleri artırılan, farklı hava ve yol koşullarında kullanım performansı artırılan ve kullanıcı arayüzü tecrübeler doğrultusunda geliştirilen GÖLGE SÜVARİ IDEF 2023’te bir kez daha ziyaretçilerle buluşacak.
IDEF 2023’te sergilenecek GÖLGE SÜVARİ konseptinde birden fazla görevin yapılabileceğini göstermek adına yaralı taşıma için sedye entegrasyonu yapıldı.
Lojistik destek görevler kapsamında ikmal malzemesi taşıyacak şekilde adaptasyonu da kolayca yapılabilen araç ayrıca ateş destek görevleri icra etmek, timlere koruma sağlamak gibi görevler üstlenebileceğini göstermek adına bir önceki IDEF’ten farklı olarak SANCAK Uzaktan Komutalı Kule ile donatıldı.
Ağır sınıf insansız kara aracı GÖLGE SÜVARİ, FNSS’nin öz kaynakları ve mühendislik kabiliyetleri ile dışarıdan destek alınmadan, yerli ve milli olarak geliştirildi.